Soha ne legyen szükség az itt megszerzett tudás alkalmazására, de…!

Sikeres katasztrófavédelmi gyakorlat volt Csepelen

Csepel.hu, Csepel Újság, Csepel.info

Fotó: Mizsik Zsuzsa

A csepeli Mol Nyrt. Csepeli Bázistelepén , a kőolajtárolóknál keletkezett tűz. Hatása túlterjedt az üzem területén.

Már az elején szögezzük le: feltételezett helyzetről, a szó szoros értelmében életbe vágóan fontos gyakorlatról van, illetve volt szó szeptember 24-én. A benne részt vevő, alkalmanként megszeppent civil résztvevőktől többször hangzott el az óhaj, amivel valószínűleg minden jóérzésű ember egyetért: ne legyen szükség az így meg szerzett tudás alkalmazására! Tegyük hozzá: nem elég bízni abban, hogy az ördög alszik… A tudósítók sem aludtak. A Csepp TV riporterei a Szigetelőben számolnak be a tapasztalataikról. Mizik Zsuzsa fotóriporter és Mucsi Ferenc, a Csepel újság munkatársai (előzetes a pénteki tudósításból) ezt látták, hallották:

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló Kormányrendelet írja elő, hogy a kerületben található Seveso II. irányelv hatálya alá eső veszélyes üzemben esetlegesen bekövetkező váratlan esemény kezelésére, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről Tóth Mihály, Csepel polgármestere külső védelmi tervet készített, és az abban foglaltak megvalósíthatóságát rendszeresen ellenőrzi. Ez történt szeptember 24-én is. A törzsvezetési gyakorlaton a Mol csepeli telepén feltételezett súlyos ipari baleset volt a kiinduló helyzet.

A feladat a következmények felszámolásában részt vevő és közreműködő szervezetek és személyek operatív irányításának, együttműködésének begyakorlása, valamint a kommunikációs feladatok ellátása volt. A gyakorlat során – csak modellezve ‑ kipróbálták a veszélyeztetett lakók riasztását, kimenekítését és befogadásukat a kijelölt helyen (a Csete Balázs Gimnáziumban).

A gyakorlat délelőtt 10 órakor kezdődött, a feltételezett veszélyhelyzet a Mol Nyrt telepén keletkezett, ahol TŰZ ÜTÖTT KI, amelynek hatása túlterjedt az üzem területén. A telep életbe léptette a belső védelmi tervét, értesítette a a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ügyeletétügyeletét, amely a riasztást továbbította a kerületi kirendeltség vezetőjének.

A továbbított riasztást követően a Kerületi Védelmi Bizottság (KVB) vezetője, a polgármester elrendelte a Kerületi Védelmi Bizottság ülését. A kialakult helyzetet figyelembe véve a KVB nevében az elnök elrendelte a tűzoltás folytatását, az élet és az anyagi javak mentését, felkészülést a veszélyeztetett körzetből a lakosság kimenekítésére, továbbá meghatározta a rendőrség és a polgári védelem teendőit. Utóbbi feladata volt együttműködni a kimenekítéssel kapcsolatban a rendőrséggel és a tűzőrséggel, valamint az átmenetileg hajléktalanná vált lakosok befogadásának és ellátásának megszervezése.

A befogadóhely egészségügyi biztosításáról az ÁNTSZ-nek kellett gondoskodnia. A feltételezett tűz megfékezése – mérete és kiterjedtsége miatt ‑ elhúzódott, ezért a KVB-elnök elrendelte a kimenekítéssel és befogadással járó polgári védelmi feladatok végrehajtását a Csete Balázs Gimnáziumban.

A tűz eloltását követően a polgári védelmi kirendeltség vezetőjének intézkednie kellett a kárfelmérésre és a visszaköltözés feltételeinek megállapítására. A felmérés eredménye ismeretében kezdődhetett a visszatelepítés. A KVB-elnök záró rendelete a helyreállítással és az újjáépítéssel kapcsolatos kárfelmérésre vonatkozott, külön kiemelve a lakosok érdekeit.

A gyakorlat végén a Csete Balázs Gimnáziumban Tóth Mihály polgármester megköszönte a résztvevők sikeres és fegyelmezett munkáját. Mint mondotta, ez volt az első ilyen gyakorlat, természetesen voltak buktatói, de sok tanulságot adott, amit értékelnek, hasznosítanak. A tapasztalatok alapján a Csete gimnáziumban biztosítható 100-110 ember elhelyezése arra az időszakra, amíg vissza nem tudnak költözni a lakóhelyükre.

A polgármester megköszönte a polgári védelmi kirendeltség és a törzs tagjainak szakmai tevékenységét, és köszönetet mondott a XXI. kerületi rendőrség, tűzoltóság és a Mol vezetőinek, akik a gyakorlaton részt vettek.

Külön köszönetet mondott Fodor Tímea pv főhadnagynak, a XXI. kerületi polgári védelmi kirendeltség vezetőjének és Domonkos Csabának, a kerületi védelmi bizottsági titkárságvezetőjének a gyakorlat előkészítéséért. Kérte a polgári védelmi kirendeltség vezetőjét, hogy a gyakorlat részletes értékelését szeptember 30-áig készítse el, és azt kapják meg a védelmi bizottság tagjai, az önkormányzat vezetői és a képviselő-testület tagjai. Kérte, hogy a következő évi komplex gyakorlathoz szükséges előkészületi lépéseket tegye meg a kirendeltség.

Végezetül mit kívánhat a tudósító? A katasztrófák maradjanak elméleti szinten, kerüljék el Csepelt!

Szöveg: Mucsi Ferenc

Csepel Újság

Csepel.hu

A további képeket a Csepel.hu-n található linkre kattintva tekinthetik meg.

3 hozzászólás “Soha ne legyen szükség az itt megszerzett tudás alkalmazására, de…!” bejegyzésre

  1. ficánka szerint:

    Csepel maga a katasztrófa!

  2. Gordon szerint:

    2010 októberében éles katasztrófaelhárítási bevetésen vehetnek részt a csepeli polgárok.

  3. Medin szerint:

    Ficánka….
    Csepel nem katasztrófa, örülök ha valaki ilyen “jó” véleménnyel van róla, főleg ha nem is itt él..
    Ezeket inkább tartsd meg magadnak…

Itt lehet hozzászólni !