Dízelvonat váltja a HÉV-et a soroksári vonalon

Index, Mr. Gabee, Csepel.info


Az iho.hu vasúti szaklap szerint az esztergomi vonal villamosításának befejeztével felszabaduló dízel Siemens Desiro motorvonatok kerülhetnek a Soroksári HÉV vonalára. Megkérdeztük a MÁV-ot, ahol azt mondták, hogy egyelőre csak próbajáratról van szó.

Mint arról a napokban beszámoltunk, egyre jobban feszíti a MÁV-ot a budapesti HÉV-ek helyzete. A BKV-ból kivált, előbb önálló BHÉV-ként működő, majd a MÁV által bekebelezett (MÁV-HÉV-vé avanzsált) vonalakon 41 év átlagéletkorú NDK-s szerelvények közlekednek. A csepeli a múzeumvonal: itt zakatol néhány 52-53 éves példány is.

Ezért nem is csoda, hogy múlt hét csütörtöktől csúcsidőben megritkult az egyébként is zsúfolt csepeli HÉV, a járművek sorozatos meghibásodása miatt ugyanis harmadával kevesebb hadra fogható szerelvény állt rendelkezésre.

Az iho.hu szerint a Desirók beállításának ötletét a kényszer szülte: a soroksári vonalról kell szerelvényeket átcsoportosítani Csepelre, hogy ne legyen fennakadás.

Dorner Lajos, a VEKE elnöke szerint a Desirók beállítása nem rossz ötlet. A főváros eredeti terve a soroksári vonal felszabdalása lenne: Peszterzsébetig metró szárnyvonalként, onnan a Soroksárig villamosként, majd a városhatáron túl nagyvasútként működhetne a HÉV a jövőben.

Frissítés: A MÁV válaszolt

Eszerint június elsején a H6-os (ráckevei) HÉV-vonalon egy Siemens Desiro típusú dízelmotorvonat közlekedik tesztjelleggel. A MÁV-HÉV és a MÁV-START által kidolgozott és hatóságilag engedélyezett próbameneten a szerelvény utasokat nem szállít.

A hatóságok által is engedélyezett próbamenetre induló, két egységből álló Desiro motorvonat a Budapest–Kunszentmiklós-Tass vasútvonalról Soroksári út állomásnál halad át a HÉV-pályára. A próbamenet során vizsgálják a jármű, a vasúti pálya és annak környezetének a kapcsolatát, kölcsönhatását. A csúcsidőn kívüli próbamenet nem befolyásolja sem a vasúti, sem a HÉV-járatok menetrendjét.

Egyelőre nincs tervben, hogy a – főként a lajosmizsei, az észak-balatoni és (a villamosítás előtt) az esztergomi vonalon megszokott – dízelmotorvonatok rendszeresen utasokat szállítsanak a HÉV-vonalakon. A teszteléssel az a cél, hogy a tapasztalatok révén gyorsan élesíthető technológiai terveket, megoldásokat dolgozzanak ki olyan rendkívüli helyzetekre, amikor esetleg motorvonatokkal kell pótolni a HÉV-eket. A szakemberek rugalmasan és gyorsan elő tudták készíteni a próbajáratot, ami annak is köszönhető, hogy a HÉV tavaly óta a MÁV-csoport tagjaként működik, írta a MÁV.

6 hozzászólás “Dízelvonat váltja a HÉV-et a soroksári vonalon” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    Hurrá, így fiatalitják a csepeli hévszerelvények átlagéletkorát! Ügyes MÁV, köszönjük! Undorító lepukkant, mocskos, éljen a 21.század! Jó lenne, ha a kerület vezetői tennének ez ügyben is valamit, 2019. önkori választás!

  2. mind_the_gap szerint:

    A Desiroval inkább az a baj, hogy megbízhatatlan. Meg hogy dízel, vagyis ontja a füstöt gyorsításkor. Elég nagy böszmeség drót alá dízelt tenni..
    Nekem nem rég azt mondták Dunakeszin a járműjavítóban, hogy bármikor tudnának 0-ról új hév szerelvényt tervezni, gyártani. Csak elhatározás (és pénz) kérdése az egész.. Magyar gyárból magyar hév..
    Bár én személy szerint legjobban egy londoni DLR szerű vonatot tudnék elképzelni a csepeli hév helyére. Az ott néhol a föld alatt, néhol felette megy.

  3. Johnny szerint:

    Állítólag nagyon jók a kapcsolatok Kínával.
    Onnan is lehetne beszerezni zsír új szerelvényeket, de akár bárhonnan Európából.
    Előttem megírták, igen, villamosított vonalon, biztos olcsó a dízelüzem! 🙂

  4. Pilsner Urquell szerint:

    Kis telhetetlenek! Én nem értem, mindig olyat akartok, ami pénzbe kerül!…

  5. Nagyapó szerint:

    És van még egy “hátránya” a Desiróknak az, hogy alacsony padlósak. Az olimpiai vitában kiderült, hogy a csepeliek ragaszkodnak megszokott Gyorsvasútjukhoz. Most kapunk továbbiakat, nosztalgiázhatunk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Johnny szerint:

    Öreg!
    Nyamvadt 10 szerelvényre nincs pénz, akkor milyen olimpiáról mesélsz? 😉

Itt lehet hozzászólni !