Lefejezte a MÁV-stop a MÁV Startot

Felelősség szoclib módra: úgy mennek, hogy maradnak

Népszabadság

Sztrájk lesz

Repül a MÁV személyszállító cégének vezérkara az elővárosi vasúti közlekedés szerdai összeomlása miatt. Közülük többen mégis a cégnél maradnak, mert csak az egyik posztjukból mentik fel őket. A káosz kialakulásáért felelős vasutasokat még keresik. Az első büntetésekről azonban már döntöttek.

Amputálással próbálja talpra állítani a MÁV a budapesti elővárosi vonalain szerdán lebénult vasúti személyszállító cégét Kákosy Csaba. A gazdasági és közlekedési miniszter tegnap a MÁV-Start Zrt. lefejezését kezdeményezte: utasítására legkésőbb hétfőn a társaság igazgatóságának és felügyelő-bizottságának valamennyi tagját felmentik. Feladataikat előreláthatólag január végén adják majd át. A cég menedzsmentjében egyelőre nem lesznek változások. A büntetőhadjárat azonban még nem ért véget.

A szakminiszter döntését lapunknak azzal indokolta: a MÁV-Start két vezető testületét egyértelmű felelősség terheli a társaság belső utasításrendszerének kudarcáért. Legalábbis e rendszer működésképtelenségét okolja azért, hogy a személyszállító cég munkatársai nem értesültek a menetrend változásáról. Az év első napjaiban tapasztalthoz hasonló rendkívüli időjárási helyzetekben szerinte a vasutasokat nem érheti készületlenül, ha a MÁV a menetrendben szereplőnél kevesebb vonatot közlekedtet. Az elővárosi forgalomban elrendelt változtatások ugyanis – attól függetlenül, hogy a kedd esti előrejelzések alapján várt havazás elmaradt – helyénvalók voltak.

Akárhogy is, a folytatásban a MÁV utastájékoztatásért felelős vezetői is számíthatnak a személyes felelősségre vonásra. Arra viszont csak a már megindított belső vizsgálat lezárása után derül majd fény, hogy a kedden és szerdán elkövetett tájékoztatási hibákért kit terhel a felelősség. A szaktárca vezetője mindenesetre elfogadhatatlannak tartja, hogy az utasok nem kaptak tájékoztatást a menetrend kényszerű megváltoztatásáról, és a MÁV azt sem tette időben egyértelművé: vonatai a szombati vagy a hétköznapi rend szerint közlekednek.

A belső és külső kommunikációs hibákat Heinczinger István is elismerte. A MÁV vezérigazgatója szerint a vasúti üzemirányítás utasítási rendszere valóban nem állt a helyzet magaslatán és társaság kommunikációs igazgatósága is félreérthető közleményeket adott ki. A szerdán életbe léptetett rendkívüli intézkedéseket ugyanakkor indokoltnak nevezte.

Mint mondta: az első fokú hókészültség elrendeléséről a MÁV pályavasúti és személyszállítási üzemirányítói a forgalmi vezetőkkel kedd késő este egyeztettek. A MÁV-Start hozzájárulásával az elővárosi forgalomban közlekedő 772 vonatból 280-at mondtak le. Mivel azonban az elrendelt közlekedési rend szerint a zónázó vonatok az elővárosi állomásokon is megálltak, ténylegesen csak 52 járat pótlása maradt el.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének december 17-i sztrájkja miatt összesen 2 324 401 forintot fizetett vissza utasainak a vasúttársaság. A budapesti pályaudvarok közül a Nyugatin volt a legtöbb visszatérítés (mintegy 680 ezer forint), Debrecenben 217 695, Níregyházán 183 916 forint volt a visszaváltott menetjegyek és a költségtérítések értéke.

Úgy mennek, hogy maradnak

A MÁV-Start Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága feltehetően a szerdai vasúti káosztól függetlenül is változott volna. Kákosy Csaba a két vezető testület esetleges átalakításáról szóló találgatásokat csupán azzal kommentálta: Mósoczi László, a személyszállító cég elnök-vezérigazgatója ideiglenes megbízással látja el a menedzsment irányításának feladatát. Azaz, az igazgatósági tagságát elvesztő vezetőnek idővel vissza kell térnie a MÁV-hoz. Három helyettesét szintén visszahívják a MÁV-Start igazgatóságából. Hercegh Tamás stratégiai és üzletfejlesztési, Matéczné Németh Ágnes üzemeltetési, valamint Tömpe István üzleti vezérigazgató-helyettes továbbra is posztján marad. Igazgatósági tagságának megszűnésével egyedül Kozák Tamás, a MÁV Cargo Zrt. vezérigazgatója mond búcsút a személyszállító cégnek.

Forrás: Népszabadság

Egy hozzászólás “Lefejezte a MÁV-stop a MÁV Startot” bejegyzésre

  1. Morzsi szerint:

    Érdekes. Gondolkodjunk egy kicsit!
    A MÁV vezetői rossz döntést hoztak, hazudtak, ezért menniük kell.
    Ugyanezen kormány feje rossz döntéseket hozott, hazudott, Ő MIÉRT MARADHAT?

Itt lehet hozzászólni !