Budapesti csatangolások – A csepeli Kis-Duna part

hoszamo.hu, Mr. Gabee, Csepel.info

hoszamo.hu

Budapest XXI. kerületének talán legszebb része a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág. Akár a vízről, kenuval, akár két keréken kerekezve, akár a parton sétálva tesszük meg ezt a pár kilométert, kellemes órákban lesz részünk.

Többször bejártuk már oda-vissza a partot, most nézzük végig délről északra haladva a főbb látványosságokat!

A D14-es Csepel-Soroksár komptól észak felé indulva hamarosan egy modern kalózos játszótér függeszti fel egy időre a kirándulást. Itt a gyerekek részéről eltölthetnénk egy egész napot is, de a “kacsák megkeresésének” ígéretével mindig ki tudtuk robbantani őket a játékok közül. Jó hívószó lehet még nyáron a közeli fagyizó kínálata!

A parti rész remekül kiépített, közvilágítással, nyilvános wc-vel ellátott. Hangulatos ennyire közel andalogni a vízparthoz, gyönyörködni a természetben, hattyúkat, kacsákat lesni, szóba elegyedni a horgászokkal, megfigyelni a kenusok, kajakosok edzését.

Nemsokára el is érjük a kajak-kenu telepet, ahol a fiatalon elhunyt, olimpiai és világbajnok kenus, Kolonics György is edzett éveken át. A parti sétányt róla nevezték el, ezzel is őrizve emlékét.

Ezután elhaladunk a csepeli Strandfürdő mögött, és rövid sétával a Kis-Dunai Ligethez, azaz a Kis-Duna Öbölhöz érünk. Itt körbejárhatjuk a Kis-Duna Tanösvény ismertető tábláit, és megpihenhetünk a számtalan pad valamelyikén. Az öbölben és környékén sikerült megőrizni a Soroksári Duna-ág eredeti faunáját, élővilágát, talán így nézhetett ki a folyó a szabályozása előtt.

Innentől gyalog már nem nagy élmény a további út, de kerékpárral érdemes eltekerni a Daru dombig, vagy akár egészen a Gubacsi hídig.

 

 

Itt lehet hozzászólni !