Gyerekrablás, szervkereskedelem: ezért ne hidd el, ha csak egy megosztást olvasol

Csepel.info

Villámgyorsan terjedt a közösségi oldalon, hogy a környéken furgonnal rabolnak gyerekeket. Egy autó utasait fel is tartóztatták, majd öt embert lincselt meg a feldühödött tömeg. Négyen súlyos sérüléseket szenvedtek, egy asszonyt meggyilkoltak – pedig nem csináltak semmit, és valójában gyerek sem tűnt el a környéken.

A legutóbbi ilyen eset május elején Indiában történt, de ettől ne nyugodjon meg senki. Magyarországon ugyanis időről időre pontosan ugyanilyen álhíreket terjesztenek, és itt is történt már gyilkosságba torkolló lincselés. Ezért fontos, hogy ha eltűnik egy gyerek, azonnal rendőrhöz, és ne Facebookhoz vagy más közösségi oldalakhoz forduljanak.

Csepelen néhány évvel ezelőtt az egyik játszótér környékén terjedt el, hogy piros furgonnal érkezett kreol bőrű idegenek szőke hajú gyerekeket rabolnak. A Facebookon futótűzként osztották a “hírt”,  a feldühödött fórumozókat pedig nem érdekelte, hogy a rendőrségen, önkormányzatnál, közterület-felügyeleten semmilyen bejelentés, feljelentés sem volt gyerekrablásról vagy annak kísérletéről. Az internetezők a rendőrségnél is jobban hittek a semmire sem hivatkozó facebookos bejegyzésnek, amit újabb hamis értesülésekkel fűtöttek tovább a hisztérikus fórumozók.

Hasonló eset történt, amikor egy iskolás lány azzal próbálta kimagyarázni drogozását, hogy azt a reggeli csúcsforgalomban a tömött buszon adták be neki fecskendővel. A lány azt állította, hogy el akarták rabolni, és csak később, a belvárosban tudott kiszabadulni a gyerekrablók karmai közül. A legismertebb közösségi oldalon ez esetben is futótűzként terjedt a hamisnak bizonyult “hír”, amit az ijedt iskolatársak tovább színeztek, újabb és újabb meg nem történt eseteket kreálva. Sokan itt is tudni vélték: a gyerekeket szervkereskedők rabolják el, hogy megöljék őket, szerveiket pedig kivágják és eladják.

Magyarországon legtöbbször a fekete furgonos gyerekrablók hírét terjesztik hasonló módon, és kész csoda, hogy még nem lett belőle lincselés.

Nincs jobb tanács: mindenki nézze meg, hogy egy-egy bejegyzés milyen oldalra hivatkozik. Ha kattintásvadász bulvároldalt talál a hivatkozás végén – vagy nincs semmilyen hivatkozás – jobb, ha nem hisz el a bejegyzésből semmit.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy a gyerekrablásokat nem a Facebookon, hanem a rendőrségen szokás bejelenteni, és ezt minden normális ember és szülő is pontosan tudja. Szintén nyilvánvaló, hogy a rendőrségnek semmi oka eltitkolni az ilyen eseteket, hiszen ha valóban eltűnik egy gyerek, azt nem lehet letagadni, és a rendőrök maguknak ártanának.

Most lesz a csellengő, eltűnt gyerekek világnapja

Május 25-én lesz az eltűnt gyermekek világnapja: ehhez kapcsolódóan vasárnap nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot. A kampányban tíz város vesz részt, jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal, valamint bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire.

Bár a legtöbb eltűnő gyerek szerencsére előkerül, minden évben történnek tragédiák is. Ahogy a legtöbb bűncselekménynél, itt is igaz, hogy a gyerekeket az eltűnésük utáni néhány órában lehet a leginkább megtalálni vagy a még forró nyomon elindulni. Ezért olyan fontos, hogy a szülők ilyen esetekben azonnal a rendőrséghez forduljanak.

Csepel.info

Egy hozzászólás “Gyerekrablás, szervkereskedelem: ezért ne hidd el, ha csak egy megosztást olvasol” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    Nem használom a Facebook-ot és még nem éreztem a hiányát soha. Aki onnan informálódik? Intelligencia tükörkép és szegénységi bizonyítvány. De mondották vala:
    “boldogok a lelki szegények”! 🙂
    Kamuhír terjesztésre amúgy ott az összes média! 😛

Itt lehet hozzászólni !