Orbán Viktor: nem kérünk türelmi időt

A Fidesz elnöke a kormányzásról nyilatkozott a Blikknek

Blikk, Csepel.info

Orbán: az a hiteles, aki ki meri mondani: Légy önmagad! Úgy véli: ő már veterán politikus a hazai mezőnyben

Blikk: A Blikk felmérésében a leghitelesebb pártpolitikusnak választották. Mit szól ehhez?

Orbán Viktor: – Van egy nyilvánvaló oka annak, hogy a politikai osztály elvesztette a hitelességét: sikert ígért és kudarcot hozott. A kiindulópont az volt 1990-ben, hogy egy elnyomó rendszert megváltoztassunk egy olyanra, amely szabadságot ad, sikert hoz. Sokak életében ennek éppen az ellenkezője történt. Az emberek pedig rájöttek: nem erről volt szó. Sok politikus elvesztette a hitelességét. Ez azért történt, mert mindig másnak akartak látszani, mint amilyenek valójában, okosabbnak, szebbnek, nagyobbnak, erősebbnek. Kevesen voltunk, akiknek nem okozott gondot, hogy mindig önmagukat adjuk. Kevesen vagyunk, akik gond nélkül tudják kimondani azt az emberi törvényt: légy önmagad. Ez a szabály a politikában is érvényes. Aki nem önmagát adja, a siker érdekében ki akar bújni a bőréből, az rövid távon ugyan érhet el sikereket, de hosszabb távon megbukik. Én nem vagyok rövidtávfutó. Nem érdemes rövid távra tervezni, másnak mutatkozni. Azokat értékelik az emberek, akik önmaguk tudnak maradni.

Blikk: – Mi az oka a politikusok egyébként rossz megítélésének?

O. V.: – A politika és a politikusok hátat fordítottak az embereknek. Ezzel kell szakítani és vissza kell fordulni az emberek felé. A politikának egyenes, világos mondatokban arról kell szólni, ami az emberek mindennapi életéhez kötődik. Vissza kell hozni a józan észt a politikába. Senki nem tudja józan ésszel fölfogni, hogy miért kell 43 milliárd forintért a hivatalnokoknak új számítógépeket és képernyőket venni, miközben a gyerekek menzapénzét a kétharmadával metgkurtítják. A BKV-ból talicskával tolták ki a pénzt, viszont ha valakit baleset ér, akkor kórházról kórházra küldözgetik.

Blikk: – És nem gondolja-e, hogy éppen ezért az emberek sokan radikális irányba fordulnak? A Jobbik például közel annyi képviselőt küldhetett az Európai Paralmentbe, mint a szocialisták.

O. V.: – Számolnunk kell azzal, ha egy országnak rosszul megy és sikertelen, az nem marad válasz nélkül. Az emberek manapság rendkívül dühösek. Mégpedig jogosan, hiszen ugyanúgy elvégzik a munkájukat, mint 5-6 évvel ezelőtt, az ország nem lett rosszabb, az időjárás sem változott meg, természeti csapás sem ért bennünket, háború sem tört ki, az emberek mégis egyre nehezebben élnek Csak nehogy ebből a dühből valami romboló indulat szülessen! Próbáljunk inkább valami pozitív energiát létrehozni ebből!

Blikk: – Úgy véli, hogy ez a romboló indul at még nem született meg?

O. V.: – Dehogynem! És az embereknek igazuk van: az ország vezetői tönkretették az országot és veszélybe sodorták a jövőjüket. Közösen kell változtatnunk ezen, nem háttal kell állni a polgároknak, hanem figyelni kell rájuk. Az emberek csak akkor fogják a vezetőiket tisztelni, ha ez a tisztelet kölcsönös. Ma az ország vezetői részéről a legkisebb tiszteletet sem lehet érezni. Ha találkozunk az állammal, a hivatalokkal, ha az ország vezetői nyilatkoznak, akkor az emberek nem azt érzik, hogy tisztelik őket. Most a vezetők ugyanezt kapják vissza. A törvényekkel is ugyanez a helyzet. Akkor tartják be az emberek a törvényeket, ha azt látják, hogy az ország vezetői is betartják. De ha az egyik miniszter azt mondja: tudatosan sértettem törvényt, amikor építkeztem, akkor az emberek észbe kapnak és azt mondják, hogy akkor én sem tartom be a törvényt, mert akkor nekem kell.

Blikk: – És lehet-e ezen változtatni?

O. V.: – Sokmindent láttam a politikában az elmúlt 20 évben. Az önbizalmamat leginkább ez adja. Láttam már Bokros-csomagot, a nagy gyárbezárási hullámot, ugyanakkor láttam, hogyan sikerült egy jelentős gazdasági növekedést elérni, láttam hogyan sikerült a nagy eladósodottságból kikászálódni. Volt már itt eső, sár, napsütés. Ezt együtt csináltuk Magyarország összes polgárával. 46 éves vagyok, de a magyar politikai mezőnyben lassan veteránnak számítok. A régi nagyok közül már nincsen senki. Horn Gyula sajnos beteg, Antall József meghalt, a szabad demokratáknak lassan a nevére nem foguk emlékezni. Egy ország jövője szempontjából nagyon fontos: becsülje meg, amije van.Van azért néhány olyan politikusunk még – magamat is ide sorolom -, akik végigcsináltak 20 évet, ez pedig komoly tapasztalatot jelent. Az egyik ok, amiért én még mindig itt vagyok: nem sikerült elérni a kitűzött célokat és van a birtokomban olyan tudás – leginkább tapasztalat -, amivel tudok még segíteni az országnak, mely segítségével előre tudunk lépni. Nem szeretném, ha a sötét érzések kerítenék hatalmukba az embereket, és a szélsőségesek felé fordulnának. Mindig a józan ész nevében léptem a porondra, 20 éve így beszélek. A politikában mindig a kiegyensúlyozottságot tartottam fontosnak. Régi szabály: ha beteg fekszik a szobában, a friss levegő jót tesz neki. De ebből nem következik, hogy az összes ablakot be kell törni és utána csodálkozni, hogy a tüdőgyulladás elvitte a beteget. A szélsőségek nem oldják meg a problémáinkat.

Blikk: – Ugyanakkor a Fidesz is tud radikális lenni. Navracsics Tibor frakcióvezető azt mondta: ha a Fidesz kormányt alakít, egy-két napon belül konkrét intézkedéseket tesz, új költségvetést alkot.

O. V.: – Nagyvonalú volt, másnap reggel már cselekedni kell. A baj nagyon nagy. Azt súlykolják belénk, hogy már túl vagyunk a gazdasági krízis nehezén: ez a parlament üléstermében gyakran elhangzik. De ha kimegyünk az utcára, akkor azt látjuk, hogy egyre többen veszítik el az állásukat, egyre inkább kilátástalannak látják az emberek a helyzetüket. A parlament üléstermén kívül egy egészen másik ország van, mint amiről bent a kormányzók beszélnek. Ezért a baj nagyobb, mint bármikor volt. A következő kormány, ha megkapja a bizalmat – mi készen állunk erre -, akkor egy estéje lesz, hogy megünnepelje a győzelmet, másnap reggel munkához kell látni.

Blikk: – Mi történik másnap reggel?

O. V.: – Úgy érezzük majd, mintha egy mázsás kő gurulna le a vállunkról. Az egész ország érezni fogja, hogy óriási lehetőség kapujában áll, a politikába visszatérhet a józan ész és a világos beszéd. Gyorsan megszabadulunk az olyan tehertételektől, mint mondjuk a közbiztonság hiánya, az ésszerűtlen politikai döntések, a BKV-sztorik vagy a mostani veszélyes költségvetés és az abból fakadó bajok. Lehetetlen dolog, hogy a Bajnai-kormány úgy dönt: a rántott hús kétharmadát elveszi a menzán a gyerekek tányérjából. De arra is emlékszem, amikor arról volt szó, hogy a gyes időtartamát le fogják rövidíteni. Az volt az érv a parlamentben: ez azért nem baj, mert most már annyi óvodát és bölcsődét fognak építeni, hogy a munkába hamarabb visszatérő nőknek lesz hová beadniuk a gyerekeket. A mostani költségvetésben pedig az szerepel: az önkormányzatoknál a megkurtítják a bölcsődei, óvodai normatívákat. Minden hazugság. Az emberekben ez táplálja a dühöt. Véget kell vetni annak, hogy a politikusok szerepet játszanak és hazudoznak.

A következő kormány munkáját szakmai kérdésnek tekintem: kell jobb költségvetés, takarékosabb gazdálkodás, végre munkahely teremtés, kisvállalkozókat jobban támogató politika, háromezerrel több rendőr. A lényeg: azt a közös meggyőződésünket kell kifejezésre juttatni, hogy egy új kezdet előtt áll Magyarország és mostantól a dolgok másképp fognak menni és aztán a szakmai sikerek is megjönnek majd. Egy másik korszakba lépünk, más lesz a hangulat, A politikai vezetők és a választók között helyreáll a kölcsönös tisztelet. Akik tisztességesen dolgoznak és ellátják a családjukat, azokat erkölcsileg és anyagilag is tiszteli fogja a kormányzat. Ez az érzés gyorsabban tér majd vissza a közéletbe, mint azt bárki gondolná.

Blikk: – És ha levegőhöz jutunk, akkor mi jön? Mi lesz a költségvetéssel, mi változik majd?

O. V.: – Arra a kérdésre, hogy mi visz ki minket a bajból, az adja meg a választ, hogy mi vitt be minket a bajba. A gazdasági természetű bajt az okozta, hogy 1 millióval kevesebb munkahely van, mint amennyi 20 évvel ezelőtt volt. Ha nem tudunk 1 millió új, legális munkahelyet teremteni, akkor nem tudunk kijutni a bajból. Lehet ügyeskedni a számokkal, átverni az Európai Uniót, a Statisztikai Hivatalt, az Állami Számvevőszéket, ettől az élet még nem lesz jobb. Adót kell csökkenteni, a kis- és középvállalkozásokat kell segíteni. Rengeteg dolgozni akaró ember van és vállalkozások is vannak, amelyek szívesen adnának munkahelyeket az embereknek, ha a kormányzat az adórendszerrel nem büntetné őket. Egy embert foglalkoztatni ma kész csőd. Ezeken kell változtatni. Ez meghozza a hatását.

Blikk: – Mennyi türelmi időt kér ehhez?

O. V.: Ezzel nem számolok. Eddig kijárt 100 napos türelmi idő, nekünk nem kell majd.

Blikk: – És ha kiderül, hogy más van a kasszában, mint amire számítottak?

O. V.: A kasszában iszonyú adósságok lesznek, Magyarország államadóssága a forint árfolyamától függően a bruttó hazai termék 90-100% között lesz. Én már láttam ilyet. Amikor 1998-ban átvettük a kormányzást, a teljes nemzeti össztermék 58%-át tette ki az államadósság. Amikor négy évvel később letettük a lantot, csak 53% volt. Tudom, hogy kell megállítani egy eladósodást. Ezt nem egy nap alatt lehet megcsinálni. Látni fogják viszont, hogy jó irányban megyünk. Bíztatóvá válik majd a helyzet.

Blikk: – Mennyi idő kellhet erre?

O. V.: – Ez annak a függvénye, hogy milyen gyorsan tudunk munkahelyeket teremteni. A következő év már könnyebb lehet. De fel kell készülni arra, hogy a választások után kinyitjuk a szekrényt és kihullanak belőle a csontvázak. Önkormányzatok és a kórházak vannak csődhelyzetben. Ezt nem írják bele a költségvetésbe, de tudjuk, hogy így van. A helyzet annál is sokkal rosszabb lehet, mint amilyennek most látszik. De ez nem ok a kétségbeesésre. a vezetők arra valók, hogy ne dühösek legyenek, hanem kínáljanak megoldást, vázoljanak fel egy utat, amin érdemes elindulni. Én erre készülök. A számokkal kapcsolatban: várjuk meg a választást, nyissuk ki a kasszát, és aztán tegyük fel a kérdést: hová lett a pénz? Ez után pedig kezdjünk el dolgozni. Magunkra kell számítanunk. Nem csodákban vagy hitelekben kell gondolkodnunk. Nekünk magyar munkaerő kell, magyar tulajdonosok, magyar vállalkozások. Magunkban kell bíznunk. Magyarország újra erős ország, de ehhez a saját lábára kell állítanunk.

Blikk: – Arról beszélt, húsz évvel ezelőtt egymillióval több munkahely volt, és ennyivel több kellene ma is. De hiába volt ennyi állsáhely, ha korántsem dolgozott mindenki a valóságban.

O. V.: – Az lehet, de ennyi ember járt be dolgozni. Hogy ott milyen értékű munkát végzett, afelől lehetnek kétségeink. Ennyi ember minden reggel elindult munkába. Ma 1 millióval kevesebben. Vannak olyan gyerekek, akik úgy nőnek fel, hogy a családban még nem láttak olyat, hogy valaki reggel felkel és megy dolgozni. Egy országban, amelyik úgy nő fel, hogy nem ismeri annak az élményét, hogy saját magunkat tartjuk el, sosem alakul ki az a gondolat, hogy Magyarországon azért van jó iskola- vagy egészségügyi rendszer, mert dolgozunk is érte. A magyarok nagy része ráadásul akarna dolgozni. Nem az a probléma, hogy nem akarnak elindulni munkába. A munka szeretete, megbecsülése, az az igény, hogy tiszteljék a munkámat, nagyon erős tulajdonság Magyarországon. Ma a kormány leszoktatja az embereket erről.

Blikk: – A felmérések szerint a környező országok közül Magyarországon ér a legkevesebbet a fizetés. Ehhez mit szól?

O. V.: – Ez elfogadhatatlan. Ezért kell adót csökkenteni. Akárhova nyúlunk, az állam olyan szabályokat alkot, amelyekkel lebeszéli az embereket arról, hogy dolgozzanak, a vállalkozókat pedig arról, hogy munkát adjanak. Pedig az emberek pedig dolgozni szeretnének. Ez van a családokkal, Magyarország családbarát ország, a politikánk pedig családellenes. A következő kabinetnek az egyik legfontosabb dolga, hogy a józan ész szerint kell kormányoznia.

Blikk: – A Fidesz 2004-es szlogenje pont az volt: rosszabbul élünk, mint négy éve. És mit ígér majd ezúttal a Fidesz a kampányban?

O. V.: – A Fidesz üzenete az, hogy légy önmagad. Nem kergetünk légvárakat, tudjuk, hogy mik az ország erősségei, erre tudunk építeni. Visszaállítjuk a józan ész uralmát. Tisztelni fogjuk az embereket, a hivatallal való visszaélés nem lesz elfogadható magatartás.

Blikk: – De konkrétan mit fognak ígérni?

O. V.: – Sok kampányban vettem részt, sosem tettem üres ígéreteket, legfeljebb vállalást tettem. Ha adtak rá esélyt, akkor azokat megvalósítottam. Négy év után meg lehetett nézni, hogy azokból mit sikerült teljesíteni. Ha egyszer valamit fölajánlottam és megkaptam a lehetőséget a végrehajtásra, akkor mindent megtettem azért, hogy azt teljesítsem. Az esetek többségében sikerrel is jártam. Az 1998-2002 közötti kormányzati időszakban a korábban megtett vállalásokat tekintélyes részben sikerült teljesíteni. Most is azt mondom: a komoly, nagy ívű vállalásokat fogok tenni és azokat be is tartom majd. Alkalmasnak látom az országot, magamat, a modern jobboldalt, hogy az országot vezesse, hogy a kitűzött célokat elérjük. Nem lefáradtan, kifacsartan, reménytelen hangulatban készülök a következő négy évre, hanem a sikerre gondolok. Nem az a siker, hogy megnyerjük a választást, hanem az, hogy sikeres esztendőket éljünk meg.

Blikk: – Milyen nagy ívű ígéretekre gondol?

O.V.: – Például a mezőgazdaságban sokkal több van, mint amit ma kihozunk belőle. A mezőgazdaság számára széles, komoly távlatokat látok. Sokkal többen tudnak majd ott dolgozni, mint most. Általában a magyar vidéket elhanyagolt, de komoly erőforrásnak látom. Ahogy szétnézek Budapesten, amit lassan élhetetlenné tettek a vezetők, a fővárosban néhány dolog megváltoztatása után, visszatér az életkedv.

Blikk: – Mit változtatna Budapesten?

O.V.: – Lehet majd közlekedni a városban. Az ember nem érzi majd úgy, ha bérletet vesz, lemond a fizetése nagy részéről. Újjá fogjuk szervezni a közlekedést, a 4 metrót megpróbáljuk befejezni.

Blikk: – Még több metró, több munkahely, újabb hidak?

O. V.: – Több új hidat szeretnék. A lerombolt, elpusztult Ipoly-hidak újjáépítése mellett Budapesten egy gyaloghidat is szeretnénk építeni. A helyszínről nem a kormánynak kell dönteni, hanem a fővárosnak majd lesznek megválasztott vezetői, ők majd megegyeznek ebben. A következő kormánynak arra kell törekednie, hogy megegyezés mentén kell majd kormámyoznia. Ami az ő dolga, abban határozottan döntsön, ami pedig nem az, attól tartózkodjon. Legyen szó esztétikai kérdéseikről, például a Duna melyik szakaszán kell elhelyezni a gyaloghidat. Egyetemi- vagy történelmi városrészeket kössön-e össze. Budapest az ország egyik lehetősége. Látványos pontja Európának, iszonyatos gazdasági lehetőség, sokkal több látogatót tudna fogni, mint ma. Ráadásul egy komoly tranzitgazdaságot is érdemes lenne kiépíteni. Európa becsatlakozási pontja nálunk kezdődik. Óriási lehetőségek vannak itt is. Ezt nem leépíteni, hanem fejleszteni kellene. Nekünk remek ötleteink vannak, szakmai csoportjaink. Az elmúlt időben rengeteg szakmai csoport alakult és annyi programot tett le a kormány asztalára, ha annak csak a negyedét elolvasták volna és a felét megvalósítják, akkor nem így nézne ki az ország. Hazánk bővelkedik jobbító szándékú emberekben. Ezek a szakmai csoportok folyamatosan jönnek föl és hozzák a jobbnál jobb terveket, csak nincs befogadó készség, háttal állnak mindennek a kormányzó pártok vezetői. Az országban sokkal több van. Nem is a kormánynak kell mindent kigondolnia, neki olyan segítséget kell kapni, a civil., szakmai szervezetektől, amelyek okot adnak az önbizalomra. Nem jó, ha a miniszterelnök azt a benyomást akarja kelteni, hogy mindenhez ért. A miniszterelnöknek meg kell hallania a dolgokat, jó munkatársakkal kell rendelkeznie. Utána döntenie kell.

Blikk: – És a közbiztonsággal mi lesz? Több rendőrt állítana munkába a Fidesz?

O. V.: – Háromezerrel többet. Amikor a bajok körvonalazódtak, beadtunk egy módosító indítványt, amiben az szerepelt: állítsunk hivatalba 3000 új rendőrt és meg is neveztük az ehhez szükséges pénzforrást. A parlament vita nélkül söpörte le ezt a javaslatot. Ezeken kell változtatni. Apró dolog: a szlovákok amikor az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy romlik a közbiztonság, a miniszterelnök megvakarta a fejét és azt mondta: munkába kell állítani 3000 rendőrt – be is állították. Nálunk nagyon rossz a közbiztonság, erre a miniszterelnök megvakarta a fejét és azt mondta: de jó lenne 3000 rendőrt munkába állítani, és felsorolta az okokat hogy miért nem állítottunk munkába egyet sem. Ez egy rossz gondolkodásmód.

Blikk: – És mi van az alternatív csoportokkal? Szóba került egy nemzeti gárdához hasonló szervezet, sőt, a radikálisok csendőrséget emlegetnek.

O. V.: – Semmilyen kiegészítő szervezetre nincs szükség. Rendőrség kell. Ehhez kell egy minisztérium, mivel szétzilálták a rendőrség központi irányítását. Már nem is tudom, melyik minisztériumnál állomásozik a közrend ügye, a tárcanevet is lassacskán félévente változtatják meg.

Blikk: – Hogy áll a jövőben felállítandó kormány?

O. V.: – Már négy-öt kormányt is fel tudnánk állítani, nem az okoz gondot, hogy honnan találunk megfelelő embert, hanem az, hogyan válasszuk ki a legalkalmasabbat.

Blikk: – Sokan eljátszottak az árnyékkormány gondolatával. Megvannak-e már a nevek?

O. V.: – A fejem ebből a szempontból olyan, mint egy darázsfészek. Négy éven keresztül vezettem már kormányt, tudom, hogy kivel kapcsolatos remények váltak valóra. Ezek az emberek azóta is dolgoznak. A bőség zavarával küzdök.

Blikk: – Sokan maradnának a régi Orbán-kormányból?

O. V.: – Egy más fölállítású, szerkezetében is más kormányra lenne szükség. 1998-ban sok baj volt az országban, elég, ha a Bokros-csomagra gondolunk, de a kormányzati agyközpont működőképes volt. Ma olyasmiket találtak ki, melyek inkább szétzilálták a közigazgatást, nem pedig szilárdították. 50-nél is több minisztert fogyasztottak el az elmúlt években. Ahány miniszter jött, átszervezett. Teljes a zűrzavar. Az országban uralkodó káosz nem véletlen. A káosz az ország agyközpontjában is uralkodik. Sokkal inkább kiszámítható, napi munkavégzéshez szükséges feltételek kellenek. Ma fontosabb, hogy egy olyan rendszert építsünk fel a közigazgatásban, amit mindenki ismer és tud működtetni. Először tegyünk rendet.

Blikk: – Mi lesz azokkal, akik erre az útra vezették az országot?

O. V.: – Ha az emberek úgy döntenek, hogy meg kell keresni a felelősöket, akkor megtesszük. A jövőért felelősséget viselő politikusok nem tehetik meg, hogy ebben a kérdésben nem öntenek tiszta vizet a pohárba. A hivatali visszaéléseket az utolsó szögig föl kell tárni, az azt elkövetőket meg kell nevezni és a magyar jog szerint járó büntetéseket pedig ki kell szabni. Ezt nem tudjuk megspórolni.

Blikk: – Ehhez hatalmas apparátus kell.

O. V.: – Nekem már van ebben rutinom. 144 hatósági eljárást indítottak 2002-ben a volt polgári kormány tisztségviselőivel szemben. Visszanézve az elmúlt 7-8 évet, nem biztos, hogy megússzuk ilyen „kis” számmal. De megvan ennek az alkotmányos útja. Nem kell ehhez új apparátust felállítani. Ha egy miniszter átveszi a területét, akkor az átadás-átvétel után kiderül, melyek azok a dolgok, melyek vizsgálatot igényelnek. Ha nem lesz felelősségre vonás, akkor senki sem fog hinni az ország vezetőinek. Helyre kell állítanunk a tiszteletet. Ezt csak úgy lehet, ha az ország vezetői kimutatják a tiszteletüket az emberek iránt. Akkor fogják csak az emberek ezt viszonozni. A hivatali visszaélések felgöngyölítése a tisztelet megteremtésének az előfeltétele. Offshore-lovagokkal van tele a kormány.Az ország legfelső vezetőiig húzódó ügyek várnak kivizsgálásra. Itt van például a BKV-ügy. Hol voltak a politikusok, hogy ne történhessen meg az, hogy talicskával tolják ki abból a cégből a pénzt? Ki kell állni az emberek elé és meg kell mondani, hogy itt van ez a néhány ember, ők tehetnek arról, hogy talicskával tolták ki az önök pénzét. Zuschlag János ül az előzetesben, miközben már tudjuk, hogy a miniszteri szobákban zajlottak az egyeztetések – eközben semmi nem történik. A politika ma nem kívánja levonni a következtetéseket. Higgadtságot, nyugalmat, józan észt, valamint a kölcsönös tiszteletet helyreállítását javaslom. Lezáratlan ügyeket nem vihetünk magunkkal a jövőbe, ezeket ki kell vizsgálni, és ami jár, azt ki kell szabni.

Blikk: – Van-e olyan szocialista politikus, akit megfelelő ellenfélnek tekint?

O. V.: – Mindenki törődjön a maga dolgával. Az a szocialisták dolga, hogy kit állítanak majd miniszterelnök-jelöltnek. Az ország egyébként már túllépett a szocialsitákon, még a saját híveik is. A választást nem a szocialistákkal szembeni kampánynak fogom fel, hanem egy újrakezdés lehetőségének az egész ország számára. Nem hadakozni akarok a szocialistákkal, hanem az országgal szeretnék foglalkozni és elmondani az embereknek, hogy a jövő sok lehetőséget tartogat.

Fodor Bori-Tibay Gábor

blikk.hu

61 hozzászólás “Orbán Viktor: nem kérünk türelmi időt” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Hajrá Magyarország, hajrá Jobbik!

  2. Vátesz szerint:

    A Fidesznek négy-öt kormányra elegendő szakembere van, persze mert mindenki miniszter szeretne lenni. A miniszter úr megszólítás élethossziglan megilleti a személyt, már ezért is érdemes. A miniszter egyébként szolgát jelent, az ország szolgáját.
    Semmi egyébre nem vágyunk, mint gyaloghídra Budapesten, akinek már villamosjegyre sem telik, mehet gyalog is.
    Nem kérnek türelmi időt, de nem is adunk. Ha nem teljesítetek, 2011-ben előrehozott választások lesznek!
    A töménytelen sok szakember, hogy hogy nem tudott egy épkézláb kampányt kitalálni 2002-ben, a Fidesz vezetői hálátlanok és gyávák, Kövér kampányvezető úrral az élen (bizonyítani tudom). AHOGY INGYENEBÉD NINCSEN, ÚGY INGYENTANÁCS SINCSEN!

  3. - szerint:

    Mi van Vátesz, be vagy szarva, mi? Gondolom te is a “bandába” tartozol.

  4. Vátesz szerint:

    Kötőjel, neked legyen annyi kurázsid, hogy legalább egy nicknevet regisztrálj! Fejtsd már ki, miféle bandára gondolsz?

  5. Zolika szerint:

    Hajrá fidesz! Én rájuk szavazok jövőre. Szerintem a jobbik a fidesz kétharmadot akarja megakadályozni. Az unióban se csinálnak semmit.

  6. - szerint:

    Vátesz, abba a bandába, akinek van fénivalója.

  7. Vátesz szerint:

    Kötőjel, ugyanmár menjél vissza a tegnapi Kövér László cikkhez és olvasd el a bejegyzéseimet, rájöhetsz, nem ahhoz az oldalhoz tartozom, amelyiknek félnie kell. Inkább ahhoz, akiktől félnek.
    Egyébként a kötőjel az utánna jövő kettősponttal pont úgy néz ki, mint egy pöcs két golyóval. Klassz nicknév! Gratulálok!

  8. - szerint:

    Ha te erre asszociálsz, akkor reményeim szerint nő vagy. Ha férfi vagy, akkor az gáz.

  9. Vátesz szerint:

    Mi van Pöcsikém, a stílusod Gordonra vall, neki is a fő öröme velem kötözködni. Ahogy Jenyiszej mondja, Gordon csak a vele egyszinten levőkkel mer röfögni. Előbb már javasoltam, válasz magadnak valami tisztességes nicknevet, akkor normálisan is meg tudunk szólítani. A fórum vitatkozásra való, ha valakire vonatkozóan teszel egy megállapítást, például rám, hogy valamilyen banda tagja vagyok, akinek valamitől félnie kellene, akkor talán folytathatnád, mire alapozod ezt a véleményt. Aki ilyen röviden mer megnyilatkozni a neten, igen frusztrált személy lehet.

  10. - szerint:

    Nekem úgy tünik, hogy te vagy egy kicsit fusztrált Vátesz! Begurultál? Valamibe beletrafáltam? Ezek szerint nem nő nemű vagy. Így valóban elgondolkodtató az asszociálásod a péniszre. De ha ez neked jó 🙂

    Egyébként a cikk Orbánnal nagyon jól érhető, tiszta és világos. Kiváncsian és türelmetlenül várom a kormányváltást.

  11. Kovács Ernő szerint:

    Jobbik vigyázz, figyelj!
    A Fidesz feni szavazóitokra a fogát! k.hu

  12. Vátesz szerint:

    Kövér László régi jó elvtárs, Gyurcsánnyal együtt alapította a MISZOT nevű KISZ utódszervezetet, Stumpf, Palotás, Bajnai, Szilvásy, stb. társaságában 1988. nov. 26-án. Az egyetem elvégzése után az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének lett a munkatársa, mellékesen a pápai Kövér család minden egyes tagja kommunista volt, söt Kövér azért került felvétel nélkül a jogi egyetemre, mert a vörös katona nagyapának komoly érdemei voltak. Kövér József, az MSZP pápai alelnöke – a Fidesz-alelnök Kövér László nagybátyja.
    Deutsch Tamás – KISZ titkár, Orbán Viktor – KISZ titkár, Kövér László – KISZ-titkár.
    Kövér László egyik kedvenc mondása: “Kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna!”

  13. Zolika szerint:

    A jobbik mire költötte amit Gyurcsány kiutaltatott nekik?

  14. Kovács Ernő szerint:

    Sehonnai bitang ember!
    Elképesztő! A Pécs tulajdonosa betiltja az Árpád-sávos zászlókat! kommentalok.hu

  15. atlétaa szerint:

    Ennyi sötét “ember” a Csepel infon pedig a wordPress hajtja……

  16. Vátesz szerint:

    A Jobbik a neki járó pénzt többek között a kriptokommunisták felderítésére használja. Tudvalevőleg nyilasokból lettek komcsik (például Princz Gyula ÁVH ezredes, Princz Gábor felmenője), majd a komcsikból sokféle, többek között a Fidesz vezérkara. Viktorka apukája is párttitkárként harcolt a kommunizmus ellen. Fiacskája meg KISZ titkárként.

  17. Attila szerint:

    Zolika!

    “A jobbik mire költötte amit Gyurcsány kiutaltatott nekik?”
    És a fidesz ugyanezen kiutalásból, azt az 500 milliót?
    Agyad neked is földtől lefelé nőt.

  18. - szerint:

    Ernő! A Fidesz feni a Jobbik szavazókra a fogát? he he he ha ha ha

  19. - szerint:

    Az ország nagy többsége változást akar és jobboldali kormányzást. Ezt a Fidesz képviseli Magyarországon. Senki más PONT

  20. vermes szerint:

    Ernő, a Gyurcsánynak már fényes a s*gge, azért váltottál?
    Kissé érdekes fordulat…

  21. Vátesz szerint:

    Hol jobboldali a Fidesz, amely vezetése KISZ-es és pártfunkcikból állt össze. El kell felejteni ezt a felosztást, van a nemzeti oldal meg a kozmopolita, szabadkőműves tagozat, akik egymásnak adják a kilincset Izraelben. A rendszerváltás még elitváltás sem volt, csak módszerváltás. Hogyan hülyitik a népet és szedik ki a zsebéből a pénzt. Ezért szélsőséges a Jobbik, mert erre rámutat. AZ IGAZSÁG SZABADDÁ TESZ!

  22. miska72 szerint:

    HA A FIDESZ NYER REMÉLEM SITTREVÁGNAK MINDENKIT AKIK IGY TÖNKRETETTÉK AZ ORSZÁGOT, MERT HA NEM AKKOR FORRADALM LESZ!A JOBBIK MEG A MAGYAROK NYILAI MERT ŐK IRTANAK LŐNEK ÉS AKASZTANAK!

  23. miska72 szerint:

    ELEGEM VAN EBBŐL A TOLVAJ BENDÁBÓL!

  24. miska72 szerint:

    Zolika, kötélre.

  25. Zolika szerint:

    Miska, kötélre.

  26. nagyapó szerint:

    A szélsőjobb és a szélsőbal összeér. Ezért hasonló a stílusuk, a témakörük a pénzforrásuk. Szeretik a trágárságot, a gyűlölködést (l.a következő párokat: Jobbik-MSZP, atléta-vátesz). Legfőbb feladatuk a polgárioldal 2/3-os győzelmének megakadályozása.
    Apropó. Miért nem adott hírt a média a Magyar Gárda masírozásáról Bratislavába, ill. Szécsénybe?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  27. miska72 szerint:

    Zolika FÉLREÉRTETTÉL!

    Ez a válasz volt!

    “Zolika:

    2009. szeptember 28. 14:57-kor
    A jobbik mire költötte amit Gyurcsány kiutaltatott nekik?”

    Erre mondtam, hogy kötélre.

    😉

  28. Zolika szerint:

    Bocs Miska. De azért szólj Vonának és a vezetőségeteknek, hogy ne kössék fel magukat szégyenükben. 😉

  29. Vátesz szerint:

    Nagyapó, a te fejedben van jobb és baloldal, a valóságban van nemzeti oldal meg kozmopolita oldal. Az mszp-s Bársony András felváltva jár a fideszes Fónaggyal és Németh Zsolttal Izraelbe rapportra. Ki-ki a testvérpártjához. A szabadkőműves mozgalomban is együtt küzdenek szocik, libsik, fityeszék. Az Únióba és a Nato-ba is együtt verték be a magyarságot. Az új úniós alkotmányról együtt nem engedték dönteni a népet. Nézzél már szét feljebb ennél a cikknél, Deutsch, Orbán, Kövér mind KISZ titkárok voltak. Kövér együtt alapította Gyurcsánnyal a MISZOT-ot. A kampánypénzt egyformán kapják a VEGYÉPSZER-től meg a többi magyar nagyvállalattól. Az állami megrendeléseket is egyformán osztják szét a fentemlített cégek között, attól függetlenül ki van éppen kormányon.

  30. Gordon szerint:

    Egyetértek Nagyapó 17:45-ösével.

  31. Gordon szerint:

    Vátesz 22:13-asáról jut eszembe, hogy sajnos vannak Magyarországon olyanok, akik tapsolnak azoknak kik magyar civileket öltek Lockerbie felett, vagy Madridban. Ha a szélsőségesek oktondi stílusát akarnám felvenni, akkor még arra ragadtatnám magamat, hogy hazaárulónak nevezzem emiatt őket. Szerencsére konzervatív demokrataként tudom, hogy csak alulművelt, tájékozatlan, türelmetlen emberekről van szó.

  32. Gordon szerint:

    Kovács 14:45-ösére cinikus módon azt tudnám válaszolni, hogy: “MSZP vigyázz, figyelj! A Jobbik feni szavazóitokra a fogát!” 🙂

    Kovács az élő példája, hogy ez a megállapításom igaz lenne.

  33. Vátesz szerint:

    A polgári oldalnak nem lesz 2/3-a, mert nincs 2/3-ad rész polgár Magyarországon. A két háború közötti terminológiában, s azt követő komcsi korszakban beszéltek népi-urbánus ellentétről, azaz magyar-zsidó ellentétről. A módszerváltás után jött divatba a polgár szó az utóbbiakra, mondhatnám idegen szóval is, Bürger, burgois (burzsoá), burzsuj, stb. A polgári oldalnak, mivel viszonylag kevesen vannak, csak a szavazata kell népi magyaroknak. mindennél többet mond a Fideszről, hogy még ki sem hűlt a helye a Liberális Internacionáléban, amikor átlépett az Európai Néppártba. Gordon az internácizmus rátok jellemző, nekünk a magyar érdek a Kárpátok vízválasztójáig terjed, Irakba és Afganisztánba ti küldtétek (MSZP-FIDESZ-SZDSZ-MDF) a magyar katonákat. Amikor még komcsik voltatok, ti barátkoztatok Khadafival, Carlost is ti bújtattátok.
    Elítéltétek a cionizmust, most meg nyaljátok a picsájukat.

  34. Gordon szerint:

    Nagyapónak igaza van. A szélsőségek (vagyis a hülyék eszméje) bizony összeér egy ponton. Mindegy, hogy vörös vagy barna. Sokmindenben hasonlítanak egymásra, ennek egyik példája demokrácia-ellenességük, vagy a szociális elemekkel átszőtt modern piacgazdaság tagadása, és valami nyilvánvalóan működésképtelen fantazmagória propagálása. Pl. önellátás. Igen, Észak-Korea “önellátó”… meg is látszik rajta.

    folyt.köv

  35. Gordon szerint:

    Vátesz! Szerintem ti ne beszéljetek Kárpát-medencéről (olvasd vissza régi hsz-eimet, én hitelesen beszéltem erről a kérdésről, mikor te még sehol se voltál ezen a fórumon)), mikor naponta töbször is leírjátok, hogy szögesdrótokat raknátok a határra, meg őrbódét (csak hogy be ne jöhessen senki, de be ne!), és Kádár janó 3,60 kenyere után sírtok. A szögesdrótjaitokkal és izolációs politikátokkal a régi bukott világot és gondolkodást hoznátok vissza…

    Az EU-n belüli szabályok soha nem látott lehetőséget nyújtanak a határmenti együttműködésekre, és a Kárpát-medencei magyarság kapcsolattartásának megkönnyítésére. Már csak élni kellene a lehetőséggel (főleg gazdasági téren – igaz az erőforrások egyébként szűkösek), de sajnos nem nagyon tapasztalok vállakozó szellemet Kádár janó és a 3,60-as keynér, avagy a Vátesz által visszasírt “kicsi biztos” országában.

  36. Gordon szerint:

    Ez a vátesz féle burzsujozás is emlékeztet engem valamire. Meg a foylamatos oktondi kapitalistázása is. Mikor is volt divatban ez a kommunikáció…??? Csak nem Rákosi idején?

  37. Vátesz szerint:

    Gordon, Föl, föl ti rabjai a pénznek,
    föl, föl te éhes spekuláns!
    Az osztalék napjai jőnek,
    zseblázadnak vége már!
    A kontót végképp eltörölni,
    siserehad indulj velünk!
    A nép fog munkából kidőlni,
    lusták vagyunk, gazdag leszünk!
    Ez a sarc lesz a végső, csak összelopni hát,
    és nemzetköziké lesz holnapra a világ! (a zsidrákoké)

  38. Vátesz szerint:

    Gordon, világ proletárjai, burzsujai, libsijei, komcsijai, demcsijei közösüljetek!

  39. Gordon szerint:

    Aki a saját és családja vagyonát kockázataja és befektet, hogy a gazdaságban legyen elég szabad tőke, mely által munkahelyek teremtődnek az tisztelet érdemel, és nem megvetést. Mondom én, hogy kommunista/nemzetiszocialista elveket vallotok valójában. Azt gondoljátok, hogy a munkahelyek a semmiből, egyfajta varázsütésre nőnek ki a földből, holott létrehozásukhoz erőforrásra van szükség. Az egyik ilyen erőforrás a stabil, értékálló pénz. Egyéb erőforrások is lehetnek, pl. az általunk is emlegetett termőföld, vagy az ásványkincsek. Erőforrás még a tudás és a munkaerő is. De nem szeretnék közgáz órát tartani, főleg hogy én is csak egy érdeklődő amatőr vagyok. Igaz, legalább néhány alapfogalmat és alapösszefüggést ismerek.

    Ti még mindig azon a szinten vagytok, hogy azt gondoljátok hogy egy vállalat úgy jön létre, hogy valaki rámutat egy üres telekre és kiadja a parancsot az építésre, ezzel egyidőben hirtelen a semmiből lesznek eszközök és gépek, lesz energia, lesz szakképzett munkaerő, egyből meglesz oldva a szállítás, az értékesítés és minden egyéb. Holott ezekhez mind mind erőforrásokra van szükség… nem maguktól vannak. Nektek ez még nem esett le.

    Ti a jobbágytelekre vágyódtok vissza a “kicsi biztos” reményében.

  40. Gordon szerint:

    Ráadásul a technológia fejlődés törvényszerűségét és szükségességét is tagadjátok. Ez nyilvánvalóan kiderült az űrkutatásról folytatott vita során. Fogalmatok sincs az egyfőre jutó egységi idő alatt produkált termelékenységről, és annak fontosságáról. Ha rajtatok múlna még mindig a manufakturánál tartanánk. A mezőgazdaságról meg ne is beszéljünk. Gyönyörű lenne mondhatom ha tényleg a hozzátok hasonlók hoznák a döntéseket (nem fogják).

    Csak azt nem tudom, hogy a megnövekedett népességet hogyan látnátok el iparcikkekel, ruhával, élelemmel, szolgáltatásokkal. hogyan védenétek meg őket a betegségtől és a járványokról. Sehogy… aztán a bajokat ráfognátok a társadalom egy részére (cigányok, zsidók, mindegy lenne…).

    Anno már a görögök is gömbölyű Földről beszéltek (bár állítólag nem ők találták ki), aztán ez a dolog is évszázadokra elfelejtődött. Remélem nem lesznek hasonló tudományos és/vagy technikai visszaesések az emberiség történetében, bár ha a Vátesz és Jeniszej féléken múlna, akkor biztos beköszöntene az ostobaság korszaka.

  41. Vátesz szerint:

    Gordon, a hernyók már lelegelték a fa levelét, most fognak lehullani a semmibe. Természeti törvény, ha egy populáció túlszaporodik, akkor összeomlik, így áll helyre a biológiai egyensúly. Az emberiség most itt tart, mivel mi is természeti lények vagyunk, a törvény ránk is vonatkozik. Legfeljebb azokra nem, akik beszállnak a merkabába és elrepülnek a merkabára. Vagy 20-25 éve Vitrai “Csak ülök és mesélek” című műsorában hablatyolt egy csaj erről a merkabáról, ami egy hely, de az űrhajót is így nevezte, amivel a 144ezer kiválasztottat elszállítják. Most hogy vízjeget találtak a Marson, jó utat kívánok nektek. Üzemanyagnak felhasználhatjátok az összes iraki olajat, hamár az amerikaiak voltak szívesek megszerezni. Mi meg itt az öreg Földön majd elleszünk, úgy moderato életstílusban. Nem a kacatok mennyisége határozza meg az élet minőségét. Majd lovagolunk, nyilazunk, őrizzük a szürkemarháinkat. Nádparipán lovagló, fűzfasípot fújó gyermekeinket is arra neveljük, emelt fővel járjanak apáink földjén, mert különben sohasem látják meg az Istent. AZ IGAZSÁG SZABADDÁ TESZ.
    Köpök minden eszmére, számomra csak a magyarság megmaradása fontos. Az náci, az internáci, s többi eszmét, amit a felsőbbrendű és kiválasztott népek kitaláltak, valósítsátok meg a Merkabán.

  42. balszélső szerint:

    T. Gordon és Vátesz!! Ritkán jelentkezem a fórumon, de annál többször olvasom mások bejegyzéseit.
    Az elmúlt napokban lefolytatott viták olvasása után vetem papírra soraimat.
    Baloldalinak tartom magam, de erre a mai ú.n. baloldalra nem szazavazok.
    Nem igaz, hogy aki bal oldali kormányt szeretne, az nem lát tovább a háromhatvanas kenyérnél. A dolgok ily módon leegyszerűsítése hazugság.
    Az átlagos gondolkodású magyar ember piacgazdaságot szeretne, de nem ilyet. Amit Gordon véd, az Magyarországon nem létezik. Nem azokat a befektetőket kezdték ki a hozzászólók,a akik a saját ( sok esetben kényszerből létrehozott) kis gazdaságukat működtetik. És nem túl sokan szidták azokat a multikat sem, akik saját tőkéjüket kockáztatva munkahelyeket teremtettek.

    AZ EU bírálat sem azért vált általánossá, mert tőkét hozott be. A hazai piacok szándékos tönkretételében érintett állampolgáraink szerint nincs gond, a milliók szerint viszont a fél ország nyomorának nem kéne tapsolni.

    Ami feltünt a viták olvasása közben: Gordon még véletlenül sem tesz említést napjaink pénzügyi korrupcióiról. viszont folyamatosan ,részletesen taglalja azokat a társadalmi problémákat, amelyeket az ország belső válsága okozott.
    Nyilvánvaló okok miatt.
    Véleménye olyan emberé, aki vastagon éritett lehet.
    Különben nem foglalkozna ekkora élvezettel a szélsőségekkel.
    Azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy eddig csak pár ezer szélsőséges volt, nost meg 500 ezer?
    A JOBBIK-ra szavazókat szélsőségeseknek bélyegezni nyilvánvaló hazugság. Akinek nem teszik ebből a tolvaj világból, az szélsőséges ? Aligha. Nem védem a párjukat, de a kiszolgáltatott emberek mellé leginkább ők álltak.
    A konzervatív jobboldalnak nem tesz jót, ha lenézik az embereket. Amit megettek a választók a szociktól, azt nem fogadták el tőlük( Ld. 2006)

  43. Gordon szerint:

    T. balszélső! Én Vátesz-szel folytatom a vitát, és amikor a szélsőségeseket mondjuk leoktondizom, akkor nem a jobbik vagy a baloldal szavazótáborának teljes egészéről beszélek. Hozzászólásaimbók kitűnik, hogy az általánosítást kerülni szoktam. Sokkal inkább, mint vitapartnereim. A szavazótáborok minősítgetését kerülöm, de az adott politikai csoportosulás vezetőit és holdudvarát (mindenütt van ilyen) kiosztom.

    Azt írod: “Gordon még véletlenül sem tesz említést napjaink pénzügyi korrupcióiról.” De, beszéltem erről is, mint ahogy beszéltem hazánk egyéb bajainak belső forrásairól is (pl.: gyermekellenes társadalom, abortuszkérdés és hasonlók), melyek idővel (részben már most) megjelennek társadalmunkban, gazdaságunkban.

    folyt.köv

  44. Vátesz szerint:

    Balszélső! Gordon nemcsak a parasztokat nézi le, mint írtam én paraszti származású vagyok, hanem a “prolikat” is, akik a 3,60-as kenyér bűvöletében élnek. Nekem nem prolik, hanem hús-vér emberek, munkások, munkanélküliek, nekem magyar testvéreim. Akik nem passzióból laknak a drágarezsijű panelben, hanem mert a drágajó neoliberális, neokonzervatív kapitalizmus ezt biztosítja nekik. Különben miből telne másoknak palotákra. Tőlem papolhatnak, köpködhetnek a libsik, hogy a szélsőbal és a szélsőjobb összeér, a Föld gömbölyű, keletre menve is nyugatra jutunk és fordítva is igaz, de az is, hogy a mi pozíciónkból nézve meg ők a szélsőségesek, szélsőliberálisok, rablókonzervatívok.

  45. Gordon szerint:

    Miközben arról is beszélek, hogy a szükséges fejlesztések, az életszinvonal emeléséhez szükséges források végesek, és csak munkával, gazdasági tevékenységgel hosszú évtizedek alatt teremthetők meg. Többek között ezért szoktam írni, hogy nem lesz “minden azonnal”. Meg kell érte dolgozni. Az eredményes munkához és a fejlődéshez politikai stabilitás, gazdasági kiszámíthatóság, meg béke kell. Azt meg az EU és a NATO garantálja. Vitapartnereim ezt képtelenek felfogni/elismerni, mint ahogy az alapvető gazdasági összefüggéseket sem értik. Ez valószínűleg olyan, mintha Tiborc és Vasco de Gama idepottyant volna a középkorból, és a nagy utazó elkezdené neki elmesélni a világot. Tiborc valószínűleg nem hinné el, és nem is érdekelné. Mert ő teljesen más (összességében inkább beszűkültebb világban él). Gordon és Jeniszej-vátesz stb-k között a különbséf hasonlóan ordító Gordon javára.

    Vitapartnereim tagadnak szinte mindent, amit a józan ész diktál: technológiai/technikai fejlesztés fontosságát, oktatás fontosságát, gazdasági kiszámíthatóságának fontosságát, a politikai stabilitás fontosságát, helyzetünket a Kárpát-medencében és Európában, erőforrásaink szükösségét, a társadalmi folyamataink jelentős részét, a 20. század nagy magyar kudarcait és annak okait, a 90-es fordulat jelentőségét (minden hibája ellenére), az EU adta lehetőségeket, és a NATO jótékony védelmelmének fontosságát, melyet gyakorlatilag ingyen élvezünk (még az előzetes, egyébként igen szerény vállalásainkat is csak részben teljesítjük).

    Valamint ami igazán szégyen lehetne, hogy megkérdőjelezik Magyarország helyét az Észak-Amerikát és Európát (nagyrészt EU plusz egy két állam) magába foglaló ugynevezett “fejlett észak” államai között (áhh, nem is hallottak még erről – a kövi pár percben égni is fognak a gugli szervei tőlük), és olyan államokkal szimpatizálnak, mint Irán, Líbia, Szaud-arábia és stb-k, melyeknek politikai berendezkedésüket tekintve semmi közük sincs az Európában és É-amerikában kialakult politikai kultúrához, és társadalmi értékekhez.

  46. Vátesz szerint:

    gordon! Így kisbetűvel, mert te sem tisztelsz meg engem nagy kezdőbetűvel. Már leírtam, az ilyen állandóan hatalomra törők, mint te támogatták Khadafit, szidták a cionistákat majd köpönyeget cserélve elkezdték nyalni a seggüket. A tudományos szocializmus után most propagáljátok a tudományos kapitalizmust. Olyan jól magyarázod a gazdaságot, ahogy a marxizmus-leninizmus tanszékről átpártolva tanítod a mai nebulókat a kapitalista közgazdaságtanra. Az ilyenek mindig talpraesnek, mennek a nyilaspártból a kommunistába, onnan meg az úgynevezett demokratikus pártokba. Ez az elit azt mondja magáról, olyan mint a tejföl, akárhogy elkeverik, mindig feljön a tetejére. Én meg azt mondom, Magyarország olyan, mint a húsleves. Mindig a szemetje kerül a tetejére, de a java a fazék alján marad!

  47. Gordon szerint:

    Továbbá (T. balszélsőnek írom, nem a felettem már ugráló, és kardját csörgető Vátesznek) korábban arról is szóltam (érdemes rendszeresen Gordon olvasással kezdened és zárnod a napokat az infon, mert sokmindent feldob, kijelent, megsúg), hogy magam is baloldali családból származom, nagyapám a szoc.dem párt tagja is volt, csak kilépett mikor egyesítették, összeolvasztották a komcsikkal.

    Nagymamámat és iskolás társait rendszeresn prolizták az akkor értelmiségi elit (pedagógusnak nem nevezném őket) egyes tagjai (az általánosítást itt is kerülöm, de a fájdalmas tény mellett nem tudok elmenni), és rendszeresen mesélt az egyéb megaláztatásokról, melyet az akkori úri, értelmiségi osztály elkövetett a melósokkal szemben.

    Az ilyenek éveken át úgy szólítgatták a gyerekeket, hogy: “Te proli.” “Válaszolj te proli!” Nem kívánom vissza ezt a világot.

    folyt.köv

  48. Gordon szerint:

    T.balszélső!

    Akkor folytatom.. bár felettem folyamatosan ugrál ez a szerencsétlen… na mindegy, szóval:

    Manapság ismét kezd felemelkedni egy ilyen 21. századi úri osztály, aki vezető pozícióba jutva többek között fennen hírdeti felsőbbrendűségét, mikor mondjuk egy vállalat élére kerülve (Kocsis) lehülyézi a cégnél hosszú idő óta dolgozó munkatársakat, de máshol is megjelenik a kivagyiság. Én amgam is tapasztalom. Majd egyszer bővebben beszélhetünk erről is.

    Magam is rendszeresen bírálom és fanyar megjegyzéseket teszek a két világháború közötti úri Magyarországra, mely fentebb (már látom, de nem olvastam el tüzetesen) prolizó Vátesz történelmi mekkája. Tehát társadalmi berendezkedése miatt is bírálom, nem csupán politikai elitjének (tisztelet a kivételnek, pl. Bethlen) szűklátókörüsége miatt.

    folyt.köv

  49. Gordon szerint:

    T.balszélső! Folytatom:

    Nekem viszont nem mekka a két vh. közti Magyarország, mert én 1956-ot tekintem a mai magyar rendszer fundamentumának. (Ebben egy véleményen vagyok Sólyom Lászlóval, bár jóval előbb kimondtam magamban, mint hogy őt megválasztották elnöknek.)

    Pont ezt az 56-ot vizsgálhatva jöttem rá részben, hogy egyes csoportosulások által (a népet ismét nem minősítem, mert nem szokásom az általánosítás) viselt un. “szabadságharc” valójában mocskos, és minden előzmény ellenére vállalhatatlan háború. Aki öngyilkos merénylőit (kik valójában gyilkosok és nem nemzeti hősök), vagy robbanószerkezeteit az ellenség civil célpontjai, gyermemkeket szállító buszai, lakóházai, közösségi terei ellen irányítja célzott és előre megfontolt módon az bűnöző, és elvárom a világ kormányaitól hogy az ilyen csoportokat a föld alól is kerítse, kaparja elő, és büntesse meg. Avagy: élve vagy halva kerítse kézre, mert az ilyenek nem röhöghetnek a markukba.

    1956 azért is maradhatott tiszta, mert harcosaink – amíg katonailag tartható volt a helyzet – az ellenség reguláris hadseregével mérték össze az erejüket, és nem mentek Moszkvába, meg Szentpétervárra (Leningrád) lakóházakat és iskolabuszokat robbantani. Így a becsületünk is megmaradt. Ez pedig fontos, mert különben nem tekinthetnénk fundamentumnak 56-ot.

  50. Vátesz szerint:

    Balszélső! Vigyázz, Gordon betérit hozzájuk meg a Fideszhez!

  51. Gordon szerint:

    Vátesz írta 0:43-kor:

    “világ proletárjai, burzsujai, libsijei, komcsijai, demcsijei közösüljetek”

    Vátesz írja 8:49-kor:

    “Gordon nemcsak a parasztokat nézi le, mint írtam én paraszti származású vagyok, hanem a “prolikat” is, akik a 3,60-as kenyér bűvöletében élnek. Nekem nem prolik, hanem hús-vér emberek, munkások, munkanélküliek, nekem magyar testvéreim. ”

    Akkor most hogy van ez? Hol arról beszél cinikusan, hogy “közösüljetek”, hol pedig a keblére öleli őket.

    Áhhh.. komolytalan és hiteltelen link ember az ilyen, elcsapni! 🙂

  52. Vátesz szerint:

    Na végre Gordon visszataláltál az eredeti kerékvágásba! A rövid, velős mocskolódásba. A hosszú eszmefuttatásokra én késztettelek (általam vagy, copy right Ady Endre), mert a többiek már rég nem voltak rád kíváncsiak. S ha egyszer én is elunom a csepel.infot, bezárhatod a boltot.
    A fent idézet mondat a “Világ proletárjai egyesüljetek!” parafrázisa, ezért kellett benne maradni a proletároknak is. A közösüljetek meg az egyesüljetek parafrázisa gúnyos módon. Magyarul, basszátok meg egymást!

  53. Gordon szerint:

    Azt hiszem, hogy az elmúlt kb. 3 óra Gordonos és Váteszes hozzászólásait egymás mellé rakva tökéletesen kirajzolódik, hogy melyik fórumozónak vannak kiérleltebb, megalapozottabb, rendszerezettebb elképzelési, gondolatai hazánkról, és egyes történelmi kérdésekről (és még egy töltényem bent is maradt a tárban).

    Ezt Vátesz is érzi, ezért próbálja magát már előre kimenteni: “S ha egyszer én is elunom a csepel.infot, bezárhatod a boltot.”

    Viszont én ebbe a boltba vásárolni ( azaz: tájékozódni, a véleményemet kifejteni) járok. A boltot csak a tulajdonosa zárhatja be. Mondom én, hogy Váteszből az alapvető gazdasági ismeretek is hiányoznak. 🙂

  54. Vátesz szerint:

    Gordon! Nem arról beszéltem, hogy becsukhatod a csepel.info-t, hanem átvítt értelemben a te felvilágosító küldetésed csukhatod be, az eszméid “árusítását”. Úgy látom, bajban vagy a képes beszéddel.
    Egyszer már leírtam, én itt nem hódolókat keresek, s rábukom mint te Balszélsőre. Én az örökkévalóságnak írok, meg Admin-nak (üzenek a mögötte állóknak), s annak aki szívesen olvassa. Te nem tartozol az utóbbiak közé, hát ne olvasd. Cserébe én is megfogadhatom, hogy nem reagálok az írásaidra. Ha megegyeztünk, attól kezdve “Beszéded a fülemnek, annyi mint a légyzümmögés!” (Mika Waltari, Szinuhe)

  55. Gordon szerint:

    Bejött amit mondtam az előző itteni hsz-emben: “Ezt Vátesz is érzi, ezért próbálja magát már előre kimenteni”

    Kész, ennyi volt, Vátesz összeomlott.

    Egyébként balszélső szólított meg engem, ezért válaszoltam neki. Mindenesetre hozzászólása is bizonyítja, hogy sokan olvassák Gordont ezen a fórumon, még olyanok is akikről nem is gondolnánk.

    Vátesz írja: “Én az örökkévalóságnak írok”. Nanana… több szerénységet. 🙂

  56. Vátesz szerint:

    Gordon! Nem omlottam össze, csak únlak. Ettől függetlenül áll az ajánlatom,ha neked jobb, akkor békén hagylak, nem írogatok rád, a te szóhasználatod szerint.

  57. Gordon szerint:

    Egy nagyon okos fórumozótársunk, aki egyben az azóta szétesett GÜSZ (Gordon által Üldözöttek Szövetsége) tagja is volt megjegyezte korábban, hogy rólam egyszerűen minden lepereg, mert egy nyugodt, hidegvérű ember vagyok. Tehát nyugodtan írhatsz rám a jövőben is, nem kívánok alkukba bonyolódni a téren, hogy kiről írok, és ki írhat rám.

    12:30-asod kb. olyan volt, mikor a legyőzött felajánlja a legyőzőjének a vereség után, hogy: “Kössünk fegyverszünetet.”

    Eszemben sincs, fórum kifulladásig! 🙂 Persze a lehetőségeimhez mérten (néha sokkal ritkábban szólok hozzá, mint ti). Aki nem bírja a tempót az lemarad…

    Csak a teljes és feltétel nélküli kapitulációt tudom elfogadni a jelenlegi helyzetedben, vagyis:
    Leírod, hogy tévedtél, és Gordonnak igaza van a vitánk által érintett témakörökben.

  58. Attila szerint:

    Gordon, te sokkal többet hiszel magadról, mint ami vagy. Itt ellensúlyozod az életben téged ért elnyomást.
    Sokszor üres a mondanivalód, megalapozatlan. Senkit sem érdekel, legalábbis a normálisabbik felét nem. Persze vagytok egy páran, akiknek egymás hátsója felé félúton összegabalyodik a nyelve.
    Te és még 3-4 társad, olyan dolgokat vagytok képesek produkálni, hogy azon egy értelmes magyar ember csak sírni tud. Ha még azt a sok sötétséget(amiről te azt hiszed, hogy a tudást birtoklod) erőltetitek, unalmassá válik.
    És a legmegdöbbentőbb, hogy túlnyomórészt liberális elveket fogalmaztok meg.
    Ezért lehet, hogy jobboldaliak vagytok, de nem nemzetiek.

  59. médi szerint:

    Kedves Gordon! Kicsit hosszan ecseteled az intelligenciádat. Ha azt mondjuk f@sza gyerek vagy megnyugszol?

  60. Gordon szerint:

    Nem kell mondanotok, mert mindig nyugodt voltam. 12:45-kor már írtam: “Egy nagyon okos fórumozótársunk, aki egyben az azóta szétesett GÜSZ (Gordon által Üldözöttek Szövetsége) tagja is volt megjegyezte korábban, hogy rólam egyszerűen minden lepereg, mert egy nyugodt, hidegvérű ember vagyok.”

  61. karakó szerint:

    öndícséret = gyalázat

Itt lehet hozzászólni !