Volt rendőri vezető: Gyárfásra utalt a legtöbb gyanús körülmény – videóval

ATV

Kovács Lajos az ATV Startban beszélt arról, hogy már évekkel korábban felmerült benne a most őrizetbe vett Gyárfás neve, el is ment egy magas rangú ügyészhez, akinek javasolta az őrizetbe vételt, de amíg nem volt meg az elkövető, nem vehették őrizetbe.

Gyárfás Tamásra gondolt, amikor korábban utalt többször is, név nélkül a lehetsgées felbujtóra? – kérdezte Vujity Tvrtko az ATV Startban a döglött ügyek osztályának egykori vezetőjétől, aki sokáig vezette a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében – amiről bővebben itt olvashat. Igen, őrá- válaszolta Kovács Lajos.

Az egykori rendőr ezredes elmondta, ez egy rendhagyó gyilkosság volt 1998-ban, ugyanis ilyen kaliberű embert, mint Fenyő János volt, ritkán gyilkolnak meg. Ezért történhetett szerinte az is, hogy a budapesti rendőrségtől viszonylag hamar elvették az ügyet, aztán hosszú hónapok után ’98 őszén, egy átszervezést követően megalakult a döglött ügyek osztálya és megkapták ezt az ügyet is.

Mint mondta, a gyilkosság nem egy indulatból elkövetett tett volt, hanem egy szervezett, hosszú munkával előkészített emberölés, melynek során többek között olyan fegyvert szereztek, ami lekövethetetlen, úgy vásároltak autót is, ráadásul a gyilkos szemtanúk láttára, saját arcával követte el a tettet.

Kovács szerint nehéz megmondani, miért most történt Gyárfás őrizetbe vétele, de szerinte várható volt, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik. Az áttörés pillanata úgy gondolja, hogy Jozef Rohác őrizetbe vétele volt Prágában közel tíz évvel ezelőtt. „Rá 3-4 évre került képbe, nagyrészt az őellene folyó nyomozás után Portik Tamás, aki 2012-ben őrizetbe került, azóta bent van”- fogalmazott Kovács, aki szerint azóta folyamatosan bizonyíthatóvá válnak azok az ügyek, amik 90-es években történtek, ezért gondolja, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében is el kellett jönnie ennek a pontnak előbb-utóbb.

A korabeli nyomozással kapcsolatban azt mondta, először Fenyő környezetéből kellett kikeresni azokat a személyeket, akiknek érdekében állhatott a médiacézár meggyilkolása, ami nem volt egyszerű, mert közutálatnak örvendett az áldozat. Amikor látták, hogy Fenyőnek mennyi ellensége van, akkor abból indultak ki, kinek lehetnek olyan alvilági kapcsolatai, hogy lehetősége adódjon egy ilyen megszervezett gyilkosságot végrehajtani- magyarázta Kovács Lajos.

Hozzátette: mindvégig ódzkodott attól, hogy Gyárfás Tamást nevén nevezze, de ő volt az, akire a legtöbb gyanús körülmény utalt. Mint mondta, neki volt olyan fokozott, feszült kapcsolata Fenyő Jánossal, ami indokolna egy ilyen óhajt, kívánságot.

Kovács Lajos elmondta: az ügynek egy bizonyos pontján – amikor Jozef Rohácról még szó sem volt – elment egy nagyon magas rangú ügyészhez, és elvitte neki a Fenyő-gyilkosság aktáit, majd azt javasolta, hogy vegyék őrizetbe Gyárfást, mert a kihallgatásán sok mindenre fény derülhetne. Hozzátette: az ügyész azt mondta, ne tegyék, mert amíg nincs meg az elkövető, addig ez az ügy nem teljes.

A volt rendőr ezredes arról is beszélt, hogy Gyárfás érezhette, hogy körülötte is forog a nyomozás. Ezt abból gondolja, hogy korábban rendszeres vendége volt a műsorának, aztán egy idő után már sose hívták beszélgetni más ügyekről. Kovács szerint ekkor érezhette Gyárfás, hogy „nálunk a nyomozásban ő képbe került”.

Tvrtko kérdésére azt is elmondta, hogy hivatalosan a gyilkossági ügyről sose beszélt Gyárfással, de utalásokat tett arra, hogy ő is képbe került a nyomozás során, mert azt gondolta, a vállalkozó el fogja magát szólni esetleg és így könnyebbé válna a nyomozás. Történt ilyen?- kérdezte a műsorvezető. „Igen”- válaszolta Kovács, azonban említeni nem akart semmi konkrétumot a műsorban.

Mit gondol, jó nyomon van most a rendőrség?- tette fel az újabb kérdést Vujity Tvrtko. Kovács Lajos azt válaszolta: „én azt gondolom, hogy igen”.

Forrás: ATV

Egy hozzászólás “Volt rendőri vezető: Gyárfásra utalt a legtöbb gyanús körülmény – videóval” bejegyzésre

  1. Johnny szerint:

    “ez egy rendhagyó gyilkosság volt 1998-ban, ugyanis ilyen kaliberű embert, mint Fenyő János volt, ritkán gyilkolnak meg”
    vs:
    “akiknek érdekében állhatott a médiacézár meggyilkolása, ami nem volt egyszerű, mert közutálatnak örvendett az áldozat”

    Ez egy kicsit így ellentmondásos.

    “a gyilkosság nem egy indulatból elkövetett tett volt, hanem egy szervezett, hosszú munkával előkészített emberölés, melynek során többek között olyan fegyvert szereztek, ami lekövethetetlen, úgy vásároltak autót is, ráadásul a gyilkos szemtanúk láttára, saját arcával követte el a tettet”

    Ez, mint látható, minden gond nélkül kivitelezhető volt.

    Gyátfás is Tamás, mint Welsz volt…
    Kíváncsian várom a story végét!

Itt lehet hozzászólni !