Letették azt alapkövet: Birkózó akadémia épül Csepelen

Lokál

Négy és félmilliárd forintnyi kormányzati támogatással megvalósuló sportberuházás alapkövét tették le Csepelen. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia két szakaszban épül: a kivitelezés egy közel 4000 négyzetméteres multifunkciós sportcsarnokkal indul, majd  130 fős bentlakásos birkózó szakkollégium és képzési központ  építésével folytatódik.

A létesítmény más sportágaknak is otthont ad, ezen kívül kulturális és közösségi események helyszínéül is szolgálhat a jövőben. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia célja, hogy a multifunkciós sportcsarnok és a kapcsolódó szakkollégium bázisán a sportág hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési, továbbképzési központjává váljon.

Az új létesítmény földszintjén a „Csepeli Birkózó Világ” kap helyet, három szőnyeges edzőcsarnokkal, öltözőkkel, szaunával, pihenőhelyiségekkel, mintegy 1653 négyzetméteren. Itt lelhet új otthonra a Csepeli Birkózó Club is. Az emeleten multifunkciós sportcsarnok lesz 1500 fős lelátóval, és 1749 négyzetméteres, nemzetközi birkózó versenyekre alkalmas három szőnyeggel, illetve felkészülésre alkalmas hat szőnyeggel. A galériaszintnek több funkciója is lesz: akadémiai iroda, leválasztható előadóterem, oktató-, konferencia-, rendezvénytér, klubterem, Kis-Dunára néző vendéglátó terasz létesül.

A csarnok a birkózás mellett más sportágak kiszolgálására is alkalmas lesz, így pl. tollaslabda, asztalitenisz, súlyemelés, tornasport, ökölvívás, kosárlabda, cselgáncs, vívás, tenisz, kézilabda, teremlabdarúgó versenyek lebonyolítására is lehetőséget kínál. A csarnok akár 1000 fős rendezvényeket is képes lesz befogadni, így konferenciák, komoly- és könnyűzenei hangversenyek helyszíne is lehet.

A beruházás 2. ütemében a Kozma István Birkózó Akadémia szerves részeként, annak szomszédságában 130 fős Birkózó Szakkollégium, Képzési Központ, Sport Rehabilitációs Központ és Vendégház épül majd fel Csepelen.
Az Akadémia Szakkollégiuma 14–23 éves kor között, több korosztályban bentlakásos kollégiumi elhelyezést biztosít majd sportolói számára, ahol a fiatalok felkarolása és tehetséggondozása mellett nevelésük, tanulásuk, mentális fejlesztésük és egészséges táplálkozásuk is kiemelt figyelmet kap majd.

A beruházás csepeli helyszínén lezajlott alapkőletételi eseményen Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke hangsúlyozta: „A magyarok adóforintjaiból befolyt közpénzt nem migránsokra, hanem a magyar gyerekekre, köztük a körünkben jelen lévő birkózópalántákra kell költenünk. Ehhez minden nap és minden körülmények között össze kell fognunk, és meg kell védenünk a magyar birkózás érdekeit is. Mi itt, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a saját jövőnket akarjuk építeni!”
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében aláhúzta: „Meggyőződésem, hogy a négy és félmilliárd forint kormányzati támogatással megvalósuló beruházás eredménye egy minden igényt kielégítő modern létesítmény lesz. A sportághoz méltó központi birkózó akadémia a magyar birkózó társadalom régi álmát váltja majd valóra. A beruházással új időszámítás kezdődik a hazai birkózás történetében.”

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az Akadémia a kiemelkedő tehetségű versenyzők számára olyan nemzetközi szintű edzési-, oktatási- és lakókörnyezetet fog biztosítani, ahol a magas szintű szakmai képzés eredményeként új bajnokok születhetnek, akik nemcsak sikeresek, de példaképként is állíthatók a jövő ifjú sportolói elé.”

Lőrincz Viktor Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai 5. helyezett magyar birkózó – Szilvássy Erik U23-as világ- és Európa-bajnok birkózóval együtt az Akadémia „arca” -, beszédében kiemelte: „Az akadémiának olyan magyar sikersportág hagyományaihoz kell méltónak lennie, amely a hazai olimpiai örökranglistán a negyedik  helyen áll 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzéremmel, valamint további értékes helyezésekkel.”

29 hozzászólás “Letették azt alapkövet: Birkózó akadémia épül Csepelen” bejegyzésre

  1. propaganda szerint:

    Én még nem láttam olyan akadémiát, amelyik birkózik.

  2. Tiborc szerint:

    Emlékeztető: „Orbánék rettegnek a 2018-as elszámoltatástól. Ezért hazudták már rólam, hogy Haynau-imádó vagyok, hogy homoszexuális orgiákra jártam, hogy török terrorista, hogy Soros-ügynök, Simicska-csicska lettem, hogy vadászom a nyugdíjasokra, most pedig, hogy lebontanám a kerítést és hogy Allahot dicsőítettem. A szánalmas hazugságokért a bíróságon vettem elégtételt. Milyen érdekes, hogy azt még soha nem hazudták rólam, hogy elloptam valamit. Emlékezzünk erre, amikor szavazunk!” (Vona Gábor: Félnek című jegyzete)

  3. Lovas szerint:

    Vonamednek vége. Nem kellett volna a hazaárulókhoz csatlakozni.

  4. Betke szerint:

    Hajrá, hogy lett a 2 milliárdból 4,5? De reméljük, hogy legalább olyan eredményesek lesznek a birkózók, mint az igen jól megfizetett focisták!

  5. mind_the_gap szerint:

    Szerintem nem a kis-Duna partra való egy ilyen bádogdoboz. (ahogy lakópark sem..). Jobb lett volna a Csepel sc sporttelepre, de mégjobb a Csepel Művek területére, ott rehabilitálva a rozsdaövezetet.. Abba belegondolt valaki, hogy elveszi a kis-Duna látványát egy ilyen kocka és mekkora autó forgalmat fog odavonzani egy esemény?

  6. belekotkot szerint:

    És mi van a Gubacsi híddal ? Arról nagy a csönd. Úgy látszik a párt fejeseinek hobbija előrébb való mindennél. Először legyen stadion meg sportcsarnok aztán lesz majd híd is. Talán egyszer. Mint a több éve ígért aszfaltozott Királyerdő út.

  7. admin szerint:

    A Csepel SC sporttelepét az MSZP egy magáncégnek adta. A magáncég plázát és lakóparkot akar a sporttelep helyére, így lehetetlen volt oda építeni. Egyébként ez nem bádogdoboz, ráadásul nem éri el a fák lombkoronáját a magassága, tehát nem fog kitűnni a környezetből. A 2 milliárd és a 4,5 milliárd közötti különbség a csarnok és az akadémia közötti különbség. Az akadémia épületeihez és létesítéséhez kell a többi pénz.

  8. propaganda szerint:

    “130 fős bentlakásos birkózó szakkollégium és képzési központ”

    Atya-gatya! Birkózó egyetem is lesz? Nincs egy egészen picit túlértékelve ez a birkózás? Azért ez nem egy szakma, gyerekek! Ez csak egy nyamvadt sportág! Valakinek nagyon elszállt az agya itt.
    Mi jöhet még? Horgász akadémia, 400 fős bentlakásos horgász szakkollégiummal és horgászképzési központtal?

  9. Farkas Imre szerint:

    Istenem ,a sok buta parasztot!Semmi sem jó? Mindenben a hibát keresni! Szánalmas irigy nyomorultak vagytok! Mikor a komcsik voltak,miért nem járt a pofátok? 50 évig nem épült semmi,mégis,jó volt a “proliknak”! Aki nem látja,hogy mennyire fejlődik Csepel,a Fidesz alatt,az vagy vak ,vagy idióta!

  10. Betke szerint:

    Farkas Imre, várjuk a listát a 8 év fejlődéséről! Nem EU-s pénzekből megvalósított fejlesztésekre vagyunk kíváncsiak. És nem fák ültetése, virágágyások alakitgatása. Ez alap kellene, hogy legyen. Véletlen, hogy a 23 fővárosi kerületből hátulról 2. 3. helyen állunk az ingatlanok négyzetméter áraiban?
    Az, hogy 50 évig nem épült semmi, Ön is csendben tűrte és nem járt a szája? (azért nem írtam, hogy pofája, mert jó lenne kicsit visszafogottabbnak lenni, próbálja meg, biztos menni fog!)

  11. Balos szerint:

    Strand, önkormányzati útépítések, Tamariska domb, Kis-Duna part, Kiserdő, az óvodafejlesztések jelentős része, nyugdíjas-szolgáltatások, ez a csarnok is kormánypénzből épül. Betke, én fejből ennyit le tudtam írni, és sokkal több van.

    Hozzá kell tennem, a jelenlegi önkormányzat legálabb megfogja az EU-s pénzeket. Tóthék erre sem voltak képesek. 🙁

    Amíg az MSZP meg a DK ezekből az emberekből áll – főként Szenteczky, Horváth – én a közelükbe nem teszem a lábamat.

  12. Qvick szerint:

    Farkas Imre ! Te szerencsétlen BUNKÓ ! Ne sértegesd a parasztokat és a prolikat ! Ők építették fel az országot a háborús pusztításból.
    Egyébként sok építkezés volt a Fidesz korszakban, amint tudható és néhányat Balos megemlített.

  13. Kaschauer szerint:

    Qvick
    Nagy tahó vagy csávóka!
    A saját kerületed ellen kampányolsz. Leszólni, ócsárólni tudtok, de 6 év regnálás alatt semmi jót nem voltatok képesek letenni az asztalra.
    Csak a hazudtunk reggeltől estig…

    Addig jó Csepelnek és Csepel munkásértelmiségének, amíg alkotó, tisztességes és nemzetéért felelős munkát végző kormánya van Magyarországnak. Isten óvjon bennünket a bukott ballib hataloméhes korrupt kompániájától.

  14. Kaschauer szerint:

    propaganda
    te még középiskolát sem láttál. Csak foximaxit.

  15. v39endre szerint:

    Kaschauer ! Védelmembe veszem Qvickot ! Ő kifogásolta a “paraszt” és a “proli” kifejezést, amit helyesnek tartok ! A csepeliek ősei is parasztok voltak – sőt jobbágyok 1893-ig WM megérkezéséig. Akkor kezdett kialakulni a csepeli munkásosztály – a prolik. Ezért helytelen e kifejezéseket becsmérlően alkalmazni !

  16. Kaschauer szerint:

    v39endre
    Nem akarok etimológiai kioktatásba bonyolódni, hiszen közismert, hogy a “paraszt” él a “proli” jelzők a többételmű, többjelentésű szavaink közé tartoznak.
    Fentebb jogosan és helyesen használta ezeket a kifejezéseket Farkas Imre.
    Ugyan árnyalhatta tehette volna pl., hogy “Flaszterparaszt”, de ez semmit sem változtat a leányzó fekvésén.
    A proli viszont úgy ül, ahogy használta, mert a munkásértelmiség, a művelt, tanult, felelősen gondolkodó munkásember ellentéte.
    Csepelt nem “prolik” építették iparkerül3tté, hanem derék munkás mesterek, és munkás értelmiségiek, akikre büszkék lehetünk. Ellentétben a barna meg a vörös terrort, újabban a liberális diktatúrát ugyan úgy kiszolgáló prolikkal.

  17. Johnny szerint:

    Kaschauer!
    Magadat visszaolvastad?
    Na, ilyen egy igazi gyökér, mást leszól, azt’ maga ugyanolyan idióta.

    A lényeg…
    Hol épül ez a csoda? Gondolom a napközis tábor helyén?
    Én nem azellen vagyok, hogy épül valami a szemétdomb helyett.
    Biztos jó dolog ez, mint a Puskás Akadémia, csak semmi értelme és haszna nincs belőle a lakosság 99,99%-nak.
    🙂

  18. Nagyapó szerint:

    Qvick!A földművest régebben parasztnak hívták. Ezt a jelzőt a belvárosi “entellektüel” alakította pejoratív értelművé. Manapság a gazda, Erdélyben még a pógár megnevezés dívik. A proli, az proli, ami a munkásság alja (L.proletárdiktatúra). A parasztokkal ellentétben a prolik nem építették országunkat ’45 után, hanem gyorsan komcsik lettek. Azért voltak olyanok is, akik megmondták, mit, hol, hogyan kell építkezni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  19. TenkA szerint:

    Balos

    És mégis mi épült, ami tájbaillő a Tamariska-dombon?
    Várom a téteket!

  20. Johnny szerint:

    TenkA!
    Tájbaillő vadkerítés, mint az autópályák mellett! 😉

  21. Vendetta szerint:

    Hagyjuk már azt hogy “önkormányzati útépítések”, ezt mint helyi lakos kikérem magamnak…
    Kossuth Lajos utca szét esve, 2016 ban felújították a gáz csövet a Táncsics Mihály úton emlékszem Lénárdka ígérte meg hogy 2017ben teljesen fel lesz újítva, itt a csepel infon is meg van a cikk hajrá lehet keresni. Ebből mi lett nagy semmi. A papírgyár mellett a Popieluszko utca szét van esve, Szent László utca szét esve. Ady Endre utca most kezd szét esni…A Rákóczi út pedig a kamion forgalom miatt idén fog szét esni.

    De hogy lássák milyen jó szívű vagyok… A Szebeni utca nagyon szép lett a Komáromi utca találkozásánál. Itt csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan kaptak oda egyből forgalom lassító fekvőrendőrt, amikor MI itt az Aradi Vértanuk útján direkt aláírásokkal kértük, hogy a csatornázási munkálatok után amikor szilárd burkolatot kap az utca, egyből tegyenek le fekvőrendőrt… Úgy látszik itt nem lakik olyan helyi bassz*jba mint ott….

    És hogy a témánál maradjak, itt kérdezném meg azoktól a lakosoktól akik a Hollandi úton ott laknak ahol ez a csoda majd felépül… Mekkora ingatlanérték veszteséggel számolnak? Ezúton is kitartást kívánok nekik.

  22. Strici2 szerint:

    Rezsibiztosunknak elkeszul a 4,5 milliardos magan beruhazasa es annyi az ertelme hogy a kovetkezo olimpian megint latunk majd egy zokogo magyar fiatalt akitol orszag vilag elott elcsaljak lopjak az aranyermet.
    Ennyit er szilard es a sportdiplomacia.

  23. bhu szerint:

    Nem való a Duna-partra! Oda nyilván vízhez vagy természethez köthető sport való.
    Ennél a lakópark is jobb lett volna, fasz kíváncsi a hétvégi rendezvényekre ideözönlő emberekre.

    Az itt lakók szabadidős tevékenységét kell kiszolgálni, birkózni pedig nem sokan akarnak itt.
    Ha a fidesz nyer is, legalább csepelen bukjon meg, most már én is azt mondom (korábban nem így voltam vele)

  24. csak úgy ... szerint:

    “2 milliárd és a 4,5 milliárd közötti különbség a csarnok és az akadémia közötti különbség. Az akadémia épületeihez és létesítéséhez kell a többi pénz.”

    Honnan van a plusz pénz?

    Ezek szerint ide került az önkormányzat “hiányzó” 2 milliárdja?!

  25. csak úgy ... szerint:

    “Letették azt alapkövet:”

    pont azt?

  26. kilgore trout szerint:

    Amint többször leírtam már: a közterületek állapota siralmas Csepelen. Nem azt kellene inkább fejleszteni? A létesítményt majd a széttöredezett burkolatú utakon fogják megközelíteni a pógárok? Valaki korábban említette a Popieluszko utcát. Azon jönnek majd a látogatók Csepelre? Olyan érzésük lesz, mintha Mumbaiban járnának (nekem legalább is olyan érzésem van), csak ott jobb minőségű az aszfalt.
    Minden egyre szarabb, én eddig úgy voltam vele, hogy csak itt maradok, de most már gondolkodom rajta, hogy elköltözzünk.

  27. k szerint:

    sok szar szocialista seggnyaló fogja be már a pofáját.
    elqrtatok mindent amihez csak hozzáértetek, most meg ugattok.
    de már nem sokáig.

  28. bhu szerint:

    3x a fideszre szavaztam, idén bárki másra.
    Bekötőutakat építenének, nem ide is réztetős fa akadémiát.

  29. kavics szerint:

    Nem lehetne fából mindent, ahhoz “minden-(ki)” adott!

Itt lehet hozzászólni !