Magyarországon dolgozik a legtöbb fogvatartott Európában

Mandiner, MTI

Magyarországon 13 ezer rab dolgozik, amivel Európában az elsők vagyunk – hangsúlyozta Németh Szilárd a váci börtönben tett látogatásán, megköszönve a fogvatartottaknak, hogy hozzájárultak az ország megvédéséhez, utalva ezzel arra, hogy a második határkerítést ők építették ki.

A magyar börtönök telítettsége 129 százalékos, a zsúfoltság alapja az, hogy a három csapás törvény miatt kétezerrel több embert zártak be – mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerdán Vácon. Az úgynevezett három csapás-törvény értelmében a harmadik erőszakos bűncselekménynél megkétszereződik a kiszabható büntetés, és ha ez meghaladja a húsz évet, akkor a bírónak életfogytiglant kell kiszabnia.

Németh Szilárd a Váci Fegyház és Börtön kultúrtermében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mindenképpen szeretnék felszámolni a túltelítettséget, de a családok támogatása megelőzi a börtönépítést. Hozzátette: a magyar büntetés-végrehajtás 29 intézetből és 12 gazdasági társaságból áll. Több mint 17 ezer ember van elzárva. A büntetés-végrehajtásban az álláshelyek 91 százaléka betöltött, ez az arány a kidolgozott életpályaprogramoknak köszönhetően remélhetőleg javulni fog – mondta. 

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy a migráció „Európára szabadította a terrorcselekményeket” is. Embercsempészet ügyében 190 magyar és 220 külföldi állampolgár van őrizet alatt, a migrációs törvény kijátszása miatt pedig 445 külföldi. Ez a szám csak azért ilyen kicsi, mert megépült a kerítés – tette hozzá. A munka, az oktatás és a képzés fontos része a fogvatartottak későbbi reintegrációjának – emelte ki, hozzátéve: szeretnék, hogy akik bekerülnek, azok lehetőség szerint lássák el magukat. Magyarországon 13 ezer rab dolgozik, amivel Európában az elsők vagyunk – hangsúlyozta.

Németh Szilárd megköszönte a fogvatartottaknak, hogy hozzájárultak az ország megvédéséhez, utalva ezzel arra, hogy a második határkerítést ők építették ki.

Forrás: MTI, Mandiner

Itt lehet hozzászólni !