Egyéves a jegyescsomag

Csepel.hu

Gyűrűpárna és esküvői munkafüzet – ez a két legkedveltebb tárgy a jegyescsomagból a csepeli párok szerint. Az elmúlt évben 177 útravaló csomagot adtak át a kerületben, mely idén újabb elemmel bővül. A kezdeményezéshez kapcsolódó újdonságokról közös sajtótájékoztató keretében számolt be a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Csepeli Önkormányzat február 14-én. Az eseményen részt vett Király Nóra, a FICSAK alapítója, Novák Katalin államtitkár, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, valamint Borbély Lénárd polgármester.

Király Nóra, a FICSAK alapítója köszöntőjében kiemelte két éve született meg a jegyescsomag gondolata, melyhez a XXI. kerület az elsők között csatlakozott, jelenleg tizenegy önkormányzat vesz részt a programban. „A legfőbb feladat, hogy megerősítsük a házasság intézményét, amely az egyesületünk egyik lényeges célkitűzése. Fontos, hogy a családot egyben tartsuk, rávegyük a fiatal párokat, hogy minél többen és minél fiatalabban merjenek megházasodni, gyermeket vállalni”

Király Nóra egyúttal elmondta, a jegyes doboz „lelke” a Baktay házaspár „Jövőnk könyve” című munkája, mely idén a szerzőpáros egy újabb kiadványával, a Párkapcsolati tesztfüzettel bővül. Ugyanakkor a csomag tartalmaz még egy gyűrűtartó párnát, egy köszöntőt a FICSAK és az Önkormányzat részéről, valamint egy Esküvői munkafüzet, mely praktikus tanácsokkal szolgálhat esküvő szervezéshez.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: „Magyarországon a házasságkötés intézménye nem ment ki a divatból, sőt jelenleg a reneszánszát éli. A mai fiatalok házasságban képzelik el az életüket, gyermekeket szeretnének. Míg 2002 és 2010 között 23%-kal csökkent, addig 2010 és 2016 között 46%-kal emelkedett a házasságkötések száma. Ezzel párhuzamosan pedig a válások aránya is csökkent” A magyar kormány családtámogatási rendszere igen gazdag, sok lehetőséget kínál – emelte ki az államtitkár. A fiatal házasok adókedvezménye, havonta ötezer forint könnyítést jelent, mely két éven keresztül igényelhető, és a családi adókedvezmény előszobájának is tekinthető –fűzte hozzá Novák Katalin.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő kiemelte: „Bár látszólag a jegyesség, a házasság két emberről szól, ez még sincs így. Nagyszerű és előremutató dolog, hogy egy település, közösség ünneppé emeli a házasságkötést. A jegyescsomag megfelelő szimbóluma annak, hogy a városvezetés, a civil egyesületek értéknek tartják a jegyben járást. Hiszen a házasság nemcsak a szerelemről, a szeretetről szól, sok kötelemmel is jár, igazi jó kötelme pedig a gyermekvállalás.” Végül a képviselő gratulált a jelen lévő jegyespárnak és hosszú és boldog családban eltöltött időt kívánt a fiataloknak.

Borbély Lénárd polgármester köszöntőjében elmondta: „A csepeli önkormányzat döntéseinek középpontjában a családok és a gyermekek állnak. Ezt bizonyítja a Csepeli Gyermeksziget Program is, melynek keretében számos családokat érintő pozitív intézkedés született az elmúlt években, pl. óvodaépítés, bölcsőde felújítások valósultak meg. Borbély Lénárd hangsúlyozta: „Az önkormányzat számára öröm, hogy a jegyescsomag ebben a kerületben indult útjára. Ahogy fogalmazott a házasság több, mint szerelem, szeretet, annál sokkal erősebb közösséget jelent.” Végül a polgármester gratulált a jelen lévő jegyespárnak, Szappanos Bencének és Mattyasovszky Lillának, és eljegyzésük alkalmából jegyescsomagot adott át a fiataloknak.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !