Falusi ízek a hagyományőrző 7. Csepeli Disznótoron

Csepel.hu

Hurka, kolbász, hagymás vér, toroskáposzta, tepertő, forró tea, forralt bor. Minden adva volt már korán reggel, ami egy remek hangulatú disznótorhoz szükséges. Február 10-én immáron hetedik alkalommal rendezték meg Csepelen a hagyományőrző disznótort a Sport- Szabadidő és Rendezvényközpontban. Ismét sokan ellátogattak a csepeli önkormányzat támogatta egész napos rendezvényre, ahol a kellemes szórakozásról, a színpadi programokról ezúttal is a Csepeli Városkép gondoskodott. Idén indult a legtöbb csapat a kolbászkészítő versenyen.

Az érdeklődők egy 160 kilogrammos mangalica sertés régimódi pörzsölését és felbontását nézhették végig. Az apró részletekről a fülétől a farkáig a szakember tájékoztatott, a disznóvágáshoz kapcsolódó hagyományos népszokásokkal is megismertetett. A faluhelyeken ilyenkor szokásos pörzsölés után a böllérek felkockázták a zsírszalonnát, kicsontozták a lapockából a kolbásznak való húst, a belsőségekből (máj, szív, lép) abálták a hurkakészítés alapanyagait, nagy üstben sütötték a tepertőt, majd töltötték a kolbászt és a hurkát. Reggelire már minden készen állt, elkészült a fenséges hagymás vér, de zsíros kenyér is kapható volt.

A régi időket felelevenítő eseményen gólyalábasok és busók szórakoztatták a kicsiket és a nagyokat. A fűtött sátorban a három kismalacról és a vicces farkasról meséltek a színészek a gyerekeknek. A kézműves foglalkozáson malacfejes ujjbábot és farsangi szemüveget készíthettek. A Kolompos együttes műsorára jelmezben érkezők ajándékot is kaptak. A farsang jegyében beöltöztek mókusnak, többek között még denevér, katicabogár és tigris álarcot is viseltek.

A felnőtteket a Csender Zenekar táncházzal várta, utána a színpadon a jókedvű mulatsághoz Vadrózsa Dalárda, a Csepeli Nyugdíjas Ház dalköre énekelt.

Kolbászkirály lett a győztes

19 csapat, összesen 89 fő vett részt a kolbászkészítő versenyben. Két lánycsapat is benevezett, sőt egy fiatalokból álló csoport most indult először. Köztük volt a 21. születésnapját ünneplő Suszter Vanda, aki barátaitól kapta ajándékba a meglepetést.

Tipikus jókedvű hangulat uralkodott a versenyző csapatoknál, a lelkes tagok öt kilogramm kolbászhúsból készítették el a sütnivalót. Maximum másfél óra alatt egy 20 centiméteres kolbászt adtak le zsűrizésre. Az értékelést Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács vezette. „Nagyszerű dolog, hogy itt a fővárosban folytathatjuk elődeink hagyományát, amelyhez ragaszkodnunk kell és ápolnunk. Fontos, hogy gyermekeink is lássák, hogyan készül a kolbász, miből kerül az asztalra a finom disznóság. Azon meglepődtem, hogy milyen sok csapat indult. Az elbírálásnál több szempontot figyeltem: mennyire tiszta az asztal, egyforma köténybe vannak-e a csapattagok, milyen paprikát használnak, milyen a színe és állaga a tölteléknek, milyen az íze, mely a sütéstől függ. Akkor igazi a kolbász, ha kicsit meg van pirítva a bőrkéje” – mondta el oldalunknak a zsűrielnök.

Emléklapot kaptak a résztvevő csapatok, különdíjban részesült a Matrjoska csapat, a zsűrielnök szakmai díját az ifjúsági Hululu brigád vette át. Harmadik lett az Anonim röfik, második a Kertvárosi kolbarátok, míg az első helyen a Kolbászkirály csapat végzett.

A díjazottaknak a Folly Arborétum és Borászat borválogatást és füstölt termékeket ajánlott fel.

Antal Zsuzsa

Fotó: Gubis Mariann és Tóth Beáta

Csepel.hu

 

 

Itt lehet hozzászólni !