Horror a konyhában: világítani kezdett a csirkemell az asztalon

Kisalföld

Furcsa történettel kereste fel a Kisalföld szerkesztőségét egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi. Elmondása szerint csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette. A másik felét azonban szilvesztereste véletlenül a konyhapulton hagyta. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít.

A lap szerkesztőségébe bevitt hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan – bár kissé kellemetlen szagot árasztott. Sötétben azonban kék fényt bocsátott ki, amelyet akár megnyugtatónak is nevezhetnénk, ha nem fogyasztásra szánt élelmiszerről lenne szó.

A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra. Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.

Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.

A Nébih mindenesetre – biztos, ami biztos – hangsúlyozta: ha a vásárlóban bármely ok miatt undort kelt az élelmiszer vagy visszatetszőnek találja azt, nem szabad elfogyasztania, illetve belőle ételt készítenie.

Forrás és további részletek: Kisalföld

Itt lehet hozzászólni !