Új, modern mentőautó állt szolgálatba Csepelen

Csepel.hu

Korszerű, teljes körűen felszerelt esetkocsit adtak át december 21-én, a Csepeli Mentőállomáson. A fejlesztés az Egészséges Budapestért program keretében kormányzati forrásból valósult meg.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kormányzati támogatással 193 új mentőautót szerzett be idén. Ennek köszönhetően a mai naptól a Csepeli Mentőállomáson egy korszerű, sárga Mercedes Sprinter állt szolgálatba. Az új esetkocsiban a legmodernebb eszközök állnak rendelkezésre, pl.: defibrillátor-monitor, az EKG ritmus kijelzésére szolgáló őrző monitor, automata vérnyomásmérő, légút-biztosítást, lélegeztetés, keringéstámogatást szolgáló eszközök.

Az esetkocsi hivatalos átadóján Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője köszöntötte jelenlévőket, így Német Szilárd országgyűlési képviselőt, Borbély Lénárd polgármestert, Dr. Csató Gábort az OMSZ főigazgatóját, és Dr. Engelbrecht Imre régióigazgatót.

Borbély Lénárd polgármester beszédében kiemelte: „Megnyugtató, hogy a kormány támogatásával új mentőautó érkezett a kerültbe. Ez nemcsak a csepeliek biztonságát erősíti, hanem az önkormányzat és az OMSZ közötti együttműködést és barátságot is mélyíti. Az önkormányzat az elmúlt években több 100 milliós fejlesztéseket hajtott végre a kerületi egészségügyben. Például modern orvostechnikai eszközök, műszerek kerületek a Dél-Pesti Kórházba, a szakrendelőbe, szolgálati bérlakásokat biztosítottak néhány mentős dolgozónak. Ugyanakkor a polgármester külön kiemelte, hogy a mentőállomás elromlott kazánjának cseréje egy nemes lelkű csepeli vállalkozó jóvoltából valósult meg. Végezetül leszögezte, ahogy a csepeliek számíthatnak a mentőkre, úgy csepeli mentőállomás, az OMSZ is számíthat az önkormányzat további támogatásra, segítségére.

Német Szilárd országgyűlési képviselő köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ismét átadhatnak Csepelen egy új mentőautót. Ahogy fogalmazott: „A kormány a mentésellátás és az egészségügy területén is igyekszik fejlesztéseket végrehajtani.  Középpontba helyezi, és megbecsüléssel fordul a dolgozók irányába, így lehetőség nyílik arra, hogy életpálya modellt teremtsen, fizetést emeljen, a szakemberek a korábban elmaradt, megnyirbált juttatásokat is megkapják.”

A politikus a novemberi kazáncsere kapcsán hangsúlyozta: „A kormányzati segítség mellett komoly társadalmi összefogással a környezet, a munkahelyek rendbe tétele is megindulhat. Ha közösségi pénzekből nem is lehet azonnal megoldani egy problémát, akkor előfordul, hogy egy jómódú vállalkozó áll a fontos ügy élére, ami rendkívül példaértékű.” Majd hangsúlyozta, a mai nap átadásra került esetkocsi a 700 milliárd forintból létrejött Egészséges Budapestért program keretében, kizárólag magyar pénzek felhasználásából valósult meg.

Dr. Csató Gábor az OMSZ főigazgatója beszédében kiemelte: nagy öröm számára, hogy az idén beszerzett 193 mentőautóból a csepeli az egyik, amely tisztán kormányzati forrásból került átadásra. „A kormány stratégiai partnerként tekint az OMSZ-re, és célként tűzte ki a mentőszolgálat munkájának javítását. Ennek megvalósulását példázza az eszköz és munkaruha beszerzés, az orvostechnikai műszerek korszerűsítése, vagy a plusz tíz százalékos béremelés is. A csepeli mentődolgozók kb. 8000 ezer esetet látnak el évente, az autók pedig 3 millió kilométert tesznek meg ez idő alatt. Ezek a számok magukért beszélnek, és azt mutatják, szükség van Csepelen ilyen fontos fejlesztésre.”

 

Potondi Eszter

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !