Koncerttel ünnepelték a hanukát

Csepel.hu

Koncerttel egybekötött rendezvénnyel ünnepelte a hanukát a Budapesti Zsidó Hitközség Dél-pesti körzete a Lajtha László Művészeti Iskolában. A zsidóság legismertebb ünnepe a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására emlékezik, leginkább a fény ünnepeként szokták említeni.

A vasárnapi rendezvényen a zsidó közösség tagjai mellett részt vettek a dél-pesti önkormányzatok képviselői is. A csepeli önkormányzattól Ábel Attila alpolgármester gyújtotta meg az első hanuka-gyertyát. A gyertyagyújtást Soroksár és Pesterzsébet alpolgármesterei, majd a zsidó közösség tagjai folytatták. A szertartást az ilyenkor hagyományos fánkkal való vendéglátással, majd zsidó zenékkel, dalokkal folytatták. 

A hanuka (héberül חֲנֻכָּה ḥănukkâ, pontozatlanul חנוכה is, felszentelés), a fények ünnepe, a zsidók legismertebb ünnepe a nem zsidók körében. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még például a purim), abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében. Jézus Krisztus is rendszeresen feljárt megünnepelni a hanukát (Jn 10,22) – írja a zsidók ünnepéről a Wikipedia.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !