Hotea Benjámint lett a VI. Szamos Mátyás Emlékverseny győztese

Csepel.hu

Ízekben, kreativitásokban, formákban gazdag dísztortákat és tányérdesszerteket alkottak a VI. Szamos Mátyás Emlékverseny versenyzői december 15-én. Az országos megmérettetésen tizenketten indultak, Miskolcról, Szekszárdról, Hódmezővásárhelyről is beneveztek a középiskolás tanulók. Látványos cukrász kreációjukat Erdős Hanna olimpiai- és világbajnok mestercukrász, a zsűri elnöke, Szamos László mestercukrász és Juhász Béla mestercukrász zsűrizték, a részvételért mindenki kapott Szamos kupát.

A pályázati kiírás témája ezúttal a karácsonyi hangulat volt. Elsősorban az esztétikumot és az ízeket értékelték a bírálók. A tányérdesszerteknek könnyűnek, légiesnek kellett lenniük, a korszerűség és a karácsonyi jelleg döntött még az értékelésnél. A cukrászművészeti kategória dísztortái karamellek, marcipánok, csokoládécsodák felhasználásával készültek, a desszerteknél olyan szezonális termékek idézték az adventi hangulatot, mint az áfonya, dió és a mák – tájékoztatott Várhelyi Miklós Venesz-díjas mesterszakács.

A versenyfelkészülés szempontjából az ötlet megszületése rendkívül fontos, egyesek a figuratív, mások a cukordíszítésű termékek elkészítésében a jók – mondta el Juhász Zoltán, a BVHSzC Szamos Mátyás Vendéglátó Szakképző Iskola szakmai igazgató-helyettese.

Díjazottak

Az újszerűség és ötletesség jegyében a legkreatívabb és leginnovatívabb díszmunkákat jutalmazták, részvételi díjakért, különdíjakért és a dobogós helyek megnyeréséért adtak át Szamos kupát, érmeket és Szamos marcipáncsomagot. A leglátványosabb dísztortát Rácz Zsófia, a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája diákja készítette. A legfinomabb tányérdesszertért Gere Adrienn, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskolája tanulója kapta a különdíjat.

Harmadik helyezést ért el Györkös Bernadett (BVHSZC Szamos Mátyás Vendéglátó Szakképző Iskola), második lett Tóth Maja Bianka (BVHSz C Dobos C. József Szakképző Iskola), az első helyen Hotea Benjamin (BVHSz C Dobos C. József Szakképző Iskola) végzett.

A Fenyőünnep nevű dísztorta nyert

A győztes Benjamin dísztortáját három óra alatt készítette el. „A tortát együtt találtuk ki felkészítő tanárommal, Czanikné Szalontai Henriettával. Csokis vajkrémmel, kívül marcipánnal és tört csokival dolgoztam. A Manók kedvence desszertnél a csokoládét temperáltam, gesztenyehabot, narancspudingot tartalmaz és narancsöntet van a tetején, mellette vörösboros öntet. Családomban nincs vendéglátós, engem a cukrászatban a díszítés fogott meg. Különösen jó, hogy nem szabok határokat, amit elgondolok, mindig megvalósítom” – tette hozzá a nyertes.

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !