Közbiztonsági konzultáció – Csepelen folyamatos a javulás

Csepel.hu

Idén tovább csökkent a bűncselekmények száma Csepelen az előző évhez viszonyítva. A kedvező tendencia minden bűncselekménytípusra érvényes — mondta Szilágyi Sándor rendőr alezredes, a csepeli rendőrkapitányság vezetője a kapitányság épületében megrendezett közbiztonsági konzultációs fórumon november végén.

A fórum célja az intézményekkel és hatóságokkal való kapcsolattartás, a közbiztonsági és bűnügyi helyzet értékelése, az észrevételek megfogalmazása.

A konzultáción elhangzott, hogy sok bűncselekményt, főként garázdaságot alkohol befolyása alatt követnek el. A lakók is elsősorban ilyen jellegű panaszokkal fordulnak a rendőrséghez. Rendészeti téren a legfontosabb törekvés, hogy visszaszorítsák az utcai alkoholizálást. A közterületen elkövetett bűncselekmények számának csökkentésében már komoly eredményeket értek el. Felmerült, hogy Csepelen napközben aránylag kevés a közlekedési ellenőrzés, a gépjárművezetők szondáztatása. Erre válaszként elhangzott, hogy naponta átlagban tíz közlekedési szabálysértési feljelentést tesznek, illetve bírságot szabnak ki a rendőrök. Ugyanakkor rendszeresen vannak közlekedési ellenőrző akciók, szondáztatások. A szabálysértők jelentős része nem csepeli lakos, hanem a környező településekről érkeznek és áthajtanak a kerületen. Akadnak jogosítvány nélküli vezetők, akiket folyamatosan igyekeznek kiszűrni, megbüntetni. Aki visszaesőként ismételten jogosítvány nélkül vezeti a gépjárművét, a rendőrség őrizetbe veszi, a bíróság pedig általában 100-150 óra közmunkára ítéli. A közlekedési balesetek száma csökkent.

A rendőrség folytatja a bűnmegelőző és felvilágosító tevékenységet az általános és a középiskolákban. Kiemelten nagy figyelmet fordítanak a drog prevenciós tanácsadói munkára. Főleg a fiatalok körében terjed a kábítószer fogyasztása, különösen a szintetikus drogok használata jelent veszélyt. Nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok és a szülők figyelmét is felhívják a drogok károsító hatásaira, illetve arra, hogy milyen okok állhatnak a kábítószer-fogyasztás hátterében. A szintetikus drogok hatása kiszámíthatatlan és súlyos következményekkel jár.

A rendőrség kiemelten foglalkozik az iskolán belüli erőszak témájával, amelynek típusai közé sorolható a fizikai, lelki, internetes, telefonos zaklatás. Ennek megnyilvánulása lehet például a csúfolás, fenyegetés, zsarolás, kinevetés, kiközösítés, pletykaterjesztés, az sms-eken és emaileken küldött zaklató üzenetek. Felhívták a figyelmet arra, hogy veszélynek teszik ki magukat azok, akik a közösségi oldalakon meggondolatlanul és nagy számban tesznek ki magukról fényképeket vagy posztolnak különféle témájú eseményeket. Az időskorúak védelmében továbbra is fontos törekvés, hogy megóvják őket a trükkös lopásoktól. A bűnelkövetők elsősorban a hiszékeny nyugdíjasokat veszik célba, hogy kicsalják a pénzüket vagy ellopják az értéktárgyaikat.

A fórumon bejelentették, hogy Balogh Emőke rendőr alezredes lett a csepeli rendőrkapitányság új bűnügyi osztályvezetője. Balogh Emőke korábban a IV. kerületi rendőrkapitányságon és a Budapesti Rendőr-főkapitányságon dolgozott.

 

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !