Városrehabilitációs program Csillagtelepen

Csepel.hu

1,7 milliárd forintból újulhat meg Csepel-Csillagtelep – jelentette be Borbély Lénárd polgármester Németh Szilárddal országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Radnóti Miklós Művelődési Házban szép számban megjelent csillagtelepi lakosok előtt kijelentette, Csillagtelep szociális célú rehabilitációja elnevezésű projekt infrastrukturális fejlesztéseire (VEKOP-6.2.1-15-2016-00006) elnyert 1,7 milliárd forint Csepel történetében az eddigi legjelentősebb pályázat.

A polgármester felsorolta a korábbi városrehabilitációs projekteket is. Az első ilyen Tóth Mihály polgármestersége alatt indult, és Németh Szilárd városvezetése alatt fejeződött be, amely 1,3 milliárd forint összegű volt. Ezt követően a Csepel Kapuja elnevezésű projekt nyert 1 milliárd forint értékben forrásokat, majd a Csepel déli lakóközpontjának városrehabilitációja valósult meg 1,3 milliárd forintból. A csillagtelepi projekt több szempontból is jelentős. Egyrészt a Csillagtelep felújítására elnyert pénzösszeg az eddigi legnagyobb mértékű városrehabilitációs támogatás, másrészt Csepel a főváros egyetlen olyan kerülete, amely már három Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) kiírásban is sikeresen szerepelt.
A projekt során 11 db társasház (4 és 10 emeletesek), a Jupiter utca-Rakéta utca-Tejút utca által határolt közterület, valamint a Vénusz tagóvoda udvara és kerítése fog megújulni. A Radnóti Miklós Művelődési Ház környékén térfigyelő-kamerákat helyeznek ki. A városrész egy új intézménnyel is gazdagodik: a jelenleg kihasználatlanul álló Erdősor utca 45-47. szám alatti épületben kap helyet a Csillagtelepi Foglalkoztatási Célú Oktató és Közösségi Központ. A Radnóti Miklós Művelődési Ház és környéke is megújul, de nem a fenti pályázat keretében, hanem önkormányzati forrásból.
A polgármester megemlítette, Csillagtelepet 2007-2008 környékén tönkretették, amikor a IX. kerület Csepel szocialista vezetésével együttműködve 37 problémás életű családot költöztetett a városrészbe.
Csillagtelep rehabilitációja nemcsak a lakóépületek, intézmények, közterületek megújításáról szól, hanem közösségi programok szervezéséről is. Az önkormányzat 10 partnerrel kötött konzorciumi szerződést, amelyek részt vesznek a projektben. Ezek: a Humán Szolgáltatások Igazgatósága, a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt., a Budapest Esély Nonprofit Kft., a Montessori Óvoda és Bölcsőde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvodák, a Majd megnövök Baptista Óvoda, a Csillagtelep Plébánia, a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és a Csepel Birkózó Club.
A polgármester további pályázati sikerekről is beszámolt: Csepel nemrég kerékpárút-hálózat fejlesztésére 2,4 milliárd forintot nyert el közösen a 18-ik és a 23-ik kerületi önkormányzatokkal, továbbá bölcsődei férőhelyek bővítésére is sikeresen pályázott az önkormányzat. Borbély Lénárd kiemelte, az önkormányzat egyik fő célja, hogy Csepelen minden panelépület és az összes városrészek megújuljon. Végezetül köszönetet mondott a Fővárosi Önkormányzatnak a támogatásért, Németh Szilárdnak a sikeres pályázat érdekében nyújtott közbenjárásáért és a magyar kormánynak a döntésért.
Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke elmondta, a köszönet elsősorban az itt élő embereket illeti, akik kivárták Csillagtelep fejlesztését. Ahogy fogalmazott, a 70-es évek végétől egyfajta társadalmi-környezeti romlás jellemzi a városrészt, ahol évtizedek óta semmilyen fejlesztés nem valósult meg. Szerinte a projektnek köszönhetően végre olyan élet valósulhat meg Csillagtelepen, amire az itt élők mindig is vágytak. Üdvözölte, hogy a projektben a Majd Megnövök Baptista Óvoda is részt vehet, mert szerinte az ott dolgozók az integráció és a felzárkóztatás terén példaértékű munkát végeznek Végezetül köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a pályázat előkészítésében.

 

Lass Gábor

Fotó: Vermes Tibor

Csepel.hu

4 hozzászólás “Városrehabilitációs program Csillagtelepen” bejegyzésre

  1. Oregedobandi87 szerint:

    Es kiralyerdo utat elfelejtettetek?

  2. Nagyanyó szerint:

    Na akkor Tiborcz nem fog panaszkodni!

  3. Nagyanyó szerint:

    Hazám, hazám, te mindenem! Mindenem neked köszönhetem! – énekelheti Tiborcz, Vajna, Mészáros és Garancsi!

  4. Nagyapó szerint:

    Nekem úgy rémlik, mintha a “Hazám, hazám, te mindenem! Mindenem neked köszönhetem!” áriát Bánk énekelte volna, viszont Tiborc (nem Tiborcz) nem énekelt. Lehet, hogy tévedek???
    De azért gondolom Nagyanyó is örül, hogy “Tiborcz” kunyhója is megújul Csillagtelepen.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !