Márton-napi vigasságok

Csepel.hu

Igazi családi rendezvénnyel várta az érdeklődőket a Radnóti Miklós Művelődési Ház Márton napján. A színes programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozást ígértek.

A tartalmas produkciókról ezúttal is a Csepeli Városkép Kft munkatársai gondoskodtak.

Mese, tánc, zene, játék

A színpadon változatos előadások váltották egymást. A délelőtti műsort az aranytojást tojó libáról szóló mesejáték nyitotta. Majd Tollfosztó címmel a Csepeli Mosolygó Dalkör előadása következett. A tánc sem hiányozhatott a Márton-napi mulatságból. a Csepp Jazz Dance együttes dinamikus táncprodukciója után a Csepeli Öregtáncosok Egyesülete, majd a Kis-Csepel Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget. A művelődési ház előtti parkban kézműves vásár és népi játszóház csalogatta az érdeklődőket. A tér közepén felállított népi fajátékok sokak kézügyességét próbára tették, de nagy sikere volt az állatsimogatónak is, ahol többek között libával, nyuszival, kecskével és birkával ismerkedhettek meg a gyerekek.

Az intézmény falain belül a kézműves foglalkozások várták a kicsiket. Aki kedvet érzett hozzá lámpást készíthetett, liba alakú mézeskalácsokat formázhatott, díszíthetett, vagy kipróbálhatta, milyen lúdtollal írni.

 

Diókirály, tollfürdő

A tréfás versenyek is rengeteg izgalmat rejtettek. Délelőtt a ludas a gúnár családi vetélkedőn Diókirályt avattak. Itt a gyorsaság és a koncentráció elengedhetetlen volt a sikerhez. A játékra sokan jelentkeztek csakúgy, mint a kora délutáni lángosevőversenyre, ahol a lelkes jelentkezők magas száma miatt három fordulóban is győztest hirdettek. A Márton-napi vigasság fénypontja vitathatatlanul a párnacsata volt. A gyerekek egy-egy párnával a kezükben várták a játék kezdetét. A móka közben szinte mindenki megmártózhatott a kavargó tollfelhőben.

 

Tradicionális ízek, újbor

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”- tartja a mondás. Aki idén kilátogatott a csepeli Márton-napi vígasságokra annak nem kellett ettől tartania, hisz rengeteg libából készült finomsággal várták az érdeklődőket. Ilyenkor Márton „poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani, hogy a jó nedűből kortyolók minél erősebbek, egészségesebbek legyenek. E hagyományt szem előtt tartva, a rendezvényt lezáró ügyeségi vetélkedő résztvevői is újborral térhettek haza. Az egész napos családi rendezvény az elmaradhatatlan lampionos felvonulással ért véget.

 

A nap bajnokai

Nasi László és Edit testvérpárként együtt indultak el a Ludas a gúnár című családi vetélkedőn. Edit gyorsaságával és leleményességével hódította el az első helyet, így nyerhette el a Diókirálynő megtisztelő címet. Bátyja, Lacika pedig a célba dobásban bizonyult a legjobbnak. Laci és Edit a verseny után elárulták, hogy szeretik az ilyen jellegű ügyességi játékokat, és nem volt nehéz dolguk a versenyben. A gyerekek édesanyja Hidasi Edit elmondta, hogy kisfia tanítója hívta fel a figyelmünket erre a rendezvényre. „Örülünk, hogy eljöttünk, szeretjük a kerületi programokat, mert mindig jók és színvonalasak. Editke német nemzetiségi óvodába Lacika pedig német-magyar kéttannyelvű iskolába jár, mindkét intézményben tegnap tartották a Márton-napot. Családunk számára fontosak a német és a magyar hagyományok is, megpróbáljuk ezeket a tradíciókat ápolni, őrizni.”

A lángosevés abszolút bajnokai Valu Nadin és bátyja Milán lettek. A gyerekek elmondták, hogy a a csokifestést, a mézeskalács díszítést, és a párnacsatát kedvelték a legjobban. A lángosevő versenyen mindketten első helyezést értek el.

„Nem volt nehéz a verseny, mert szeretem a lángost, anyukám is szokott sütni” – mondta Nadin. Milán pedig a nyerő taktikát megosztva elárulta: „amíg tudtam, haraptam a lángost, csak a végén nyeltem le. Az első helyezettnek járó csokit nem eszem meg, ereklyeként őrzöm, így mindig emlékeztet rá, hogy megnyertem a versenyt.”

Szilágyi Győző az „Új bornak Márton a bírája” című vetélkedő nyertese a családjával érkezett a rendezvényre. „A lányom népi táncol, őt kísértem el ide. Jó a rendezvény, gyermekcentrikusak a programok. Máskor is szívesen jönnék.”

 

Potondi Eszter

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Márton-napi vigasságok” bejegyzésre

  1. Nagyanyó szerint:

    A tartalmas produkciókról ezúttal is a Csepeli Városkép Kft munkatársai gondoskodtak.

    Ezúttal kimaradtak a rendezésből a soroksári alpolgármester cégének az emberei?

Itt lehet hozzászólni !