Mindenszentek a Csepeli temetőben – Néma főhajtás a Mindenki keresztjénél

Csepel.hu

November 1-jén reggel a csepeli önkormányzat nevében Ábel Attila alpolgármester és Morovik Attila alpolgármester, a Magyar Országgyűlést képviselve Németh Szilárd országgyűlési képviselő hajtott fejet a Csepeli temetőben azokért, akik nem lehetnek velünk.

A koszorúk elhelyezését követően a Mindenki keresztjénél gyertyát gyújtottak az elhunytak emlékére.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ebből az alkalomból.

Az ezt követő halottak napja egyházi ünnepből vált fokozatosan általános népi megemlékezéssé. E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Csepel.hu

3 hozzászólás “Mindenszentek a Csepeli temetőben – Néma főhajtás a Mindenki keresztjénél” bejegyzésre

  1. Strici szerint:

    Ez mar kezd annyira unalmassa valni.
    Egy nogradi, hevesi, baranyai stb. kepviselo megkerte, hogy helyettuk koszoruzzon csepelen?
    Van egy kepviselo aki kitorli az illemhelyen?
    Vagy Nemeth Szilard torli ki a magaet a tobbiek (az orszaggyules) neveben?

  2. Nagyapó szerint:

    Egy kis kiegészítés. A reformátusok hivatalosan egyik ünnepnapot sem tartják meg. Szokásként meghonosodott az ő körükben is a temetőlátogatás, ám hivatalosan sem a halottak napja, sem a mindenszentek nem egyházi ünnepük. Ők a reformáció emléknapját ünneplik október 31-én. (A protestáns egyházak nézetük alapján a szentek, képek és ereklyék mindenfajta tisztelete kivétel nélkül elvetik.) Az evangélikusoknál és az unitáriusoknál viszont egyházi szinten is nyilvántartják a halottak napját.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Nagyanyó szerint:

    Nem értem, Németh Szilárd mindenütt ott van, hogy-hogy lemaradt a reformáció 500. évfordulójának csepeli megünnepléséről? Borbély Lénárd és Morovik Attila, de még a jegyző sem volt ott! Pedig ők még koszorúzni is eljárnak ide meg oda!

    Örömmel látom hogy Nagyapó már nem csak kereszténydemokrata, hanem keresztyéndemokrata is! 😀

Itt lehet hozzászólni !