1956: hősök és áldozatok – Megemlékezés, koszorúzás, ünnepi díszhangverseny Csepelen

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek, áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezést és koszorúzást a Szent Imre téri ’56-os emlékműnél október 23-án.

A 2006-ban átadott emlékműnél a megemlékezés koszorúit és virágait helyezték  el a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, dr. Szeles Gábor jegyző, a Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Budapest Főváros Kormányhivatala XXI. Kerületi Hivatala küldöttei, a helyi politikai pártok – Fidesz KDNP, Jobbik Magyarországért Mozgalom, LMP, PM – követei, a Történelmi Egyházak Csepeli Lelkészi Kör tagjai, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, a Csepeli Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Román Nemzetiségi Önkormányzat és az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, a Dél-pest Tankerületi Központ képviselői, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda képviselői, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága képviselői, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat képviselői, a Történelmi Vitézi Rend és a Vitézi Rend küldöttei, valamint a kerületi szervezetek, egyesületek képviselői és az emlékezők.

Ezután a csepeli városvezetők Németh Szilárddal együtt rótták le tiszteletüket a Pesti Srác szobránál, majd koszorút helyeztek el Kovács Sándor nyugalmazott vezérőrnagy sírjánál a Csepeli Temetőben.

A megemlékezés a Radnóti Miklós Művelődési Házban folytatódott, ahol ünnepélyesen átadták a Csepel Örökség Díjakat. A meghívott vendégek között köszöntötték még Schmittné Makray Katalint, olimpiai ezüstérmes tornásznőt, Csepel Díszpolgárát és Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst, Csepel Díszpolgárát.

Az eseményen Körtvélyessy Zsolt színművész irodalmi műsorral emlékezett vissza, majd a Csepeli Forradalmi Ifjúsági Bizottság 1956-os röpcéduláját nyújtotta át Borbély Lénárd polgármesternek és Németh Szilárd országgyűlési képviselőnek.

A Fidesz alelnöke megemlékező beszédében elmondta: „61 évvel ezelőtt a magyarok megelégelték a kommunista terrort, a megfélemlítést, elegük lett milliók hitének nemzeti érzésének megalázásból, a családok kisemmizéséből, nem kértek többé a cinikus, hazug és ostoba megmondó emberekből, a totális elhülyítésből. Nem lehetett többé elfojtani a nép józan eszét, vélemény nyilvánítását, szabadságvágyát, önbecsülését. A magyar emberek olyan életet akartak, ahol az egyénnek joga és szabadsága van, a nemzet önrendelkezési joga, az ország szuverenitása pedig nemcsak egy egyszerű vágyálom. A magyar nép úgy döntött, hogy véget vet a hazug elnyomó rendszernek és a kommunista rezsimmel szembeszállva érvényt szerez szabadságvágyának”.

A képviselő utalt rá: a csepeliek is a szabadságot választották. „1956 kapcsán van mire és kire büszkék lennünk. Az ország november 4-ei elárulását követően szovjet megszállók elleni fegyveres küzdelemben a bátor csepeliek tartottak ki a legtovább, egészen november 11-éig” – tette hozzá.

A politikus megemlékezett a tavaly elhunyt Kovács Sándor tábornokról, aki akkoriban tüzértisztként védte a hazát és katonai esküjéhez híven óvta a csepeli emberek biztonságát. Ezért őt, mert teljesítette hazafias kötelezettségét hosszú évekre rácsok közé zárták, megalázták, kiszabadulása után pedig csak betanított munkásként dolgozhatott.

Németh Szilárd bejelentette: a hála és megbecsülés jeléül a tábornoknak állítsunk szobrot csepeli szolgálati helyén Királyerdőben.

Ezt követően Borbély Lénárd polgármester Csepel Örökség Díjat adott át Szuper Miklósné népi iparművésznek, a Csepeli Hímző Kör vezetőjének, Molnár Lászlónak, korábban Csepelen tanult szakmunkásnak, a Trust Hungary alapítójának, Tóth Ferencné pedagógusnak, nyugalmazott iskolaigazgatónak és Fráter Olivérnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének.

A Szent Imre téri Kisboldogasszony templomban hétfő este „Minden háborúk minden halottjának emlékére” ünnepi díszhangversenyt adott a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar és a Budapesti Kórus.

 

Teljes Galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta és Gubis Marianna

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !