Závecz: az elkényelmesedés okozhatja a Fidesz bukását

Csepel.info, Népszava, HVG

Fotó: Népszava

Hiába van töketlenség és vannak alkalmatlanabbnál alkalmatlanabb jelöltek a balliberális pártoknál. Hiába az egymás fúrása és a kormányzásra való teljes alkalmatlanság. A baloldal így is nyerhet, a Fidesz így is elbukhatja a választásokat – lelkesíti olvasóit Závecz Tibor balliberális közvélemény-kutató szakember a Népszavának adott interjújában.

Volt már hasonló helyzet, méghozzá 2002-ben. Akkor több százezer fideszes szavazó maradt otthon a győzelem biztos tudatában. Egy kirakatemberrel, Medgyessy Péterrel nyert a baloldal, akivel 100 nap alatt annyi kárt okoztak, hogy azt tíz évbe telt valamelyest kijavítani. Most ugyanilyen kirakatembert keresnek a balliberális pártok. A Népszavában megjelent interjú összegzését az alábbiakban a HVG tolmácsolásában olvashatják:

Závecz szerint a Fideszben attól tartanak, hogy az ellenzéki szavazók egységesen lépnek fel, és az egyéni körzetekben ugyanarra a jelöltre szavaznak. A közvélemény-kutató szerint a Fidesz szeretné felfűteni a táborát.

Závecz Tibor Népszavának adott interjút, arról beszélt, hogy hiába vezet toronymagasan a kormánypárt a kutatások szerint, a politikailag aktív választók 40 százaléka nem feltétlenül elkötelezett egyik párt felé sem, de határozottan kormányváltást akar. Ugyan ez a csoport egyelőre nem egységes, mégis tarthat a Fidesz attól, hogy ha listán nem is, egyéniben egyfelé szavazhat, és ha kellő körzetet veszít a kormánypárt, oda lehet a választás. „Nem véletlen, hogy a Fidesz szeretné ‘felfűteni’ a saját táborát” – mondta.

Egy négy évvel ezelőtti kutatás szerint a fideszes szimpatizánsok kétharmada akkor biztosra mondta, hogy elmegy szavazni, most ez a szám mindössze 52 százalék, ezért megtévesztő az, hogy ennyire vezetnek a kutatások szerint. Úgy látja, a Fidesz letett arról, hogy megnyerjen új szavazókat, de a régieket szeretné egyben tartani. „Nekik szólnak a Soros-elleni kampányok is, amelyek nem többek politikai marketingfogásnál.”

Az majd jövő tavasszal kiderül, működik-e ez, de a kutató szerint a kormánypárt tábora is harapósabb lenne, ha valamelyik ellenzéki párt megerősödött volna annyira, hogy legalább négy-öt százalékra megközelítse a Fideszt. „Akkor a kormánypárti választók is úgy éreznék, hogy a választáskor nem maradhatnak otthon.”

Závecz üzent az MSZP-nek is, azt tanácsolta, hogy a párton belüli ügyeikről ne a nyilvánosság előtt vitatkozzanak, az ilyesmit intézzék el a függöny mögött. Amikor a nyilvánosság elé állnak, akkor „olyan tartalmi kérdésekkel jöjjenek elő, amelyek csakugyan foglalkoztatják az embereket: egészségügy, a leszakadó rétegek felemelése, vagy például az, hogy az MSZP milyen módon akarja helyreállítani a nyugalmat. Azt hiszem, a nyugalomra nagy szükség lenne Magyarországon.”

Forrás: HVG

6 hozzászólás “Závecz: az elkényelmesedés okozhatja a Fidesz bukását” bejegyzésre

  1. Oregedobandi szerint:

    Zavecz!Szep almaid lehettek,es amikpr felebredtel,a bilibe logott a kezed.Mosd meg gyorsan,mert mast nem tehetsz.

  2. bagoly szerint:

    Zaveczkám ! Ahogy elnézlek hobbiból vagy közvéleménykutató és nem a polihisztorságod miatt ! Ez még nem lenne baj ! Arra viszont javaslom figyelj, ne nagyon jósolgass a jövőt illetően, mert állati szarhelyzetbe kerülhet pszichésen jövőre, ami nem ér ennyit !?
    Üdvözlettel: Kórtárs.

  3. Gandalf szerint:

    Miért ne jósolgathatna? Én már többször ugyanezt írtam, például tegnap délben. Veszteni fogtok! Ideje begyakorolni magatokat a polgári foglalkozásotokba!

    “2017. október 16., hétfő – 12:33
    “Budapest valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el”

    Viszont szerintem meg lehet nyerni a választást 2018-ban, nem a pártoknak kell összefogni, hanem a választóknak! A 8 millió választóból 2 millióra számíthat a Fidesz. Ennyi, majd egyszer kifejtem, de nem itt.”

  4. barvagarbalarka szerint:

    “Egy kirakatemberrel, Medgyessy Péterrel nyert a baloldal, akivel 100 nap alatt annyi kárt okoztak, hogy azt tíz évbe telt valamelyest kijavítani.”

    Ez marhaság. Medgyessy alatt teljesen rendben volt még a gazdasági irányvonal, most sokkal nagyobb a hiány, mint akkor. Amúgy a Gyurcsány-féle puccs volt az, amitől kezdve lejtmenetbe kapcsolt az ország. És azóta is tart. Az első Orbán-kormány idején felfelé ívelt az ország, a V4-ek közül elsők voltunk. Ma az utolsók vagyunk, és 2010 óta sem csökken a lemaradásunk a régióban. Na ez a baj. Nem másra kéne mutogatni így több mint 7 évnyi kormányzás után, hanem azzal szembenézni, hogy miért nem tudjuk a régióban visszaszerezni a vezető pozíciónkat. De nem hogy az nem megy, még az sem jön össze, hogy a V4-ek közül ne mi legyünk az utolsók. Ezt már egyre nehezebb lesz a ballib-kormányok nyakába varrni.

  5. barvagarbalarka szerint:

    Szóval lehet arról szövegelni, mi volt 2010 előtt, de az emberek egyre kevésbé lesznek rá vevők, mert már a fene sem emlékszik a gyurcsányi időkre. Az már nagyon elmúlt. Lehet, hogy Gyurcsány még itt van a közéletben, de már nem tényező, és nem is lesz az, abból a mélységből már nem lehet elmozdulni.

    A fidesz-kormánynak kéne most már lassan eredményeket felmutatni. Azon kívül, hogy melyik új megyei lapot sikerült bekebelezni vagy épp milyen beruházást sikerült megnyeretni Mészáros Lőrinccel. Ez nagyon megy, de hogy a régióban visszaszerezzük a vezető helyünket, attól továbbra is fényévekre vagyunk. Az EU-átlagról nem is beszélve.

  6. Nagyapó szerint:

    A szocik tettek róla, hogy lecsússzunk. Most emelkedünk, nőnek a fizetések, nő a nyugdíj, kicsi az infláció, csökken az államadósság. A cégek fejlődnek, a média már nem csak szoclib. Azonban az embereket emlékeztetni kell, hogy milyen “jó” volt a magas infláció, a nyugdíjak, bérek csökkenése, a magas munkanélküliség. Ha erre vágynak, válasszák a baloldalt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

Itt lehet hozzászólni !