EU-s projekt a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáért

Csepel.hu

A Kompánia Alapítvány október 10-én ünnepélyes nyitórendezvény keretében mutatta be a „Dominó Tanoda a csepeli gyerekekért” című Európai Uniós projektjét.

Az ünnepségen részt vett Langerné Victor Katalin az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára és Morovik Attila alpolgármester is. Langerné Victor Katalin ünnepi beszédében az intézmény tevékenységét méltatva kiemelte: a Tanoda nehéz és kihívásokkal teli szakmai munkát végez a felzárkóztatás területén.

Vannak diákok, akik előbbre tartanak a tanulásban, jobb anyagi helyzetből indulnak, tudásuk folyamatosan fejlődik, mozgásban van, a hátrányos helyzetben lévőknek ezt a lemaradást kell behozniuk, a Kompánia Tanoda pedig éppen ebben nyújt hatékony és példaértékű segítséget. A helyettes államtitkár asszony ugyanakkor elmondta, jelenleg 275 tanoda működik az országban a Kompánia pedig az egyik legkiemelkedőbb intézmény, hiszen a tanulás, a felzárkóztatás, a szabadidő hasznos eltöltése mellett mozgatórugója, építője is a közönségnek.

Az uniós projekt nyitórendezvényén Morovik Attila oktatásért felelős alpolgármester kiemelte, a Tanoda fontos hiánypótló kezdeményezés, mely a gyermekvédelem területén is jelentős szakmai feladatokat lát el. Az eredményekre kitérve hangsúlyozta, tavaly 50 olyan tanulót korrepetált a Tanoda, akik e foglalkozásoknak köszönhetően tettek eredményes pótvizsgát. Végezetül az alapítvány munkáját megköszönve maximális támogatásáról biztosította az intézményt.

Ladányi Erika a Kompánia Alapítvány kuratóriumi elnöke a Tanoda munkáját bemutatva elmondva szeptember elsején indult a „Dominó Tanoda a csepeli gyerekekért” című uniós projekt, amely két éven át biztonságos, kiszámítható működést biztosít az intézmény számára. A pályázati támogatás az elmúlt négy év gyakorlatához képest lehetőséget nyújt arra, hogy 25 százalékkal több hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozzanak. Mindemellett pedig a szakmai humán kapacitás növelését, a sokszínűbb, változatosabb oktatási, kulturális és szabadidős programok megvalósítását is lehetővé teszi. Ladányi Erika egyúttal leszögezte a projekt, valamit az ehhez kapcsolódó szolgálatások a csepeli hátrányos helyzetű gyermekek iskolai eredményességét, társadalmi felzárkózását szolgálják.

Hajnal Gergő 9.-kes tanuló öt éve jár a Tanodába. „Szívesen tanulok itt, nagyon jó a közösség, sok segítséget kapok. Korábban komoly nehézségeim voltak az irodalommal és a nyelvtannal a foglalkozásoknak köszönhetően azonban sokat javultak a jegyeim. A tanulószoba után délutánonként rengeteg színes program van, a kedvencem a főző klub és a hipp-hopp tánc.”

Simon Ágnes: „Három éve járok ide és nagyon szeretem, sokkal több barátom van itt, mint a suliban. Délután a mentorokkal tanulunk, megcsináljuk a házi feladatokat, aztán négy órától különböző programok, foglalkozások vannak. A főzőklub nagyon jó palacsintát és főzelékeket is készítettünk már.”

 

A Kompánia-Dominó Tanoda továbbra is várja a jelentkezőket tanulószobás foglalkozásaira. Elsősorban azok a csepeli, dél-pesti hátrányos helyzetű gyermekek élveznek előnyt, akiknek családja rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

1211 Budapest, Kossuth Lajos utca 22.

Telefon: 06 (1) 299-0471

E-mail: kompania@kompania.hu

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !