Hamarosan átadják a megújult tüdőgondozót

Csepel.hu

A tervezett felújítási munkálatok háromnegyedét sikerült eddig elvégezni a csepeli tüdőgondozó épületében, ahol vadonatúj berendezések lesznek. A felújítást végző önkormányzati cég, a Csepeli Városgazda közreműködésével az ötvenéves épület összes helyisége megújul.

A tüdőgondozó teljes körű rendbetételét Borbély Lénárd polgármester választási programja is tartalmazta. A tüdőszűrő augusztus 21-től már az új helyén, a kerületi rendelőintézetben, az elérhető legmodernebb berendezéssel működik tovább.

A csepeli tüdőgondozó jelenlegi épülete 1947-ben készült el Egészségház néven, amely 1948-tól szülőotthonként működött. Az épület az elmúlt évtizedekben egyre rosszabb állapotba került. Rendbetételéről Borbély Lénárd polgármester döntött még májusban, a testületi határozatok pedig július 14-én születtek meg hozzá. Az intézmény felújítását a bonyolult tulajdonosi és jogi háttér is akadályozta. Mindeközben augusztusban a tüdőszűrő már a Tóth Ilona rendelőintézetbe költözött, ahol megfelelő körülmények között, a legmodernebb röntgen-berendezéssel folytatják a munkát.

A tüdőgondozó felújítási munkálatai során 300 négyzetméteren az intézmény összes helyisége megújul, beleértve a lépcsőházat is. Már csak napok kérdése, és végeznek a tüdőgondozó fal- és padlóburkolatainak cseréjével, emellett vadonatúj utcafronti nyílászárókat is kap az épület. A mellékhelyiségek felújítása mellett újdonságként akadálymentes wc-t, és ugyanilyen típusú bejáratot is kialakítanak. A vizesblokkok valamennyi burkolata, berendezése, szerelvénye vadonatúj lesz, és a mennyezet lámpái is megújulnak.

A felújításból természetesen a rendelők sem maradnak ki. Ott is cserélik az összes mosdót, falburkolatot, ráadásul vadonatúj bútorok, számítástechnikai eszközök szolgálják majd a betegek érdekeit. Teljesen megújul a gondnoki lakás is. Az ott dolgozók részére öltözőt, vizesblokkot, mosdót, modern konyhát alakítanak ki, és lecserélik az összes burkolatot, az utcafronti nyílászárókat, valamint az udvari bejárati ajtót.

A teljes körű felújítás során külső, udvari munkákra is sor kerül. A beázásokat végleg megszüntetik, a terasz a korlátokkal együtt újul meg, mintegy hatvan négyzetméteren pedig új járda épül. A szakemberek földcserével, növényültetéssel végül rendezik az udvart is. Az egészségügyi intézmény így hamarosan tetszetős belső terekkel és korszerű berendezésekkel szolgálja majd a gyógyítást és a gyógyulást. A felújított tüdőgondozó átadására tervek szerint október 24-én kerül sor.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !