Átadták az ÁMK felújított tornacsarnokát

Csepel.hu

Átadták a Nagy Imre Általános Művelődési Központ (ÁMK) felújított tornacsarnokát szeptember 29-én. A beruházás 153 millió forintba került, melyből 107 millió a vissza nem térintendő TAO támogatás, 46 millió forintot pedig a csepeli önkormányzat biztosította a Csepel Diáksport Egyesület részére. A felújítási munkákat három és fél hónap alatt végezték el. Borbély Lénárd polgármester a sportolás örömének és a gyermekek jövőjének fontosságát emelte ki.

Németh Szilárd levelében azt írta, hogy az ÁMK-ban a nevelés és az oktatás mellett magas színvonalú szabadidős és sportélet is zajlik. Az eseményen megjelent Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Kontúr Pál és Laurencz László, Csepel díszpolgárai, valamint Tóth János tankerületi igazgató.

Borbély Lénárd köszöntőjében utalt rá, hogy a legnagyobb befektetés ma gyermekeinkben van. „A legtöbb, amit értük tehetünk, hogy egészséges, életerős, terhelhető, kitartó, konstruktív és megfelelő problémamegoldó képességgel rendelkező fiatalokat nevelünk. Mindehhez nagyban hozzájárul a sport. Csepel önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy ehhez a feltételeket lehetőségei maximális kihasználásával biztosítsa. A Nagy Imre ÁMK fontos színtere a csepeli közösségi életnek, ezért kerestük, örültünk és éltünk a lehetőséggel, melynek keretén belül a csarnok megújulhatott, otthon adva a versenysport mellett számos szabadidős sporttevékenységnek is. Rendszeresen tartanak itt különféle rendezvényeket, például a sváb báloknak is a csarnok ad helyet. (…)

A támogatásnak köszönhetően a szülők számára megfizethető nagyságrendű a sportszolgáltatási díj, sportolóinknak több edzéslehetőséget tudunk biztosítani, a pénzügyi nehézségekkel küzdő családok gyermekei számára is elérhetővé válik a rendszeres sportolási lehetőség. Az infrastrukturális megújulás mellett kiváló szakedzők is segítik a sportolókat. (…)

Ezzel a projekttel azonban nem fejeztük be a munkánkat, továbbra is kiemelten kezeljük a gyermekek sportolási lehetőségének a támogatását. Pályáztunk például a Széchenyi István Általános Iskola tornatermének felújításához 40 millió forintra, melyből a teljes belső felújítás, tetőjavítás, a nyílászárók és a pályaburkolatok cseréje is megvalósítható. Pozitív elbírálás esetén a munkálatok 2018 tavaszán kezdődhetnek. Az ÁMK csarnok felújítása kapcsán külön köszönetet mondanék dr. Kocsis Máténak, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökének szakmai támogatásáért és Briglovics Gábornak, az Alpiq Csepel ügyvezetőjének, hiszen a segítségük nélkül nem jöhetett volna létre ez a beruházás” – mondta Borbély Lénárd.

A tornacsarnok felújítása keretében elkészült a tető teljes körű felújítása, ezen belül kicserélték a csapadékvíz összefolyókat és páraszellőzőket, valamint új hő- és csapadékszigetelést építettek be. A homlokzat felújítása során az összes külső nyílászáró helyére újakat tettek. A belső munkálatok során kicserélték a pályaburkolatot. Megújultak a belső nyílászárók, lecserélték a radiátorokat nagyobb teljesítményű, szabályozható fűtőtestekre. Hogy minden évszakban a legkomfortosabb körülmények között edzhessenek sportolóink, a délnyugati oldalon elektromosan vezérelhető és szabályozható redőnyrendszert szereltek fel. A főbejárat melletti vizesblokk is a várhatóan megnövekvő igényekhez lett igazítva, kibővítve. A vizes helyiségek is új burkolatokat, szanitereket kaptak, valamint vandálbiztos radiátorokat szereltek fel. A gépészeti munkák keretében korszerűsítették az összes alapvezetéket (víz, fűtés, csatorna) az épületen belül. Új szerelvényeket, lámpatesteket építettek be.

Németh Szilárd egyéb elfoglaltsága miatt levélben köszöntötte a közönséget. Ebben azt írta, hogy „a korszerű, minden igényt kielégítő csarnokkal a csepeliek régi álma vált valóra. Az ÁMK tornacsarnok egy nagyszerű összefogás eredményeként készülhetett el. A Csepel Diáksport Egyesület, a csepeli önkormányzat és a Magyar Kézilabda Szövetség együttműködésének gyümölcseként. (…) A kormány prioritásként tekint az egészségtudatos életmód terjesztésére, népszerűsítésére, és elkötelezett amellett, hogy minden gyermek sportoljon és egészségesen éljen. 2010 óta megduplázódott, 250 ezerről 500 ezerre nőtt az aktívan sportoló gyermekek száma Magyarországon. A felnőtt lakosság sportolási szokásai is megváltoztak, hiszen míg 2009-ben csak 5 százalékuk űzött valamilyen sportot rendszeresen, mostanra ez az arány megközelíti a 20 százalékot. (…) A kormányzati törekvések és a családok támogató hozzáállása mellett elengedhetetlen, hogy a feladatokból az önkormányzatok is kivegyék részüket. Csepel ebben élen jár. Gondoljunk csak az új műfüves futballpályák kialakítására, tornatermek felújítására, vagy a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára, amely reményeink szerint két év múlva elkészülhet” – üzente Németh Szilárd.

Az átadási ceremónia után a Csepel Diáksport Egyesület kézilabdás lányai játszottak bemutató mérkőzést.

Cs. A.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Átadták az ÁMK felújított tornacsarnokát” bejegyzésre

  1. Gandalf szerint:

    ” a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára, amely reményeink szerint két év múlva elkészülhet” – üzente Németh Szilárd.”

    Ahhoz győznötök kellene! 😛

Itt lehet hozzászólni !