Lajos, maga nagyon ügyes!

Vélemény- Ábel Attila

Bokros Lajos szerdán, a Klub Rádió adásában azt találta mondani, hogy a Fidesz olyan antidemokratikus választási rendszert alkotott, amelyben a balliberális pártok összefogás és megfelelő politika mellett akár négyötödös győzelmet szerezhetnek. A Fidesz ugyanis – emelte ki – olyan alattomosan szabályozta a törvényt, hogy ha egy párt vagy szövetség megszerzi a szavazatok többségét, még annál is nagyobb arányt szerez az Országgyűlésben.

Vagyis Bokros Lajos elmondta, hogy

  1. az nyeri a választást, aki a legtöbb szavazót nyeri meg,
  2. a választást nyerő párt kormányzóképes lesz és
  3. elég nagy győzelem esetén új alkotmányt is képes megalkotni.

Lajos, maga nagyon ügyes! Leírta, hogyan működik egy jó demokrácia.

Ezért van az USA-ban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és még sok helyen részben vagy egészben többségi elvű választási rendszer. És ezért van Németországban a magyarhoz hasonló egy fordulós, vegyes választási rendszer. Próbálja kedves Lajos megmagyarázni egy németnek, hogy miért rossz és orbánista a választási rendszerük: nem fogja érteni.

Tegyük mindehhez hozzá, hogy ahol szimplán arányos választási rendszer működik, ott többnyire állandósult kormányválság van. Ez hiányzik maguknak annyira?

Ábel Attila

4 hozzászólás “Lajos, maga nagyon ügyes!” bejegyzésre

  1. Vaskó László szerint:

    Lajos és hasonló; politikával szerencsétlenkedő figyelmébe! Otto Von Bismarck: “Biztosíthatom önöket, hogy a politika nem tudomány, amit meg lehet tanulni. A politika művészet, és akinek nincs érzéke hozzá, jobb, ha távol marad tőle.” (Napi Maxima mandiner.hu)

  2. Ágnes szerint:

    Választási rendszer része maga a törvény (győztes kompenzáció egyetlen országban sincs).
    A jogállam intézményei: Alkotmánybíróság, Legfőbb Ügyészség, Nemzeti Választási Iroda, MNB, Elnöki Hivatal stb. Magyarországon mind Fidesz befolyás alatt állnak, olykor leválthatatlan, interpellálhatatlan 9 évre bebetonozott pártkatonákkal.
    A demokrácia részei a kampányolási szabályok, amelyek a Fideszne kedveznek, a választókeróletek önkéntes meg- átrajzolása, az ellenzéki média ellehetetlenítése stb.
    Bokros Lajos minden demokratikus erő üsszefogására szólított fel és megemlítette a párt javasolt jelöltjeinek néhány tagját, ill. bejelentette összefogását a DK-val (is).

    https://youtu.be/U20YTFex15Qk

  3. Nagyapó szerint:

    Ágnes! A törvény része a választási rendszer és nem fordítva! A 2014-es választás a szoci törvények alapján zajlott, ahol önök csúfosan megbuktak, Bokros Lajossal együtt.
    A különböző intézmények vezetőit az országgyűlés választja!! Ágnes, ha a demokratikus angol rendszer lenne, akkor önöknek 10 képviselőjük ülne a patkóban.
    Ágnes árulja már el mitől demokratikus az ellenzék? Pl. az MSZP Magyar Szocialista Párt, vagy Magyar Demokrata Párt?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. borsodivilagos szerint:

    Vagy a Fidesz? 🙂

    Ceterum censeo… Volt MSZMP és KISZ-es tagok is kommunisták. 🙂

Itt lehet hozzászólni !