Német választás: CDU- és szocdem veszteségek, az AfD a harmadik erő

Origo

A baloldal bukta jobban a “migránssimogatást”, de Merkel pártja is sokat veszített

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson. Ezzel elérte stratégiai célját a jobbközép pártszövetség – mondta Angela Merkel kancellár az urnazárás utáni első nyilatkozatában. A szociáldemokraták vezetője, Martin Schulz elismerte a vereségét. A baloldal történelmi mélypontra került Németországban.

A szavazatok 33 százalékát szerezte megaz Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség – ismertette hétfőn hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség.

Angela Merkel azt mondta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de egy igen nehéz kormányzati ciklus után mégis a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani. Kiemelte: 12 év kormányzás után “minden, csak nem magától értetődő”, hogy egy párt a legerősebb erő marad.

Alaposan elemzik majd a választási eredményt, és mindent megtesznek majd azért, hogy visszanyerjék a pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz átállt választókat. Az AfD-re utalva hozzátette: “támadási felület nyílt” a CDU/CSU-tól jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni Merkel szerint. Az AfD az első párt, amely a CDU/CSU-tól jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában. Az eredménybecslések szerint 13,2 százalékos eredménnyel debütál a Bundestagban.

A CDU/CSU az első eredménybecslések szerint története legrosszabb eredményét érte el, a szavazatok 33,1-33,2 százalékát érte el. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 33,8 százalék.

Történelmi vereség a baloldalon

Elismerte vereségét Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője, egyúttal határozottan kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét.

“Nehéz és keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani” – mondta az SPD kancellárjelöltje az exit poll eredmények közzététele után. Hozzátette: “teljesen egyértelmű, hogy a választók az ellenzéki politizálásra adtak a pártnak felhatalmazást”.
A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt: az exit poll szerint a párt a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg. Martin Schulz a vereség ellenére továbbra is az SPD vezetője marad. A pártelnök bejelentette: decemberben ismét jelöltként indul az elnökségért.

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a német szövetségi parlamenti választások után vasárnap este arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal. A most bejutott Alternatíva Németországnak (AfD) viszont vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt. A bizottságról Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva azt mondta, “nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel”.

Forrás: Origo

 

Egy hozzászólás “Német választás: CDU- és szocdem veszteségek, az AfD a harmadik erő” bejegyzésre

  1. kilgore trout szerint:

    Arrafelé sem hülye mindenki, ébredezik a német (is), hiába tettek rá szájkosarat 70 éve.

Itt lehet hozzászólni !