Robbanásig feszült a helyzet Tatárszentgyörgyön

„Meghaltok Magyarok!” – Törökszentmiklóson repült a Molotov-koktél

Figyelőnet, Heti Válasz, Hír TV

Soha nem tapasztalt feszültségekről, izzó indulatokról, önbíráskodásba hajló roma járőrözésről beszélt Tatárszentgyörgy polgármestere. Félő, hogy előbb-utóbb egymásnak esik a roma és nem roma tábor a településen – véli a falu első embere.

Valaki irányíthatta, pénzelhette a háttérből a kilenc helyszínen, többek között Tatárszentgyörgyön is romákra támadó gyilkosokat, akikről csak akkor állítható majd bizonyosan, hogy megegyeznek a napokban letartóztatott négy férfivel, ha beismerő vallomást tesznek – híresztelik az emberek Tatárszentgyörgyön a polgármester szerint.

Nem nyugodtak meg

Berente Imréné elmondta: nem nyugtatta meg a településen élőket “az állítólagos sorozatgyilkosok” elfogásának híre. Sokan további támadásoktól tartanak mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik, hogy valóban az őrizetben lévők követték el a bűncselekményeket, s nincsenek társaik, netán megbízóik. A polgármester hozzátette: a félelemnél is nagyobb baj, hogy míg a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság előtt békében éltek egymás mellett a romák és nem romák, addig az utóbbi hónapokban robbanásig kiéleződött közöttük a feszültség.

A falu roma lakosainak egy része úgy gondolja: bármit megengedhet magának. Néhány fiatal például okmányok nélkül száguldozik a cigánysoron a nemrég nagy anyagi erőfeszítéssel megépített új úton, mások lopják a kukoricát, amit a földek tulajdonosai szinte éjjel-nappal őriznek. Félő, hogy előbb-utóbb egymásnak ugrik a két tábor – tette hozzá a polgármester, aki felháborítónak tartja, hogy még rendőr sincs Tatárszentgyörgyön.

Rendőrt nem küldenek

A polgármester elmondta: a helyi képviselőtestület levélben kérte a miniszterelnök segítségét legalább két rendőr kirendelése érdekében, ám a Miniszterelnöki Hivatal februári válaszlevelében csak annyit közöltek, hogy a kérést az önkormányzati miniszternek továbbították. Azonban azóta is csak az egyetlen helyi körzeti megbízott birkózik a “többemberes” feladattal – tette hozzá Berente Imréné.

A romák egy ideig járőröztek és olykor önbíráskodásba hajlóan “kirángatták a járművekből” a szerintük “gyanús” terepjárók utasait, ezért ezt a módszert le kellett állítani – közölte a polgármester. A lakosság egyik része a további támadások, másik része a megtermelt kukorica “lábra kelése” miatti félelmében vár rendőri védelmet, s izzik a parázs a faluban a visszautasított óvodaépítési pályázat nyomán előállt helyzet miatt is – mondta Berenténé.

A kicsi óvoda is szítja a feszültséget

A 75 férőhelyes óvodába a törvény szerint a hátrányos helyzetű gyermekeket mindenképp fel kell venni, márpedig a 132 igénylő 40-45 százaléka roma, vagyis megfelel a kritériumnak. Kit utasítsak vissza ebben a feszült helyzetben? – tette fel a kérdést a polgármester. Romát vagy hátrányos helyzetű magyart? Úgy tűnik, csak akkor figyel oda mindenki egy település lakóira, ha tragédia történik – összegezte véleményét a település elöljárója.

2009. február 22-én éjjel feltehetően Molotov-koktéltól lobbant lángra egy romák lakta ház Tatárszentgyörgyön. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, kislányát súlyosan megsebesítették.

fn.hu

Elképesztő fordulat a Cozma-ügyben: Már csak garázdaság

A Cozma-gyilkosság után napokig Sz. Ivánt kereste a rendőrség, a legtöbben őt tartották főbűnösnek. Ügyvédje szerint legfeljebb garázdaság lehet a vád – írja a Napló Online.

A rendőrségnek a Marian Cozma-üggyel kapcsolatos legutóbbi hivatalos közlése szerint bizonyítani tudják, ki szúrta le február 8-án Veszprémben a sportolót, és ki volt az a két másik ember, aki ebben segített neki. Derzsy Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, információjuk van a gyilkosság minden másodpercéről. A hét gyanúsítottból ötnek a veszprémi bíróság meghosszabbította előzetes letartóztatását, közülük bárki legközelebb november közepén szabadulhat.

Óvatosságra int a rendőrségi bejelentésekkel kapcsolatban az egyik letartóztatott, Sz. Iván védője, Drescher Ivor székesfehérvári ügyvéd. Ő volt az, aki bekísérte február 13-án a magát feladó – korábban napokig megyeszerte hajkurászott – gyanúsítottat. “Sz. Iván már akkor hétórás, részletes vallomást tett” – mondta az ügyvéd a Fejér Megyei Hírlapnak. “Ennek az volt a lényege, hogy a diszkóbeli verekedésnél jelen volt, de kezdeményezőként nem lépett fel, sőt megpróbálta elejét venni annak, hogy nagyobb baj történjék. Marian Cozmával semmiféle kontaktusba nem került. A lenti verekedésnek úgy lett vége, hogy a kidobóemberek felszorítottak mindenkit az utcára, ott volt a másik verekedés. Sz. Iván azonban felfutott a felső szintre, szólni a többieknek, s mire újra leért, az áldozatot már a földön fekve látta.”

Ez Sz. Iván gyanúsított védekezésének az alapja. Az eljárás során mindezek mellett végig kitartott, a helyszíni kihallgatások alkalmával és N. Győzővel való szembesítésekor is. A rendőrség azonban továbbra is három pontban gyanúsítja, mint társtettest: emberölés bűntettével (Marian Cozma meggyilkolása miatt), életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért (a súlyosan megsérült Ivan Pesics és Zsarko Sesum sérülése miatt).

Drescher Ivor azonban rámutatott: a társtettesként elkövetett bűncselekmény gyanúja azt feltételezi, hogy a szándékos bűncselekményt az elkövetők egymás tevékenységéről tudva, közösen valósítják meg. Az ügyvéd szerint már nem lehet beszélni szerelemféltésről, területfoglalásról, zsarolásról, védelmi pénzek beszedéséről; diszkós verekedés esetében egy ilyen vád csak nehezen bizonyítható. Hozzátette, a rendőrségen komoly társadalmi nyomás van.

Drescher Ivor úgy látja, Sz. Iván ellen legfeljebb garázdaság lehet a bíróság előtt a vád, s ügyében az iratismertetés jelenthet fordulópontot.

Néhány napja az ügy másik gyanúsítottjának ügyvédje állt a nyilvánosság elé, mondván: Marian Cozma kezdte a verekedést. Mester Csaba ügyvéd a Napi Ásznak azt mondta, hogy tanúvallomások szerint a kézilabdázó tánc közben folyamatosan lökdöste a közelében lévőket, köztük védencét is.

Az ügyvéd szerint ügyfele egyik alkalommal visszalökte Cozmát, mire a sportoló állítólag a földre rántotta a férfit. Ekkor a másik gyanúsított egy székkel leütötte a sportolót, majd tömegverekedés alakult ki. Mester Csaba szerint ügyfele – akit társával később Ausztriában fogtak el – Cozmát csak az utcán látta legközelebb, amikor a sportoló már a földön feküdt, megkéselve. Az ausztriai elfogásról az ügyvéd azt mondta, hogy védence és társa nem szökni akartak, hanem megtervezett út volt, mert gyakran járnak külföldre.

hetivalasz.hu

„Meghaltok Magyarok!” – repült a Molotov-koktél

Molotov-koktélt dobtak szerda hajnalban egy törökszentmiklósi családi ház udvarára. A ház előtti járdára, krétával azt írták: „Meghaltok magyarok!”.

Veres Éva, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese megerősítette, hogy bűncselekmény történt, de részletekről egyelőre nem nyilatkozott. Annyit fűzött hozzá, hogy a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Az udvaron egy műanyag medence gyulladt ki, és megsérült a ház kerítése is. Úgy tudni, körülbelül 160 ezer forint kár keletkezett. A családi ház tulajdonosa a Független Hírügynökség tudósítójának a helyszínen elmondta: kedden több tizenéves is randalírozott az utcában, a ház előtt, illetve a közeli vegyeskereskedésnél. Többen, többször is rájuk szóltak, szerintük nem kizárt, hogy ennek köze van a gyújtogatáshoz. A tulajdonos hozzátette: a ház elé éjjel valaki azt írta egy krétával: „Meghaltok magyarok!”.

Forrás: Hír TV

13 hozzászólás “Robbanásig feszült a helyzet Tatárszentgyörgyön” bejegyzésre

  1. Én szerint:

    Molotov-koktélt dobtak egy házra szerda hajnalban Törökszentmiklóson, személyi sérülés nem történt, az égés kisebb anyagi kárt okozott. A kár mértéke 100-120 ezer forint körülire tehető, miután az udvaron egy műanyag medence fala és a ház kerítése pörkölődött meg. Az MTI úgy értesült, hogy ház előtt az úttestre feltehetően krétával azt írták: “Meghaltok magyarok!”. A rendőrség az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. (MTI)

    MIÉRT NEM SZEREPEL A TV-ben a médiában a HÍREKBEN??????

  2. lolka szerint:

    A tv2 tényekben bemondta Bárdosné és mutatták a járdára irt szöveget is…
    Igaz nem harsogott tőle a média minden hirekben.

  3. Én szerint:

    Hát pedig ennek is ugyanúgy, ha nem jobban kéne lennie visszhangnak mint a romák elleni támadásnak.Én komolyan mondom nem értem mi folyik ebben az országban!Én mint magyar vagyok a kisebbség?????????

  4. lolka szerint:

    Sajnos nagyon úgy fest a dolog, és ez sajnos elszomoritó !
    KETTŐSMÉRCE

  5. Öreg halász szerint:

    Miért kettős mérce, ha egyszer ugyanúgy beszámolnak róla a lapok? A Népszabadságtól a Népszaváig mindenki beszámolt róla. Le lehet ellenőrizni, írjátok be a hírkeresőn, hogy molotov.

  6. Gordon szerint:

    Nincs itt semmilyen kettős mérce szerintem. Remélem egyszer elfogják a tetteseket, kiváncsi vagyok hogy ebből is sorozat lesz-e. Remélem nem. Ha igen, akkor valahol úgyis hibázni fognak.

  7. admin szerint:

    A teljesség kedvéért kitettük ezt a hírt is.

  8. Atila szerint:

    Öreg halász, Gordon!
    Hallottatok valakit óbégatni ebben az ügyben? Felszólalt bármelyik párt elnöke is, vagy magas szintű politikus, hogy elítéli?
    Ha nem, akkor miért mondjátok, hogy nincs kettős mérce?

  9. Öreg halász szerint:

    Talán még egy kicsit korán méltatlankodsz. Kolompár és Vona stílusa nem mindegyik pártra jellemző. Nem mindenki akar bármi áron rasszista indítékot keresni. Könnyen lehet az eset olyan bosszú is, amelyben a felirat csak a rendőrség félrevezetésére szolgál. Ne süllyedjünk már le mind arra a szintre, hogy “bárcsak bebizonyosodna, hogy rasszista indíték volt”.

    Az esetről magáról a felirat közlésével együtt mindenki hírt adott, kettős mércéről tehát szó sincs.

  10. Öreg halász szerint:

    Az biztos, hogy ha a felirat valós üzenet, akkor valami olyasmi kezdődött el, amit a hátam közepére sem kívánok. A tatárszentgyörgyi esetek is aggasztóak, hiszen senki nem ösztönözte ezeket a cigányokat arra, hogy lopjanak, önkényeskedjenek.

    Még a cigánygyilkosságok sem nevezhetők oknak. Ezek azt hiszik, hogy nekik mindent szabad, és ez a legnagyobb baj. Én azonban nem látok más kivezető utat, mint a rendőrség, polgárőrség megerősítését és a közmunkát. Jobb ötletem nincs. Bocsáss meg Atila, de a Jobbik kakastollas gárdistái számomra egyszerűen nevetségesek voltak. A hülyeség nem megoldás.

  11. Gordon szerint:

    Atila már olyan ideges, hogy egy ideje egy “t”-vel írja a nevét. 🙂

  12. Attila szerint:

    Gordon, attól függetlenül, hogy tényleg egy t-vel kevesebb jutott, te kezdesz megkattanni.

  13. titok szerint:

    Én tényleg félek már a cigányoktól.

Itt lehet hozzászólni !