Százból tíz évig nő volt a csepeli rendőrkapitány

Magyar Idők

Éppen ma száz éve alapították meg a csepeli rendőrséget, és a leghosszabb ideig egy nő állt a kapitányság élén, 1994. február 1-jétől 2003. szeptember 5-ig Vágó Imréné ezredes. A főtiszt 34 évig szolgált. A bűnügyi technikai intézetben kezdett, a BRFK ifjúságvédelmi osztálya (az IVO), majd az első maffiaellenes egység, a Cattani kommandó következett. Ezután a BRFK életvédelmi és rablási osztályán kolléganőjével Magyarország első női életes nyomozópárját alkották. Innen vezetett Vágóné útja az újonnan létrehozott rablási alosztály vezetői székébe.

„Csak Vágónéhoz ne…” – gyakori óhaja volt ez akkoriban a rablóknak, a hírek szerint rettegték az ezredes asszonyt, akinek két fia is rendőr. Zoltán volt az, aki kollégáival elfogta a valódi móri mészárosokat, Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet.

Az ezredes egy felületesen kiírt pályázatnak köszönhetően lett csepeli kapitány. Akkor még pályázni kellett a posztra, ám a kiírásból kihagyták a korábbi állandó követelményt, hogy a jelöltnek katonaviseltnek kell lennie. Vágóné pályázatának hírét általános meghökkenés követte, mivel soha nem volt még női rendőrkapitány. Bodrácska János akkori budapesti főkapitány és Pintér Sándor országos főkapitány fogadtak is egy üveg pezsgőben. Pintér Sándor arra, hogy Vágóné egy évet sem bír ki a komoly poszton. Az egy év leteltével az országos főkapitány egy üveg pezsgővel kereste fel budapesti beosztottját. Tanúk is vannak rá.

Azt kevesen tudják, hogy a csepeli görög katolikus templom felépítése is az ezredesnek köszönhető. Ő győzte meg Zámbó Jimmyt és Kovács Katit, hogy lépjenek fel jótékonysági koncerten, amelynek bevételét az egyháznak adták. Hálából a templom nagyobbik harangját a rendőrség védőszentjének, Szent Györgynek szentelték fel.

Forrás: Magyar Idők

2 hozzászólás “Százból tíz évig nő volt a csepeli rendőrkapitány” bejegyzésre

  1. Csepeli Diák szerint:

    Szerintem ilyen rendőrök kellenek Magyarországra, mint Marika. Köszönet azért, amit Csepel közbiztonságáért tett.

  2. Hozzászóló szerint:

    Nemrégiben volt szerencsém megismerni. Szégyellem, de nem tudtam, honnan ilyen ismerős. Kiváló asszony, valamint nagyszerű szurkolója a Csepeli Dacnak.

Itt lehet hozzászólni !