Népszava: egyetlen nővér sem ment át az IKEA-ba dolgozni

Népszava

Akadálytalan a gyalogos forgalom, percenként legalább két-három ember lép át a Jahn Ferenc kórház kapuján. Péntek dél van. Hőség. A Népszava utánajárt: hazudott-e az államtitkár? Ápolóhiány, vagy valóban festés miatt zárták-e be egy belgyógyászatot?

A helyi nővérek nem hallottak arról, hogy valamelyik kollégájuk átszerződött volna a Jahn belosztályáról az IKEA bútorosztályára. Egyikük szerint ez nem több, mint „jó kis médiahecc”. A hír napok óta terjed a sajtóban, ki cáfolja, ki meg megerősíteni véli, hogy az új áruház nyitása nyomán kórházi osztályt kellett bezárni a nővérhiány miatt. Ki-ki ízlése szerint hivatkozik, hogy mit látott, festést vagy üzemelő kórtermet. Ahogy a három emeleten szétterített belgyógyászati osztályt magunk is végigjárjuk, látjuk, mind mondhatott igazat. A valóság egy-egy szeletét.

Az első emeleten teljes az üzem, vannak betegek, ápolók. A nővérpultok mögött mindenütt 3-4 nővér, a folyóson is fölbukkan egy-egy, infúziós állvánnyal, gyógyszerrel. Egyikük meg is mondja: elege van az újságírókból. Volt olyan stáb, amelynek a riportere azzal a trükkel állította meg, hogy vidékről idehozná az édesanyját, de előtte szívesen körülnézne a kórtermekben, a kiszolgáló helyiségekben. Természetesen körbevezettük – mondja – de nem a felújítás alatt lévő részben. Valószínűleg rejtett kamerája volt. Így az ő riportjából később az derült ki, hogy itt nincs is festés. A felújítás két emelettel feljebb, a negyedik emeleten tart. Onnan, éppen emiatt, akit lehetett hazaküldtek, akit meg benn kellett tartani, az első emeletre költöztették. Ha fönn végeznek a festők, akkor meg onnan költözik fel mindenki. A munka egész nyáron tarthat, a tisztasági festés mellett cserélik a villanyvezetékeket is.

Az osztály felújítás alatt lévő része a negyediken zárva. „Muszáj, éppen a kamerával érkezők miatt zárni”- mondja kísérőnk. A folyosón festékes vödrök, a kórtermekben az ágyak középre tolva, festők jönnek-mennek a létrákkal. Kapásból féltucat munkást számolunk össze. Egyikük azt mondja: két hete kezdték a munkát. Hol az egyik, hol a másik részleget költöztetik, ahogy tudnak, úgy haladnak.

“Azért volt olyan kollégája, aki elment az Ikeába?” – kérdezzük az egyik ápolót. – “Nem tudok róla” – mondja. – „Amikor kiderült, hogy a közelben nyitják az új áruházat, beszéltünk róla, hogy biztosan kiürül majd a kórház, de végül senki nem ment oda. Ott ugyanis a szakápolói diploma legfeljebb segédmunkához elég. Itt a kórházban egy szakápoló átlagban havi 48 órás munkahét mellett, a pótlékokkal nettó 190-200 ezer forintot keres. Az ikeás segédmunkáért biztosan nem kapna ennyit. A belosztályról az elmúlt hónapban ketten távoztak, egyikük a fül-orr-gégészetre ment, a másikuk vissza az előző munkahelyére, egy ápolási otthonba. Júniusban a kórházba összesen 14 új szakdolgozót vettek fel és tízen távoztak, azok sem egyszerre. Aligha nevezhető ez tömegesnek, ha hozzátesszük, hogy az intézményben 1700-an dolgoznak” – mondja az egyik dolgozó.

Forrás: Danó Anna, Népszava

3 hozzászólás “Népszava: egyetlen nővér sem ment át az IKEA-ba dolgozni” bejegyzésre

  1. névkötelez szerint:

    A Népszava írt a Csepeli Munkásotthonról is, ezt is vegyétek át:
    http://nepszava.hu/cikk/1133117-amikor-lecsap-a-ner-okle-a-munkasotthonra

  2. Nagyapó szerint:

    névkötelez! A megoldás roppant egyszerű. A “Pártmunkás Otthont” adják vissza Csepelnek és azonnal lehetőség lesz támogatásra, mivel az önkori jól áll anyagilag.
    Amennyiben nem, a tulajdonos gondoskodjon a fenntartásról! Esetleg forduljanak egy Soros alapítványhoz.
    A Csepel SC-t már sikerült kellően tönkretenni, most a Munkásotthonon a sor.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Letiltatni szerint:

    BRUTÁLIS FIDESZ-BUKTA: SOKKAL OLCSÓBBAN PLAKÁTOLTAK A JOBBIKNÁL, VOLT, AMIT NEM IS SZÁMLÁZTAK

    Úgy tűnik, nem véletlenül akarta eltitkolni Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója portálunk elől, hogy mennyibe került a Fidesz plakátkampánya a korábbi választások idején.
    A 24.hu birtokába került dokumentumokból kiderül:

    a Fidesz ugyanannál a cégnél, a Mahir Cityposternél hirdetett, ahol most a Jobbik – sokkal olcsóbban.

    A kormánypárt hetek óta azzal támadja a Jobbikot, hogy az ellenzéki párt Simicska Lajos zsebében van, mivel áron alul hirdet a vállalkozó felületein. Ennek érdekében – valószínűleg alkotmánysértő módon – vitték át a plakáttörvényt egy 50%-os támogatottságot igénylő javaslatba erőszakolva, miután a kétharmados szavazás elbukott. Szintén a jobbikos plakátok miatt küldték rá a NAV-ot a Mahir Cityposter Kft.-re is, ám az ellenőrzés során nem jártak sikerrel.

    A 24.hu megtudta: a Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 37 százalékát fizette csupán.

    A portál cikke szerint a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalni azért, amit 23 millióval intéztek el.

    A 24.hu adatai szerint a Fidesz 2010 áprilisában

    4700 körüli számban rendelt óriásplakátot, 23,2 millió forintot számlázott a Mahir több tételre bontva, így 5000 forint/darabos átlagos egységár jön ki nagyjából (a dokumentumok szerint volt két hétre 21 ezer forintos egységárú megrendelés is, de olyan is, amit 2500 forint alatti áron számoltak el).

    A portál rámutat: a Jobbik azt tette közzé, hogy 27,4 millió forintért 2468 óriásplakátot, 312 citylightot, 303 hirdetőoszlopot és 292 dupla citylightot rendelt.

    A Fidesznél is érvényesített mahires citylight árakat levonva 2468 óriásplakátot nagyjából 21 millió forint körüli összegért vehette meg az ellenzéki párt. Így 13 500 forint/darabra jön ki a bejelentett adatok szerint az egy óriásplakátért fizetett összeg.

    A Jobbikot csicskázó és korrupcióval, valamint áfacsalással vádoló Fidesz tehát a Jobbik által fizetett darabárnak mindössze 37%-át fizette ki.

    Az adatok alapján az is feltételezhető, hogy a Fidesz nem is számlázta le az ország különböző pontjain kikerült plakátja jelentős hányadát.

    A számlák szerint április 1. utáni napokban hivatalosan 3468 darabnak kellett volna lennie a köztereken, az országos audit szerint azonban a Fidesz 4756 darab plakáttal rendelkezett.

    Portálunk korábban Kósa Lajostól is érdeklődött: tervezik-e, hogy részletesen elszámolnak a költségekkel. Kósa erre közölte, a számláikat ellenőrizte az Állami Számvevőszék, és ők listaáron vásároltak reklámfelületet, és ez az ÁSZ-nál is ellenőrizhető.

    Az Alfahír értesülései szerint a kormány berkeiben már a cikk megjelenése előtt is értesülhettek arról, hogy az adatok napvilágot látnak. Meg nem erősített pletykák szerint ez az oka annak is, hogy elmaradt a mai Kormányinfó, ahol Lázár János szokott válaszolni az újságírók kérdéseire.

Itt lehet hozzászólni !