Egy éves a kalózhajós játszótér

Csepel.info

Kalozhajos_20160709_181318

Egy évvel és egy nappal ezelőtt adták át az ország egyik legkülönlegesebb játszóterét Csepelen. Népszerűsége töretlen, más kerületekből, sőt vidékről is járnak ide családok.

A sétányon akkor lámpasor és egy “vandálbiztos” illemhely is épült. Utóbbi azonban nem lett annyira vandálbiztos, mint amennyire a vandálok állatok. A közelmúltban az illemhelyet felgyújtották, így javításra szorul.

“A Hollandi úti játszótér és pihenőpark különlegessége egy valósághű kalózhajó, amely a gyerekek nagy örömére szolgál. Külön köszönet illeti Sárosi Tibor fafaragó művészt, a Csepeli Városgazda Zrt. faipari főosztályvezetőjét, aki megálmodta és a városgazda munkatársaival együtt megépítette a hajót.

A kalózhajó egy 140 négyzetméteres „homoktengerben” helyezkedik el, némileg megdöntve, mintha partra vetődött volna. Tizenhárom méter hosszú, rajta vitorlákkal, kabinokkal, kapitányi híddal és játékágyúkkal. Körülötte rengeteg vízi állatot formázó játék kap helyet. Két információs tábla is található benne, melyeken az itt élő állatokról és növényekről olvashatnak majd a nagyobbak. Gondot fordítottak a gyerekek biztonságára is, ezért biztonsági elemeket is felszereltek.

Kalozhajos_jt_02

A kerületben ez az első olyan játszótér, mely a mozgáskorlátozott gyerekek részére is alkalmas: egy ötven négyzetméteres elkerített területen egy akadálymentesített hinta áll rendelkezésre. A hinta lehajtható rámpával van felszerelve, és bukókeret biztosítja a stabil rögzítést. Használója két kötél segítségével, kézzel tudja hajtani a hintát, így önállóan is tudja használni, ám hidraulikus fékek óvják, hogy ne hajthassa túl. Egy másik különlegesség a baba-mama hinta, amelyben a szülő és a kisgyerek egyszerre hintázhat. A kalózhajós játszótéren és pihenőparkban vécét is felállítottak.

A munkálatok során mintegy ötszáz köbméter földet mozgattak meg, amivel módosították a terepviszonyokat. Mintegy 1100 négyzetméteren fektettek le gyepszőnyeget, százötven köbméter termőföldet helyeztek el, kivágtak négy elöregedett nyárfát, egyet pedig fiatalítottak. A komp és a volt napközis tábor között megújult a járda. A kalózhajó és a játékok nagy része egy éven át készült a Csepeli Városgazda Zrt. műhelyeiben. A helyszíni munkákat két hónapig végezték. Összesen mintegy harminc csepeli szakembernek adtak ezzel munkát” – számolt be egy évvel ezelőtt az átadásról a Csepel.hu.

Az átadásról itt láthatnak galériát.

Csepel.info

3 hozzászólás “Egy éves a kalózhajós játszótér” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Mennyi időt volt nyitva, illetve hányszor adták át?
    Felmerült-e a tervezési, illetve kivitelezési hiba?

  2. Balos szerint:

    Itt az infón rengeteget foglalkoztak vele, úgyhogy egész biztosan egyszer adták át, amiről be is számoltak. Kb. hússzor annyi ott a gyerek mint máshol.

  3. Nagyapó szerint:

    Természetesen hibás a tervezés, amit egy olyan kiváló mérnök, mint Letiltatni azonnal észre vesz. Milyen kalózhajó az amelyikről lépcső vezet a tengerbe? Az egy luxusjacht. Egy kalózhajó oldalán miért lóg kötélháló?
    Amint a Jobbik hatalomra kerül, megtalálják és felelősségre vonják az elkövetőket!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !