Találkozóra gyűltek a Csepel Művek egykori dolgozói

Csepel.hu

Hagyományteremtő céllal első alkalommal rendezték meg a Csepel Művek egykori dolgozóinak találkozóját a Hollandi úton található Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvény Központban június 8-án. Az ötletet Zombori Béla vetette fel nemrég, aki maga is a gyárban dolgozott hosszú éveken át.

Az ötletet felkarolta az önkormányzat, és a Csepeli Városkép Kft. szervezésében egész napos találkozóra gyűlt össze több száz egykori kolléga. A megjelenteket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte, és bejelentette, hogy a következő esztendőben június 9-én – ne feledjék a dátumot! – újra megrendezik a találkozót. Az eseményen részt vett Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

Borbély Lénárd köszöntötte a résztvevőket, és dicsérte a szervezést, hogy hamar és zökkenőmentesen létrejött a találkozó. A csepeli önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az idősekre, hiszen „önöknek sokat köszönhetnek a gyerekeik és unokáik”.  A dicső múltnak megfelelően igyekeznek gondoskodni a nyugdíjasokról. Ennek jegyében szerveznek számukra hajókirándulásokat, tették ingyenessé a strand használatát, programok várják őket a Csepeli Nyugdíjas Klubban és tervbe vették, hogy öt alkalomra szóló ingyenes sóterápiát ajánlanak fel az érdeklődőknek.  „Csepelen a közös gondolat a gyár, ahol tízezrek dolgoztak annak idején. A Csepel Művek azóta sajnos szétesett, alig folyik ott termelés. Most az a kérdés, mi legyen vele? A legjobb lenne feléleszteni, hogy újra sok ezer embernek adjon munkát. Önök a saját munkájuk által tették naggyá Csepelt! Ez a találkozó váljon hagyománnyá, hogy megosszák maguk közt és velünk is az emlékeiket és örömünket leljük egymásban” – mondta Borbély Lénárd polgármester.

Zombori Béla 1955-ben lépett be a gyárba, az apja is itt dolgozott, öt szakmát kitanult, egész élete a Csepel Művekhez kötötte. Pár hónapja, a csepeli disznóvágáson állt elő a javaslattal, hogy jó lenne találkozót szervezni a gyár korábbi munkásainak, hiszen a csepeliek élete nagyban összekapcsolódott a gyáréval. Az önkormányzat támogatta az ötletet és megkezdődött a szervezés. A felhívásra végül mintegy 350-en jelezték részvételi szándékukat, fele-fele arányban nők és férfiak. Voltak házaspárok, mert a férj és a feleség is a gyárban dolgozott. Mások egyedül jöttek, illetve a kollégáikkal, mert előre megbeszélték a találkát. A legtöbben a Kerékpárgyárból és a Fémműből érkeztek, de sokan voltak az Erőműből, a Csőgyárból, a Vas- és Acélöntödéből, a Szerszámgépgyárból, az Acélműből, az Egyedi Gépgyárból, a Központi Anyagvizsgálóból, a Transzformátorgyárból, a szociális intézményekből és máshonnan is.

A közönséget előbb Éles István humorista szórakoztatta, ezt követően a Night Express Trió zenekar játszott, majd Solymos Tóni énekelt. Az egykori munkásokat babgulyással és süteményekkel vendégelték meg. Aki akart, táncolhatott, mások beszélgettek, nosztalgiáztak, sorra idézték fel a régmúlt idők közösen eltöltött eseményeit.

A helyszínen a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény bemutatóját is megtekinthették. Ott volt a Csepszi autó, a 70-es évek plakátjai, gyári relikviák. Számos tárgyi emléket maguk a résztvevők hoztak magukkal. Mák Gergelynek és Rigó Istvánnak, a motor szerelmeseinek köszönhetően Csepel Pannónia motorokat is megcsodálhatták az érdeklődők.

Cs. A.

Teljes galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !