Totális háborúba sodródott Botka és Gyurcsány

Index

mszpdkhaboru

Botka László szerint Gyurcsánynak vissza kell vonulnia, ha nem tudja bemutatni az Orbánra terhelő dokumentumokat. Az MSZP és a DK harca egyre élesebb, egy számukra alig nyerhető debreceni választáson is sikerült összekapni.

Eddig is nehéz volt elképzelni, hogyan jön létre a baloldali összefogás 2018-ban az MSZP és a DK között. Miközben mindenki tudja, és arról beszél a baloldalon, hogy csak akkor van esély, ha egy jelölt áll ki a fideszes indulóval szemben, egyre keményebb harc bontakozik ki a két párt között. Csepelen is egymást csépelik, a feleségcsalós, mutyizós vádakról itt írtunk bővebben.

A legújabb epizódban Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szólt be Gyurcsány Ferencnek. Botka az ATV Egyenes beszéd című műsorában reagált arra, hogy Gyurcsány napok óta valamilyen titokzatos dokumentumokról beszél, amelyekkel Orbánt zsarolhatják.

„Távoznia kell a politikából Gyurcsány Ferencnek, ha nincsenek bizonyítékai arra, hogy az oroszoknak bizalmas információik vannak a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról” – mondta a szocialista politikus. De tovább is ment, szerinte amennyiben Gyurcsány nem áll elő az általa említett bizonyító erejű részletekkel, azzal csak a kormányfő malmára hajtja a vizet.

Nem ez az első eset, hogy Botka azt javasolja, Gyurcsány tűnjön el a politikából. Megtette ezt már az MSZP országértékelőjén is, ami után a DK-sok visszaszóltak, hogy senki nem küldheti el a pártelnöküket.

A leggyakoribb DK-s válasz, hogy Botka Gyurcsány kormányzása idején képviselőként megszavazta a kormány programját és intézkedéseit. Gréczy Zsolt csütörtökön ilyen hangnemben emlékeztetett erre a Facebookon: „Tudta? Botka László háromszor szavazta meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét: 2004. szeptember 29-én, 2006. június 9-én és 2006. október 6-án… ebből kétszer az őszödi beszéd után…”

Egymásnak estek a debreceni választás miatt is

A mostani esti beszélgetést viszont megalapozta egy napközben zajló beszólogatás az MSZP és a DK között. Vasárnap időközi választást tartanak Debrecenben, az érintett, 6-os önkormányzati körzetet 2014-ben nagyon megnyerte a Fidesz. A kormánypárti jelölt 57 százalékot kapott, a Jobbik 17-et, a DK 10-et, az MSZP 7-et.

Vagyis a baloldalnak matematikailag maximum arra van esélye, hogy a Jobbikot megelőzze ezen a választáson. Az MSZP és a DK azonban azon is összekapott, hogy ki miatt nem valósul meg az összefogás.

Az MSZP kiadott egy közleményt, miszerint

Gyurcsány Ferenc és pártja csak színpadi beszédekben hangoztatja az ellenzék együttműködését

(a majálison beszélt erről Gyurcsány), de a gyakorlatban jelenleg ennek az ellenkezőjét látják. Az MSZP azt javasolta, hogy a debreceni időközi választáson egy közös jelölt legyen, akár azon az áron is, hogy visszalépteti saját jelöltjét. Erre – fogalmaztak a közleményben – a DK „semmilyen érdemi választ nem adott”. Amikor az MSZP „konkrétan és egyértelműen felvetette, hogy visszalépteti a jelöltjét a győzelem érdekében, Gyurcsány Ferenc pártja mereven elzárkózott ennek a felvállalásától” – írta a szocialista párt.

Erre hamarosan jött is a DK-s válasz. Molnár Csaba alelnök rögtön egy beszólással kezdte:

Azt javasoljuk az MSZP-nek, hogy a pávatáncot hagyja meg a Fidesznek.

Szerinte az MSZP nem vádolhatja a DK-t azzal, hogy csak szóban kíván összefogást, „amikor lassan 5 hónappal ezelőtt ti akasztottátok meg Botka bejelentkezésével az addig ígéretesnek tűnő tárgyalásokat, és azóta sem kerestetek meg minket.”

A DK szerint a debreceni egy nyerhetetlen választókerület, itt még sosem nyert baloldali jelölt. „Ne kerülgessük a forró kását, ezek a helyek a felkészülés szakaszában erőpróbát jelentenek, megmérik, hogy mennyi az MSZP és mennyi a DK támogatottsága. Ti ettől most féltek, jó okkal” – írta Molnár.

Összegezve a dolgokat:

  • Van Botka, aki Gyurcsány távozását sürgeti.
  • De van az MSZP, amely helyben összefogást akar Gyurcsány pártjával.
  • Van Gyurcsány, aki bejelentette, hogy ha törik, ha szakad meglesz az összefogás jövőre az egyéni körzetekben.
  • De van a DK, amely most Debrecenben külön akar indulni, mert le akarja gyűrni az MSZP-t.

A debreceni választáson tehát a Fidesz számai mellett érdemes lesz nézni, hogy az alsóházi rangadón hány szavazatot kap az MSZP és a DK.

 

Egy hozzászólás “Totális háborúba sodródott Botka és Gyurcsány” bejegyzésre

  1. Állítsuk meg Brüsszelt! szerint:

    Dehát mi történt? Simi jobban fizet? Hiszen itt még szent a béka kettejük között:
    http://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2015/02/Soros-%C3%A9s-Bajnai.jpg

Itt lehet hozzászólni !