„A kilakoltatók tíz percet adtak, és egy szemeteszsákot”

Lénárd Mariann a hiénaárverésekről

HVG

Rémtörtének elevenednek meg a tévében, kilakoltatott családok rögtönzött sátorban húzzák meg magukat, miután egyik napról a másikra az utcára kerültek. Ha kell, verőlegények „beszélik rá” az adósokat, vegyék a cókmókjukat és tűnjenek el házukból, lakásukból.

Lénárd Mariann az immár hat éve működő Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezetőjeként igyekszik segíteni a devizahiteleseknek. A „hiénaárverések” azonnali leállítását, a felmerült veszteségek igazságos elosztását szorgalmazza, a lakosság, a kormány és a korábban hatalmas nyereséget besöprő bankok között.

hvg.hu: A kilakoltatások felgyorsultak az elmúlt hónapokban. Az idén eddig 12-15 ezer lakást árvereztek el a családok feje fölül, miután képtelenek voltak fizetni a törlesztőrészleteket. Mintegy 750 ezer devizahiteles egzisztenciája változatlanul cérnaszálon lóg, közülük 300 ezren már több mint egy hónapja nem törlesztettek. A mostanihoz hasonló szívszaggató jeleneteket utoljára az 1930-as évekbeli felvételeken lehetett látni. Mi történik itt?

Lénárd Mariann: Számos pénzügyi szolgáltató működik a magyar hitelpiacon, akik arra szakosodtak, hogy a kereskedelmi bankok pénzét helyezzék ki az ügyfeleknek. Tőlük nagyon könnyű volt hitelhez jutni, jövedelemigazolás nélkül, vagy akár bemondott jövedelemmel is felvehettek kölcsönt az ügyfelek. Ezek a cégek nyíltan a lakások megszerzésére mentek rá, az ingatlanok értékének ötven százalékát fogadták el a kölcsönök fedezetéül, vételi opcióval. Vagyis kikötötték, ha az adós nem képes fizetni a kölcsön részleteit, az ingatlan a hitelező tulajdonába kerül. Ezek a szolgáltató cégek bonyolítják le az ingatlanárveréseket, s játszanak össze – feltételezések szerint – az elkótyavetyélt lakások megszerzésében érdekelt maffiózó csoportokkal, vagyis a bedőlt hitelesek ingatlanjait még az elárverezésük előtt igen jutányos áron kiközvetítik. Vannak, akik így a valós érték feléért jutnak ilyen lakásokhoz.

Naponta 100-150 levelet kapunk, ezeknek mintegy 80 százaléka a pénzügyi szolgáltató cégekkel kapcsolatos panasz: a családok jelzik, hogy felmondták a hitelüket, és azzal fenyegetik őket, hogy hatvan-kilencven nap alatt az utcára teszik őket, ha nem törlesztik egy összegben az adósságukat. Volt, akinek tíz percet adtak, és egy szemetes zsákot. Ami felháborító, hogy teszik ezt ezek a cégek mind a mai napig büntetlenül. És még azt is megakadályozzák, hogy az adósok vevőt szerezzenek a lakásukra. Pedig egy ilyen tranzakció végén, ha egy-egy család el is veszíti az otthonát, még mindig marad valamennyi pénze ahhoz, hogy újrakezdhesse az életét, és ne veszítse el teljesen anyagi, erkölcsi méltóságát. Egyesületünk a bajba jutottak számára megpróbál birtokvédelmet kérni a helyi jegyzőtől, de ritkán jár sikerrel.

Meggyőződésünk szerint a hiénaárveréseket sürgősen fel kellene függeszteni, ez lenne az érdeke valamennyi tisztességes pénzügyi vállalkozásnak. De ahhoz, hogy az állam hatékonyan felléphessen a pénzügyi szolgáltató cégek ellen, a lehető leghamarabb ki kellene bővíteni a PSZÁF jogkörét. Ezt a kormánynak évekkel ezelőtt meg kellett volna tennie. A dolog sürgető, ugyanis félő, hogy hamarosan tömegessé válik a hitelek bedőlése.

hvg.hu: Az eladósodás igazi méreteivel az emberek többsége nincs is tisztában. Önnek milyen adatai vannak?

L.M.: Mi is csak a bajba jutott csoportokat látjuk, nincs rálátásunk a teljes hitelezési piacra. De nem vitás, a bajba jutottak száma drámaian nőtt az utóbbi évben. A jelzáloghitelesek 850 ezer szerződésének kb. 70-75 százaléka devizahitel. Ennek a csoportnak egy jelentős része nem tud, vagy csak irtózatos nehézségek árán tud törleszteni. Nem igazán jelent megoldást a krízisalapból nyújtott segítség sem, túlságosan csekély összegekről van szó, csak a mindennapi gondokat tudja enyhíteni, a hitelterhek könnyítésére nem alkalmas. A svájci frankban és jenben történt eladósodás mértéke „hugarikum”, külföldi újságírók hetente keresnek meg bennünket, erről akarnak tájékozódni. Egyszerűn nem értik, hogyan lehetett forintban szerzett jövedelmekből devizában eladósodni, úgy, hogy az adósok jövedelmi viszonyait, terhelésük várható következményeit a bankok szinte alig vették figyelembe. Persze a forinthitelesek sem jártak jobban, a kamatemelések miatt sokkal többet fizettek vissza, mint azok, akik devizában adósodtak el.

hvg.hu: Végül is milyen célokra vették fel ezeket a „kiközvetített” hiteleket az emberek?

L.M. : Szinte mindenre vettek fel hitelt, a lakás- és autóvásárlástól kezdve más fogyasztási cikkek finanszírozásáig. De a legjellemzőbb a szabadon felhasználható jelzáloghitel volt, mellyel a megélhetésükből hiányzó összegeket pótolták, gyakran túlzottan is. A hitelkárosultak durván 80 százaléka ilyen, és ők többnyire a lazább feltételeket diktáló pénzügyi vállalkozásokhoz fordultak. Statisztikáink szerint 2008-ban a hitelfelvételi kedv augusztusban és szeptemberben volt a legnagyobb, amit a gyerekek iskolakezdése indokolt, illetve az egész évben maguk előtt görgetett hiányok pótlása, például a megemelkedett rezsiköltségek kifizetése. Természetesen súlyos hiba volt az emelkedő megélhetési költségek miatt eladósodni, de sokak számára úgy tűnt, bátran élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az eladósodás oda vezetett, hogy egy családon belül nem egy, hanem számos hitelt kellett törleszteni, s valóságos”adósságlavina” alakult ki. Ráadásul a válság nyomán sok családban a kenyérkereső elvesztette állását, ezek a családok vannak most nagy bajban, az ő körükben történnek meg a kilakoltatások.

Ráadásul most már a kis- és középvállalkozókat is elérte a válság. A kkv-szektor most kezd bajba jutni, hiszen sorozatosan mondják fel a hiteleiket. A kisebb cégek ráadásul úgy adósodtak el, hogy a tagok személyes vagyonukkal felelnek a hitelekért. Ha egy mód van rá, meg kell menteni ezeket, ellenkező esetben munkahelyek tömegei mennének veszendőbe. Országszerte külön irodákat állítottunk fel, amelyek csakis ezzel a problémákkal foglalkoznak.

hvg.hu: Egyesek azt javasolják, hogy a kereskedelmi bankoknak veszteségként „le kellene írniuk” a beragadt hitelek egy részét, már csak azért is, mert előzőleg óriási összegeket kerestek a kölcsönök kihelyezésén.

L.M.: Bízunk benne, hogy a bankok fontolóra veszik ezt a javaslatot. Tekintettel arra, hogy az eladósodás lassan minden harmadik magyar családot érinti, össztársadalmi problémáról van. Szomorú, hogy családok megmentésén kell gondolkodni akkor, amikor a felnőtt tagjai dolgoznak, de a megemelt részletek törlesztése meghaladja az erejüket. Szervezetünk kezdettől fogva azt az álláspontot képviselte, hogy az ügyfeleknek, a kormánynak és a bankoknak együttesen kell megoldást találniuk. Egyharmad részben mindenkinek vállalnia kellene a rá eső felelősséget, illetve ennek megfelelő kármegosztást kell kialakítani a devizahitelek támogatott forintárfolyamon történő átváltása során. Örömmel mondhatom, hogy néhány bank elfogadta javaslatainkat, és felismerte, jobban jár, ha az ügyfél, ha kevesebbet is, de továbbra is rendesen fizet, mint ha elárverezteti a lakását. Amennyiben a bankok elfogadnák azt a magatartási kódexet, melyet a kormány javasol nekik, és érdemben tárgyalnának az adósaikkal, a „beragadt” hiteleknek legalább a felét meg lehetne menteni.

hvg.hu: Konkrétabban, mit javasolnak?

L.M.: Azt javasoljuk a bankoknak, hogy az árverésre szánt ingatlanokat tartsák saját tulajdonban – ha már a jelzálogjog miatt az övék lett –, így az eredeti tulajdonos szociális bérlakásként visszabérelhetné korábbi otthonát. A bank pedig bevételhez juthatna. A bérlakásokat portfólióba gyűjtve erre szakosodott cégek kezelhetnék, később új – nem bedőlt hitelesekről rájuk szállt – ingatlanokkal egészítve ki. A hosszú távú megoldást úgyis a bérlakásállomány növelése jelenti, hiszen a lakosság jelentős százaléka a válság múltával sem tud majd saját lakást venni, illetve fenntartani.

hvg.hu

11 hozzászólás “„A kilakoltatók tíz percet adtak, és egy szemeteszsákot”” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Nyaralásra, kocsira, műszaki cikkere költötték az ingatlan alapú jelzáloghiteleket? Megszoktam már, hogy egyes embereknek az alapvető gazdasági összefüggések is magasak, de ez már tényleg olyan mintha Degeneralisztánban élnénk.

    A különböző cégek is szégyelhetik magukat amiatt, hogy nem az ügyfelek érdekeit tartják szem előtt.

    Valamit kezdeni kell a problémával, mégsem kerülhet több 10 ezer ember utcára.

    folyt. köv

  2. Gordon szerint:

    “Azt javasoljuk a bankoknak, hogy az árverésre szánt ingatlanokat tartsák saját tulajdonban – ha már a jelzálogjog miatt az övék lett –, így az eredeti tulajdonos szociális bérlakásként visszabérelhetné korábbi otthonát.” Ez egy értelmesnek tűnő javaslat. Kérdés, hogy a piaci alapú bérleti díjat ki tudják-e fizetni, vagy egy csökkentett bérleti díjról lenne-e szó. Az egyébként se tenne jót a hazai – jelenleg igencsak nyomott árak mellett működő – ingatlanpiacnak, ha több ezer ingatlan a bankok és partnereik sietsége miatt egyszerre és ellenőrizhetelenül jelenne meg a piacon. A kínálat növekedése még jobban lenyomná az árakat, és egy idő után a bankok is azt vennék észre, hogy nincsenek a pénzüknél (az elmaradt egyéb korábban tervezett bevételekről nem is beszélve).

    Ez történt az USA-ban is, ez indította el a mostani világméretű lavinát. A közhiedelemmel ellentétben a bankoknak nem érdekük, hogy a jelzáloghitelek tömegesen, tízezerszámra dőljenek be. A pénzintézeteknek a stabilitás az érdekük, hogy a hiteleket rendben fizetni tudják az adósok, hiszen abból van stabil kamat és egyéb bevételük, amiből a betéteseiknek fizethetnek, a profit egy részéből pedig további befektetéseket eszközölhetnek, vagy újabb hiteleket helyezhetnek ki.

    Az emberek sajnos iszonyúan felelőtlenek. Ostoba élvezeti cikkere, inproduktív marhaságokra dobálják ki a jelzáloghitelekből származó plusz forrásaikat. Elképesztő. Degeneralisztán.

  3. lolka szerint:

    maminti:

    2009. augusztus 2. 11:34-kor
    Talán erre gondolt:

    Egy olvasó levele: IZRAEL MÁR REKLÁMOZZA IS A KÁRPÁT-MEDENCÉT
    2009. július 23. csütörtök, 13:53 Kárpáti Harsona

    Adjon az Isten!

    Bajtársaim, Barátaim és Nemzettestvéreim!

    A mai nap két információt is kaptam megbízható forrásból, mely után megremegett a szívem.

    Egy ismerősöm telefonált – aki Marosvásárhelyen élt, ma már magyar állampolgár és a csonka Magyarországon lakik. Elmondta, hogy egy barátja Izraelben járt, mely során az alábbi döbbenetes ténnyel találkozott. Az izraeli autópálya mellett – mint mindenhol máshol – vannak hirdető- és reklámtáblák.
    Az egyiken az alábbi szöveg:

    “Ismerd meg új hazádat”

    Alatta térkép, mely a Kárpát-medencét ábrázolja!

    Majdnem eldobtam a telefont, olyan megrázkódtatás ért! Ez már nyílt földrablás!
    Miért nem látom, hallom semmilyen médiában? Borzalom, hogy hazámról így akarnak dönteni! A fent említett második info megerősítette ezt.

    ………..

    Szebb jövőt!
    Egy olvasó levele

    Ezt csak úgy olvastam itt Csepel.ifo-on, de az ember olvasgat itt is, ott is hall ezt-azt tv-ben, rádióban és akkor rájőn mi is a bankok érdeke az ingatlanokkal és egyéb más dolgokkal, pl. tegnap hallottam a tv-ben : a magyar gazdák elkezdtek saját maguk álltal termelt vetőmagot vetni. Ugyan is a fémzárolt mag nem jóbb minőségű és nagyon drága. Új tőrvény, aki saját magját veti hektáronként 800 ft-ot kell fizetni. Mit tesz a gazda ugaron hagyja a földjét, ő nem fog éhenhalni, de mi lehet, hogy igen. Olvastam az ivóviz készletünkről is. Miért is kell szétdarabolni az egy kézben levő vizgazdálkodást aztán a tőzsdére vinni. Ennyi az egész csak őssze kell rakni a dolgokat és lehet Jobbik-ozni

  4. Gordon szerint:

    lolka! Van az ostobaságnak és aljasságnak egy olyan mélységesen mély bugyra, melybe már nem engedem magam lerángatni, még maminti által sem. Ennyit hozzászólásod azon részéről, mely a fent említett fórumozótársunk ellenőrizhetetlen forrásból származó levelére utal. Ha ugyanis ismerné Izrael valós demográfiai törekvéset és problémáit, akkor tudná, hogy az ottani vezetés nem a kivándorlást, hanem a bevándorlást próbálja növelni. De ebbe tényleg ne menjünk bele, már ezt sem kellett volna leírnom a kérdés kapcsán. Még a végén miattam fog véglegesen összetörni az oktondi gyűlölet amúgy is már számtalan helyen töredezett pohara.

    folyt. köv.

  5. Gordon szerint:

    A hozzászólásod többi része kapcsán magam is azon a véleményen vagyok, hogy fékezni kell a további privatizációs törekvéseket, mert az állami tulajdon aránya nálunk már a kelleténél jóval alacsonyabb, ezért az állami főhatalom gazdasági folyamtokba való beavatkozási mozgástere már a kelleténél szűkebb.

    A magokhoz nem értek (a tasakoshoz meg a nem tasakoshoz sem), de azért szerintem a kollektív éhhalál vizionálása barokkos túlzásnak tekinthető. Ne szakadjunk el a valóságtól.

  6. lolka szerint:

    Gordon:
    A 19.34- nem szolok semmit, mert én is csak olvastam .
    http://www.echotv.hu/video/index.php?akt_menu=&mm_id=18&media=7448&list=1),de ezt tegnap láttam ,hallottam a tv-ben, ha van egy kis időd nézd meg, én aggodom, ha nem is a kollektiv éhhalál miatt, de a családomért igen!

  7. Prendick szerint:

    Szép hiénagazdaság van ebben az országban. A sok balekre úgy tolták évekig a hitelt, mint az állat. Most le lehet aratni a vetést. Úgyis zavarta a “tőkét” a szerintük túl magas egyéni ingatlantulajdonlási arány, ezt most meg lehet változtatni. Őszre megint 300 fölé várják az Euro-t, akkor jön a következő hullám. A csórók meg majd örülhetnek, ha visszabérelhetik a saját házukat, lakásukat.

    Közben tovább épülnek a zárt lakóparkok. Nem tudni kinek, mert égig ér a sírás, hogy nem lehet eladni a lakásokat. De épülnek. Azért mégis lesznek ott lakók idővel és gyanús, hogy ott legfeljebb a személyzet fog magyarul beszélni.

    A magyar gazdálkodót addig nyomják, amíg eladja a földet, a vizet “privatizálják”, iparunk nincs már, a politikai kulcspozíciókban olyanok ülnek, akik korántsem az ország érdekében működnek. Ennek aligha lehet más végkimenetele, mint amit még csak suttogva lehet kimondani.
    Így jártunk.

  8. lolka szerint:

    Nem…..tudok….mit….mondani, a gyomrom gyakran csomóba rándul.

  9. tóth maria szerint:

    a bankokból kivenni a pénzt, elszámoltatni őket, az mszp-t meg már lógva szeretném látni! Mindet.

  10. miska72 szerint:

    tóth maria úgy ahogy mondod!
    Könyörgöm ………………fel!
    Gazemberek vezetik az országot!
    RENDSZERVÁLTÁST!

  11. Gordon szerint:

    Mária írja: “a bankokból kivenni a pénzt”.

    Erről a gondolkodásmódról beszéltem, amikor az alapvető pénzügyi, közgazdaságtani ismereteket hiányoltam.

    Mária! Szerinted mi lenne, ha a betétesek egyszerre megrohannák a bankokat és az összes pénzüket kivonnák?

    Az elkeseredés részben jogos, de azért hülyének sem kell lenni.

Itt lehet hozzászólni !