U23 EB – Román Tamás és Juhász Balázs is ötödik lett a nyitónapon!

Magyar Birkózó Szövetség

U23 EB - Román Tamás és Juhász Balázs is ötödik lett a nyitónapon

A férfiak szabadfogású 57, 65, 74 és 97 kilogrammosok U23-as Európa-bajnoki küzdelmei során a legkisebb és a legnagyobb kategóriában voltunk érdekeltek a 17 óra 30 perctől kezdődő helyosztók során. Az 57 kilóban a Kecskeméti TE birkózója, Román Tamás birkózhatott a dobogó harmadik fokáért, a junior Eb-ezüstérmes moldovai Zamfirov azonban technikai tussal legyőzte őt, így két vereséggel az ötödik helyen zárt.

Sajnos hasonló cipőben járt a 97 kilogrammos Kőbányai SC-s Juhász Balázs is, aki Románhoz hasonlóan egy vereséget követően rögtön a bronzcsatában találta magát, ott azonban a junior Eb-harmadik némettel sem bírt, ötödik lett súlycsoportjában. A nap másik két magyarja közül a 65 kilogrammos Sepeczán János egy-egy győztes és vesztes mérkőzés után a vigaszágon javíthatott volna, francia vetélytársa azonban technikai tussal megverte és egyben ki is ejtette őt a versenyből. Nem kapott viszont újabb lehetőséget a sorstól, tehát nem került vigaszágra a csepeli 74 kilogrammos Lukács Botond, német legyőzője már a következő fordulóban kikapott, Botond ezzel búcsúzott a versenytől. A szombathelyi kontinensbajnokság nyitónapján négy súlycsoportban, hatvanegy birkózó küzdött meg az Európa-bajnoki címekért.

A hazai rendezésű kontinensbajnokság első napján számítani lehetett rá, hogy egyik versenyzőnknek sem lesz könnyű dolga. Bár négy birkózónk közül ketten is kedvező sorsolást kaptak olyan szempontból, hogy Román Tamás és Juhász Balázs is csak a negyeddöntők során csatlakozott be a küzdelmekbe, viszont mindketten nagyon erős ellenfelet fogtak ki elsőre. A nap másik két magyarjának mondhatni valamivel könnyebb vetélytársak jutottak, Sepeczán János a 65 kilóban pontozással meg is verte a spanyol Pardot, Lukács Botond a 74 kilóban viszont hiába vezetett a német Walter elleni nyolacaddöntőben, végül 3-1-el alul maradt. Kettejük közül csak Sepeczánnak jutott még egy lehetőség, ellenfele ugyanis döntőbe jutott, tehát Janka a vigaszágon javíthatott volna, a francia színekben birkózó Ilman Mukhtarov azonban esélyt sem adott neki, 10-0-val vetett véget a kontinensbajnokságának.

A délelőtti programot követően pár órányi szünet következett, ez idő alatt a szerdai versenynapra bemérlegeltek a maradék négy szabadfogású súlycsoportban a versenyzők. A nyitónapon 17 órától az ünnepélyes megnyitó következett. Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke örömmel köszöntötte és a színpadon díjazta a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnökét, Nenad Lalovicsot, valamint az Európai Birkózó Szövetség (UWW Europe) elnökét, Ceno Cenovot. Köszöntő beszédükben mindketten nagy elégedettséggel nyilatkoztak arról, hogy a harmadik alkalommal megrendezett U23-as Európa-bajnokságnak Szombathely ad otthont.

A beszédeket és díjátadásokat követően fantasztikus ugrálókötél bemutatót láthattak a jelenlévők, Bánhegyi Adrienn, többszörös világ- és Európa-bajnok remek teljesítményével elkápráztatta a Vas megyei közönséget. A bronz- és döntő mérkőzései két szőnyegen 17 óra 30 perctől kezdődtek meg.

A magyar csapat már rögtön az első összecsapáson érintett volt, hiszen Román Tamást a moldovai Ivan Zamfirov ellen szólították szőnyegre a legkisebb súlycsoport egyik bronzmérkőzésén. Tamás igyekezett a legjobbját nyújtani a junior Eb-második helyezett moldovai ellen, ez azonban a dobogó harmadik fokához nagyon kevés volt. Zamfirov akciódús összecsapáson végül 11-0-ra verte meg Román Tamást, aki így az ötödik helyen zárta a versenyt.

A folytatásban hihetetlen összecsapások következtek. Látványos akciókkal fűszerezve, izgalmas, fordulatos mérkőzéseken dőltek el az Európa-bajnoki érmek sorsai. Az aranyakból végül kettő jutott Grúziának, míg egyet-egyet nyert Törökország és Azerbajdzsán. Igaz, feltétlenül meg kell emílteni, hogy az egyik legerősebb súlycsoportban, a 65 kilóban elmaradt a finálé, hiszen a Sepeczán Jánost is legyőző török Yavuz brutális sérülést szenvedett az elődöntőben, több helyen is felszakadt a feje, így kénytelen volt visszalépni az Európa-bajnoki címért folytatott párharctól.

Magyarország közönsége a 97 kilóban is szurkolhatott hazai versenyzőnek. Juhász Balázs ugyanis Románhoz hasonlóan egy vesztett mérkőzés után azonnal a bronzért léphetett szőnyegre. Reménykedtünk benne, hogy sikerül megszorítania a mai nap folyamán francia és szlovák vetélytársait is legyőző német Cudinovicot, ám sajnos már az első menetben lehetett látni, hogy nagyon nehéz dolga van, hiszen a német már majdnem technikai tusnál járt. A második felvonásban aztán sikerült is elérnie a tíz pontos különbséget, sőt, 11-0-val zárta le a bronzcsatát.

Forrás: Magyar Birkózó Szövetség

Egy hozzászólás “U23 EB – Román Tamás és Juhász Balázs is ötödik lett a nyitónapon!” bejegyzésre

  1. kerdezo szerint:

    A fényképen melyikük U23-as?

Itt lehet hozzászólni !