Tisztelet a nőknek!

wikipedia.hu, Múlt-kor, Fn.hu, Csepel.info, Mr. Gabee

nevtelen

A nők egyenjogúsági, munkásmozgalmi harcának emlékét őrzi a „nemzetközi nőnap”: a Rákosi-diktatúra hazánkban kötelezővé tette a dolgozó nő ünnepét. Mára azonban átalakult, a férfiak néhány szál virággal fejezik ki tiszteletüket a „Nő” előtt. A NANE szerint a virág nem elég.

A nőnap gyökerei a nők egyenjogúságáért vívott harcokban erednek: 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. Más források szerint 1908-ban e napon egy tűzesetben halálát lelt 127 munkásnő emléke indította el a követelést, hogy évente egy nap szóljon a dolgozó nőkről.

Jogokat követeltek

A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére. 1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről – véget akartak vetni annak a sztereotípiának, hogy a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

A virág nem elég!

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, az új kormány szavazójogot biztosított a nőknek: ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ára esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

A virág nem elég! – jelszóval vasárnap tüntetést tart Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület a Blaha Lujza téren délután három és négy óra között. A mai magyar társadalom berendezkedése azon alapszik, hogy a nők kevesebb szabadsággal és joggal rendelkeznek, mint a férfiak, és így gyakori a párkapcsolaton belüli erőszak, elterjedt a prostitúció, és a nők elleni erőszak halálos áldozatainak száma évről évre átlépi a 100 főt – szól a felhívás.

Forrás: wikipedia.hu, Múlt-kor, Fn.hu

3 hozzászólás “Tisztelet a nőknek!” bejegyzésre

 1. 0koska szerint:

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetközi_férfinap

  De akkor a férfiakról se feledkezzünk meg! 🙂

 2. kilgore trout szerint:

  Most írhatna Nagyapó, de úgy látom, hogy elmarad a hozzászólása a kommunistákról. Miért?

 3. kispajtás szerint:

  kilgore trout:
  Sok időbe telik a munkásőr feleségek köszöntése 😉

Itt lehet hozzászólni !