Félnek a francia nők szoknyában járni, ledobják a buszról vagy leköpik őket

Origo

French policemen patrol on January 12, 2015 in Paris, in the Jewish quarter of the Marais district. France announced an unprecedented deployment of thousands of troops and police to bolster security at "sensitive" sites including Jewish schools Monday, the day after marches that drew nearly four million people across the country in tribute to the 17 victims of a three-day killing spree in Paris. The killings began on January 7 with an assault on the Charlie Hebdo satirical magazine in Paris that saw two brothers massacre 12 people including some of the country's best-known cartoonists and the storming of a Kosher supermarket on the eastern fringes of the capital which killed 4 local residents. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY (Photo credit should read BERTRAND GUAY/AFP/Getty Images)

Komoly társadalmi problémát jelent Franciaországban a muszlim közösségek egyre erősebbé válása miatt a nők hátrányos megkülönböztetése.

A France 2 közszolgálati televízió riportot közölt arról, hogyaz egyik párizsi elővárosban több kávézóba sem engedtek be nőket, csak férfiakat, mert a muszlim férfiak szerint ott nincs helye egy nőnek. Amikor a riporter megkérdezte az egyik férfit, hogy ezt hogy képzeli, az volt a válasz, „nem Párizsban vagy, itt a dzsungel törvényei vannak”. Mondta mindezt egy vagy két metrómegállónyira Párizstól. A riportfilm vetítése után több emberjogi szervezet rasszizmussal vádolta a köztelevíziót.

Félnek szoknyában járni

A L’ Express című, tekintélyes francia hetilap riportot közölt arról, hogy mennyire félnek a francia nők szoknyában járni. Vagy másképpen: valóságos forradalmi tett mégis végigmenni egy veszélyesnek tartott helyen miniszoknyában. Sőt, bátorság kell ahhoz, hogy egyes helyeken a nők muszlim fejkendő nélkül legyenek az utcán. Egy 40 éves tanárnő egyenesen arról beszélt, hogynem hagyja magát megfélemlíteni, azért jár szoknyában.Egy nanterre-i jogászhallgató (egyébként maga 1968, vagyis a párizsi diáklázadás lényegében erről a Párizs melletti egyetemről indult) arról beszélt, hogy egyszer viselt csak szoknyát arrafelé, de az utcán a nők lekurvázták.

De nemcsak a miniszoknya (sőt, sok helyen a normál hosszúságú szoknya) veszélyes, olykor a sportoláshoz használt rövidnadrág is. Persze csak akkor, ha nőkről van szó. Lyonban nyáron egy fiatal lányt más lányok ledobtak a buszról, mert rövidnadrágban volt. Toulouse-ban Maud Vollet-t – ő a gyalázat után névvel nyilatkozott mindenhol – szintén fiatal lányok körbevették fényes nappal az autóbuszon, leköpték, lekurvázták, majd lezavarták. Juvisy-sur-Orge-ban pedig egy negyvenes családanyát ütött meg egy fanatikus férfi. Őt legalább sikerült elfogni, mert a térfigyelő kamera felvette.

Visszafelé fejlődik a világ?

A Párizsban élő, iráni írónő, Abnousse Shalmani arról beszél, hogy egyre rosszabbá kezd válni e tekintetben a helyzet, mintha visszafelé fejlődne a világ Franciaországban. Az Anyák Brigádja nevű szervezet vezetője, Nadia Remadna szerint pediggyalázatos, hogy csak úgy kidobhatnak egy nőt egy kávézóból, pusztán azért, mert nő,és a muszlim férfiak nem tűrik el, hogy velük kávézzanak. Szerinte ez a francia köztársaság szégyene.

Egy felmérés szerint az RATP és az SNCF utasai (magyarországi analógiánál maradva, előbbi nagyjából a BKV-nak, utóbbi a MÁV-nak felel meg) félnek szoknyában utazni. A nők 49 százaléka a felmérés szerint ruhát cserél, más ruhában dolgozik és más ruhában utazik, biztonsági okok miatt. Megvetik, megalázzák, esetleg férfiak fogdossák őket. A nők 54 százaléka pedig azt mondta, ha teheti, akkor nem utazik este tömegközlekedéssel, mert fél.

Forrás: Origo

 

Itt lehet hozzászólni !