Donald Trump: Visszaadjuk a hatalmat a népnek

Origo

Donald Trump: Visszaadjuk a hatalmat a népnek

Donald Trump az USA 45. elnöke

Elérkezett a cselekvés ideje, mondta beiktatási beszédében Donald Trump, aki – amerikai keleti parti idő szerint – pontban déltől (magyar idő szerint este hattól) az Egyesült Államok elnöke.

„Ettől a naptól kezdve minden döntésnél az lesz az elv, hogy Amerika legelőször – minden változtatásnál az amerikai emberek szempontjait vesszük figyelembe” – mondta az Egyesült Államok 45. elnöke.

Donald Trump beiktatása zökkenőmentesen, a szokásos protokoll szerint zajlott. Egy jelentős újítás mindenképpen volt, Trump formabontó módon nem egy, hanem két biblián tartva a kezét tette le az esküt: az egyik Abraham Lincoln bibliája volt, amit 1861-es eskütételénél használt, a másik pedig a sajátja, amit gyerekkorában kapott az édesanyjától.

A Capitolium előtti téren, a National Mallon az esős idő ellenére rengetegen várták a beiktatást. A tömegbe összecsukható esernyőket be lehetett vinni, hagyományosakat nem.

Trump a leköszönő elnökkel, Barack Obamával érkezett a Capitoliumba. A ceremónián ott voltak a még élő korábbi elnökök, a tüdőgyulladással kórházba került, 92 éves idősebb Bush kivételével: a 92 éves Jimmy Carter, a 70 éves Bill Clinton és George W. Bush, és egykori first ladyként az elnökválasztáson vereséget szenvedő Hillary Clinton is.

„Amerika legelőször”

Trump, miután köszönetet mondott Obamának és feleségének, azt mondta, hitvallása a következő négy év kormányzásáról egy mondatban összefoglalható: Amerika mindenekelőtt. Az elnök beszédének ez volt a vezérfonala: visszaadni Amerikát a népnek. Mint mondta, „ettől a naptól kezdve minden döntésnél az lesz az elv, hogy Amerika legelőször”, minden változtatásnál az amerikai emberek szempontjait veszik figyelembe, visszaadják az amerikaiaknak a munkájukat, a határaikat, az álmaikat.

Az új elnök szerint a hatalom visszakerül Washingtonból az emberekhez,a jövőben ők lesznek az ország irányítói is.

Az új amerikai elnök mindenekelőtt új utak, repülőterek, vasutak építésére tett ígéretet.
Hangsúlyozta, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, betegségek gyógyítására, új technológiák és energiaforrások alkalmazására.

„Más országokat tettünk gazdaggá” – mondta Donald Trump. Miközben az Egyesült Államok „mások hadseregeit finanszírozta, az országban egyik gyárat zárják be a másik után”. Hozzátette, hogy ez már a múlté, új vízió fogja kormányozni az Egyesült Államokat.„Az elfelejtettek többé már nem lesznek azok” – mondta még beszédében Trump.

Az 1946-ban született Donald Trump lesz az Egyesült Államok legidősebben beiktatott elnöke. 70 évesen, 7 hónaposan és hat naposan megelőzi a korábbi rekorder Ronald Reagant, aki hetvenedik születésnapja előtt 17 nappal tette le az esküt.

A beiktatás után előbb Joe Biden volt alelnök és felesége hagyta el a Capitoliumot, majd Barack Obama és Michelle Obama szállt fel az elnöki helikopterre, ami az Andrews légi támaszpontra vitte őket. Onnan Kaliforniába repültek rövid vakációra.

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Donald Trump: Visszaadjuk a hatalmat a népnek” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    Végre egy új szín a világpolitikában.

    Trump tízéves fia eléggé túlmozgásos kölyök, mert a beiktatáson folyton dobálta a végtagjait.
    Melania (a feleség)egy bájos nő, szívesebben nézi őt az ember, mint Clintonnét.

  2. Betke szerint:

    Hát elég fura szín, mintha a szinskáláról ez hiányozna……..

Itt lehet hozzászólni !