Tegnapi újság: a csepeli rendőrkapitányság beszámolója 1995-ből

Csepel.info

20170109_100538

A bűncselekmények csökkenéséről adott hírt a csepeli rendőrkapitányság 1995-ös beszámolója. Ugyanakkor a beszámoló szerint a munkások és a vállalkozók között is voltak “hiszékenyek”, akiket több százezer forinttal sikerült élelmes csalóknak átverniük.

1995 a Bokros csomag éve is volt. Tavasszal szociális megszorítások egész sorát vezette be az MSZP-SZDSZ-es kormány. Zuhant a reálbér, fellegekben volt az infláció, tömegek veszítették el munkahelyüket, a munkanélküliség pedig hónapról hónapra rekordokat döntögetett. Az egészségügyi megszorítások között volt például a fogtömés fizetőssé tétele – amíg a foghúzás ingyenes maradt. Ennek következtében több tonna fogat húztak ki a következő években. Az elszegényedett és fogatlan emberek pedig nem csak rosszabb látványt nyújtottak, de az étel megrágásának elégtelensége miatt kimutathatóan megugrott az emésztési, gyomor és bélbetegségek, rákos megbetegedések száma is.

Hiába voltak jók a csepeli rendőrök: az általános elszegényedés hamarosan a bűnözés és a szervezett bűnözés megerősödését is meghozta. Ez volt Magyarországon az olajmaffia virágkora. 1998-ra mindennapossá váltak a bűnbandák egymás közötti leszámolásai a fővárosban, míg Csepelen az ukrán maffiózó Szeva bácsi építette egyre szorosabbra kapcsolatait a helyi MSZP-vel. A maffialeszámolások legdurvább esete az Aranykéz utcai robbantás volt 1998-ban. A robbantás célpontja az akkor 43 éves Boros Tamás vállalkozó volt, aki korábban részt vett az „olajozásban”. Az olajmaffián belül már 1996-ban megkezdődtek a leszámolások, aminek során számos „vállalkozót” robbantottak fel saját autójában, vagy lövettek agyon (utóbbiak közül a Fenyő-gyilkosság vált a legismertebbé). Boros „olajügyekben” ekkoriban már a rendőrség első számú besúgója volt, amiért az Aranykéz utcai esetig már összesen hatszor próbálták megölni, mindaddig sikertelenül.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !