Wass Albert igazsága… – emlékezés az íróra

 

Csepel.hu

wa11

Wass Albert íróra emlékeztek születésének 109. évfordulóján a Nagy Imre Általános Művelődési Központban január 8-án. A csepeli önkormányzat 2010 óta minden évben emlékműsort rendez, hogy bemutassák az író munkásságát. A mostani zenés-verses előadást Wass Albert igazsága… címmel hirdették meg, amelyen Tomanek Gábor és Mészáros Mihály színművészek olvastak fel részleteket az író műveiből. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.  

Tomanek Gábor és Mészáros Mihály, a békéscsabai Jókai Színház művészei felidézték, hogy Wass Albert 1908-ban született és kalandos életet élt. Számtalan regényt, verset írt, amelyek többnyire a rendszerváltás után váltak ismertté Magyarországon. A Farkasverem című regényét Baumgartner-díjjal jutalmazták. Egyetlen drámát alkotott, amelyet 1944-ben mutattak volna be a Nemzeti Színházban, de a bemutató az ostrom miatt elmaradt. Az író végigharcolta a II. világháborút, majd a szovjet csapatok közeledtével elhagyta szülőhelyét. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, hanem 1945 húsvétján Németországba távozott. Egészen 1955-ig élt ott, majd az Egyesült Államokba költözött. Floridában halt meg 90 éves korában.

Wass Albert a trianoni békeszerződés után határon túli magyarként élt, Erdély egy részének Magyarországhoz való visszacsatolása után pedig „visszatért magyarként” határozta meg magát. „Emigránsként” aposztrofálták, de szívében mindig magyarként gondolkodott, a magyar haza iránt érzett elkötelezettséget.

A Wass Albert igazsága… címmel megjelent könyvet a fiai írták az apjukra emlékezve. Ebben egyebek mellett így szólnak róla: „Nem mindennapi emberként élte le hosszú életét. Egyszerre volt megáldva gyengeségekkel és jellembeli akaraterővel, hol moralistaként, hol realistaként alkotta műveit. A megalkuvást nem tűrte. Főként a Tízparancsolatot tartotta szem előtt, amikor eligazodni akart az életben. Nem a templomba járás jelentette számára a hit forrását, hanem bármely hely lehetett az, ahol úgy érezte, megnyilvánul Isten igazsága.”

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Wass Albert igazsága… – emlékezés az íróra” bejegyzésre

  1. Csepelsziget überalles szerint:

    “Noha a magyarországi zsidók kiváltságos osztályt képeznek, soha semmiféle hűséget nem tanúsítottak a magyar nemzet iránt.”

Itt lehet hozzászólni !