Valóban csak a Jobbikkal nyerhetne a baloldal

Origo, Csepel.info

kozvkut2016dec

A közvélemény-kutatások alátámasztják Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter véleményét abban, hogy demokratikus választások esetén csak a Jobbikkal kötött szuperkoalíció tudná a baloldali pártokat ismét hatalomba emelni. A korábban szélsőjobboldalinak nevezett párt igyekszik levetkőzni a szélsőséges jelzőt: ma már a melegekkel, romákkal és a zsidósággal is barátkoznának. Igaz ugyan, hogy a Jobbik a kötelező betelepítésről szóló népszavazáson együttműködött a baloldali pártokkal, nyíltan azonban ma még nem vállalják fel a koalíciót. Politológusok is egyetértenek abban, hogy a Jobbik szavazói még nem tudnának elfogadni egy ekkora fordulatot, idő kell ahhoz, hogy megbarátkozzanak vele. 

Kétharmad közeli többséget szerezne a Fidesz-KDNP az Országgyűlésben a 2016. decemberi közvélemény-kutatások összesítése alapján – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. Ha közösen indulna a baloldal, akkor két egyéni körzetben tudnának diadalmaskodni, míg a Jobbik egyben sem. Négy évvel ezelőtt a baloldali ellenzék népszerűbb volt, mint a Fidesz-KDNP. Most csak a Jobbikkal összefogva lenne esélyük visszakerülni a hatalomba.

A decemberi felmérések alapján elsöprő többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. E havi becslésünkhöz négy intézet (a Republikon Intézet, a ZRI Závecz, a Publicus Intézet és a Századvég) számait használtuk föl. A mandátumszámok meghatározásához a feltételezett listás eredményeket vettük figyelembe. A kormánypártokról egyébként legutóbb 2006 júniusában jelent meg olyan kutatás, amely szerint a második helyen álltak.

Magabiztos Fidesz-vezetés

A négy intézetnél a biztos szavazók körébena Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 47,25 százalék volt.A második helyen a Jobbik állt 19,25 százalékkal, a harmadik helyen az MSZP végzett 17,5 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 6, az LMP 4,5, az Együtt 1,5, míg a Párbeszéd 0,6 százalékot ért volna el. A becslésünket úgy készítettük el, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd) eredményeit összeadtuk (25,6 százalék).

A jelenlegi támogatottságuk alapján nem valószínű, hogy a kis baloldali pártok a 2018-as választásnak külön-külön futnának neki, bár az Együtt szeptemberben jelezte külön listaállítási szándékát, a Liberálisokat pedig kizárták a baloldali együttműködési tárgyalásokból. A külön indulás egyébként szinte biztos politikai öngyilkosság lenne a részükről, mivel a mostani népszerűségük alapján semmi esélyük sem lenne arra, hogy legalább egy választókerületet is megnyerjenek, vagy elérjék az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Így nézne ki a parlament

Mindezek alapjána Fidesz–KDNP 134, a közös baloldal 37, a Jobbik 28 mandátumot szerezne az új parlamentben. A baloldal összesen két egyéni körzetet nyerne meg: a XIII. kerület egy részét lefedő választókerületet, valamint az angyalföldi-újpesti körzetet.

Az egyéni körzetek várható nyertesei a 2016. decemberi felmérések alapján

Forrás: Origo

Az eredmények ugyanakkor azért is csalókák, mert Budapesten és a nagyvárosokban több választókerületben csak pár százalékpontnyi különbség lenne a pártok között a becslés szerint. Ilyen kis különbségnél pedig lehetetlen megjósolni, mi lenne éles helyzetben a végkimenetel. Nagyon szoros verseny lenne például a szegedi, a pesterzsébeti, a csepeli-soroksári, az újpesti-angyalföldi, a zuglói és az óbudai-békásmegyeri választókerületben.

Erős lenne Budapesten a baloldali ellenzék

A kormánypártok a csornai választókörzetben érnék el a legnagyobb sikert, több mint 63 százalékos támogatottsággal, de 60 százalék fölött szerepelne a Fidesz a körmendi körzetben is. A baloldal a XIII. kerületben több mint 44 százalékkal érné el országosan a legjobb eredményét, de a III., IV., VII., X. és XIV. kerületben is 37 százalék fölött szerepelne. A Jobbik a gyöngyösi és a hatvani választókerületben szerepelne a legjobban, több mint 29 százalékos eredménnyel, de ez is kevés lenne a körzet megnyeréséhez.

A XIII. kerületben fölényesen nyerne a baloldal

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Persze egy ilyen modellezésnél érdemes óvatosan bánni a számokkal. Egyebek között azért is, mert nem tudjuk figyelembe venni az egyéni jelöltek befolyásoló szerepét, pedig az döntő jelentőségű is lehet. Nem ritka, hogy az egyéni jelöltek helyi népszerűségük miatt lényegesen jobban szerepelnek, mint a pártjuk. Szegeden például Botka László 2010-ben 10-12 százalékponttal szerepelt jobban, mint az MSZP listája.

Négy éve rosszabbul álltak a kormánypártok

A 2018-as választáshoz közeledve érdemes a közvélemény-kutatók eredményeit összehasonlítani a korábbi évek adataival is. Adja magát, hogy a mostani számokat összehasonlítsuk a négy évvel ezelőtti adatokkal. Megkönnyíti az elemzést, hogy akkor is az Orbán-kormány vezette az országot, és ugyanazok a pártok voltak a politikai arénában, mint napjainkban.

2012 decemberében a Századvég, a Tárki, a Medián, az Ipsos és a Nézőpont Intézet átlaga alapján a Fidesz–KDNP a biztos szavazók körében 41,2, az MSZP 24,4, a Jobbik 22, az Együtt 2014 11,3, az LMP 5, a DK pedig 2,33 százalékon állt. Jól látszik, hogy akkor az MSZP-nek, az Együtt 2014-nek és a DK-nak együttesen 38,03 százalékpontos támogatottsága volt, ami12 százalékponttal több, mint a baloldal napjainkban látható népszerűsége. Ha ehhez még hozzáadjuk az LMP 5 százalékát, akkor több mint 43 százalékot kapunk, ami magasabb volt, mint a Fidesz akkori támogatottsága.

Persze óriási hiba lenne ezekből az adatokból azt a következtetést levonni, hogy a 2018-as választás már eldőlt. Ami most látszik, az az, hogy a harmadik Orbán-kormány lényegesen kedvezőbb pozícióból fut neki a következő időszaknak, mint elődje. A baloldali ellenzék 2012-ben sem volt kirobbanó formában, de lényegesen nagyobb támogatottsága volt, mint most. Akkor nem tudtak fordítani, a kérdés, hogy a következő szűk másfél évben sikerül-e változtatniuk a mostani trendeken.

Forrás: Origo

3 hozzászólás “Valóban csak a Jobbikkal nyerhetne a baloldal” bejegyzésre

 1. Balos szerint:

  Nem 2018-ra kellene gyúrni, hanem 2022-re. Akkorra összjöhetne egy baloldali néppárt, ha most elkezdik szervezni. Előválasztás és paradigmaváltás kellene hozzá. Ez az őrület, hogy diktatúra, cenzúra van meg mindenki éhezik, csődbe ment a gazdaság, túl extrém azoknak, akik a valóságban élnek. Nincs diktatúra, csak karizmatikus vezetés – a baloldaliak pont ilyet akarnak, csak a baloldalon. Nincs cenzúra egy olyan helyen, ahol a lapok több mint fele a kormányt szidja reggeltől estig. Nem éheznek ott, ahol tízezrével nő a gépkocsihasználat, valósággal kifosztják a boltok legdrágább elelmiszereit, műszaki cikkeit, 60 colos televíziókkal flangálnak a bevásárló kocsiban a 130 kilós állítólagos éhezők karácsony előtt.

  Valós helyzetértékelés, nyitás kell, a régi pártkatonákat meg kivágni a büdös francba. Új emberek. Csepelen Szenteczkyvel, Horváth-tal nem lehet nyerni, és most már ezzel a Szabó nevű ficsúrral sem. Teljes megújulás kell. Gazdasági liberalizáció, új szociális háló, ami a munkára épül, új korrupcióellenes törvények, az illegális migrációval szembe helyezkedő, korrupcióval nem vádoható jelöltek. Minden választókörzetben meghirdetett új pártalapítás a régi pártok megszünetésével, majd öt hónap múlva előválasztás.

 2. Nagyapó szerint:

  Van egy tényező, amit a kutatók nem vesznek, nem tudnak figyelembe venni, az az, hogy a baloldali polgár, aki eddig az MSZP-re szavazott, fog-e a “szivárvány” koalíció egy DK-s, vagy jobbikos jelöltjére szavazni? Ugyancsak kérdéses, hogy a jobboldali – volt MIÉP-es szavazók – egy MSZP-s jelöltre szavaznak-e?
  Megerősödhet az otthon maradók száma, valamint az LMP esélye.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

 3. Lovas szerint:

  A jobbikosok jelentős része már nem lát ki a fejéből, és a komcsikkal is összefogna. De van egy részük, akik nem hülyék, és gyűlölik a kommunista utódpártokat. A baloldalon is sokan vannak – főképp zsidó származásúak -, akik nem tudják elfogadni pusztán a hatalomért a nácikkal való osztozkodást. Attól tartanak, hogy ha a Jobbik csak a belügyminisztériumot kéri jutalmul, fél év múlva ők akkor is sárga csillagos kabátban járnának.

Itt lehet hozzászólni !