80 milliárddal több marad a családoknál az adócsökkentéseknek köszönhetően

80 milliárddal több marad a családoknál

Jövőre 80 milliárd forinttal marad több a lakosságnál és a családoknál az adócsökkentéseknek köszönhetően – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében.

A tájékoztatás szerint emellett az adminisztrációcsökkentés legnagyobb nyertese is lakosság lesz 2017-ben, hiszen jövőre a legtöbb magánszemély helyett az adóhivatal készíti el a személyi jövedelemadó bevallását.

Jövőre a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája öt százalékra esik, amivel – együttesen – nagyjából 35 milliárd forintról mond le az állam. Ezen kívül húszmilliárd forint marad a lakosságnál annak köszönhetően, hogy 2017-ben 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája.

A kétgyerekes családoknál 80-85 ezer forintot hagy jövőre a tervezett áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. Több mint 380 ezer kétgyermekes családnál a havi enyhítés újabb ötezer forinttal, harmincezer forintra emelkedik – írták.

Jövőre adómentes lesz a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás, óvodai ellátás is. Ha a szülő kisgyermeke bölcsődei vagy óvodai ellátásáért fizetendő díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg teljesen köztehermentes. Mintegy 1 milliárd forintot spórolhatnak így a kisgyermekes családok – áll a közleményben.

A dolgozók összességében akár 1,5 milliárd forintot is nyerhetnek jövőre azáltal, hogy a juttatások adóalapjának megállapításához alkalmazandó szorzó – 1,19-szeresről – 1,18-szorosra mérséklődik, csökken a vállalkozó által fizetendő közteher mértéke, így akár ennyivel magasabb összegű cafeteria-keretet biztosíthat a dolgozójának – írta az NGM. Így jövőre több mint 4 millió munkavállaló kaphat – a cafeteria részeként, kedvezményes adózás mellett – 100 ezer forintot készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.

A tárca számításai szerint mintegy 3 milliárd forintot hagy a lakosságnál, hogy 2017-ben már senkinek nem kell a 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni a kamatjövedelme és a tartós befektetési szerződés három éven belüli megszakítása esetén a lekötési hozama után.

Az első házasoknak járó kedvezmény (havi ötezer forint) a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is, a módosítás visszamenőleges hatályú, így az új szabály nemcsak jövőre, hanem a már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható.

Forrás: Fidesz.hu

6 hozzászólás “80 milliárddal több marad a családoknál az adócsökkentéseknek köszönhetően” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Működik az unortodox gazdaságpolitika!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. fideath szerint:

    Müködik ja:
    “Elkerülhetetlen a harmadik országbeli munkavállalók behívása a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint, különben visszaesik a gazdaság. Veres Dóra cikke az Abcúgon.
    Míg nyugatra tízezerszámra vándorolnak a magyarok, addig helyükbe nem érkeznek külföldi munkavállalók. Noha pontos adatok nincsenek, a hivatalos statisztikák szerint 2015-ben 33 ezren hagyták el a Magyarországot. Szakemberek szerint ez olyan, mintha Salgótarján kiürült volna.
    Ma Magyarországon nincs olyan régió és nincs olyan ágazat vagy szakma, ahol ne lenne munkaerőhiány. „Míg korábban jellemzően a nyugati határszélen volt így, ma Szabolcsban és a Nyírségben is ugyanez a helyzet” – mondta a Figyelőnek Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.
    A munkaerőhiány leginkább az IT-szektort, az építőipart, az egészségügyet, az idegenforgalmat és a vendéglátást sújtja. Szakipari munkákra is lasszóval fogják a munkavállalókat.”

    folytatás:
    https://www.eszakhirnok.com/kultura/64857-elkeruelhetetlen-a-vendegmunkasok-behivasa.html#axzz4UGuWlNL9

  3. Betke szerint:

    Jó lett volna, ha a cikk tartalmazza a cafeteria 2017-es változásait! A juttatások adóterhe megnőtt, ami azt jelenti, hogy a keretösszeg nettója alacsonyabb lesz, mint 2016-ban! Hacsak nem a szép kártyát választja a dolgozó, de az összes többi ráfizetés☹️

  4. Nagyapó szerint:

    Nekem is kicsordultak könnyeim a gyárosok sirámait olvasva. Nem kapnak dolgozót a jelenlegi bérekért. Nagyon egyszerű, emeljenek bért (talán a kádkőgyártás is meglódulna). A kecskeméti Mercedes gyárban a dolgozók harmadannyi bérért állítják elő ugyanazt a buszt, mint Németországban. Tehát van lehetőség az emelésre azért is, mert “mert méltó a munkás az ő bérére”!
    A kormány adó és járulékcsökkentéssel segíti vállalkozók nyereségének növelését, így van lehetőségük a béremelésre. Igaz ezeket a törvényeket a “dolgozók mellett álló” szocik és a Jobbik NEM szavazta meg!!!
    Igaz 2010-ben 474 000 munkanélküli volt, most munkaerőhiány és 71 000 betöltetlen állás van, valamint a foglalkoztatottak száma 2010-ben 3 millió 750 ezer fő volt, 2016-ban 4 millió 404 ezerre nőtt. Ez 654 000 új munkahelyet jelent.
    Hát nem érdekes?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Nagyapó szerint:

    Betke nem értem írását. Kifejtené, hogy a munkaadó által adható juttatások, cafeteria rendszeréből mi lesz rossz a munkavállalónak?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Betke szerint:

    Nagyapó, a cafeteria keretösszege éves szinten 456 0000.-ft/év. Erről nyilatkozhatnak a munkavállalók, hogy melyik juttatást kívánja igénybe venni! Minden elemnek van adóvonzata is(amit a keretösszeg tartalmaz), tehát a dolgozó nem a 456ezret kapja, hanem a juttatás*adó, és ez csökkenti a keretösszeget! Nem tudom mennyire érthető, de a lényeg, hogy jövőre a juttatások adója megnő(kivéve szép kártya) ezért kevesebbet kapnak a munkavállalók! Ezt nem közölték a jó hírekben, lesz meglepi a dolgozóknak! Mielőtt vitába szállnánk, egy nagy cég cafeteria rendszerével foglalkozom! BUÉK

Itt lehet hozzászólni !