Törvénytelen vakáció

A szülők szerint folyamatosan biztosítani kell a gyerekek napközbeni ellátását

Mno.hu

Csepeli szégyenfolt

Jogsértő módon rendelnek el nyári szünetet az ország egyes óvodáiban és bölcsődéiben, az iskoláknak pedig a vakáció minden napján biztosítaniuk kellene a gyerekek napközbeni felügyeletét – állítják jogszabályokra hivatkozva a szülők. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete ezért azt kéri az Oktatási Hivataltól, indítson átfogó vizsgálatot, mivel szülők tízezreinek állása kerül veszélybe – olvasható a Magyar Nemzet július 7-i számában.

Családok százezreinek jelent gondot nyáron a vakációzó gyerekek elhelyezése. Az iskolai két és fél hónapos vakáció sokkal hosszabb, mint amennyi szabadságuk a szülőknek van. A munkáltatók sokszor azt sem engedik meg, hogy az édesanyák egyben vegyék ki évi szabadságukat. Korábban az összes iskola nyári napközit működtetett, ahol pedagógus felügyelt a gyerekekre, és napi háromszori étkezést is kaptak, ma azonban egyre kevesebb oktatási intézményben szerveznek ilyet, pedig a törvény szerint a fenntartóknak gondoskodniuk kell a gyerekek elhelyezéséről.

Egyre több panasz érkezik hozzánk amiatt, hogy az iskolák nem biztosítanak nyári napközit a gyerekeknek, a dolgozó szülők pedig nem tudják kire bízni csemetéiket, pedig őket még nem lehet napközbeni felügyelet és ellátás nélkül hagyni. Törvénysértést követ el minden olyan iskolafenntartó, amely nem biztosítja a gyermek napközbeni ellátását, a gyermekvédelmi törvény ugyanis előírja ezt – jelentette ki Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) elnöke .

A jogszabály szerint a gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését és étkeztetését meg kell szervezni. A napközbeni ellátással biztosított szolgáltatások időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodik. A gyermekek napközbeni ellátása megszervezhető – a gyermekek életkorától függően – bölcsődében, családi napköziben, házi gyermekfelügyelettel, nyári napközis otthonban vagy napközis táborban, illetve óvodában, iskolai napköziben.

Keszei Sándor leszögezte: az életkorra való korlátozás értemében az önkormányzat nem teheti meg, hogy a tízéves gyereket a háromévesekkel együtt az óvodában helyezi el. Rámutatott: a napközis tábor is megoldást jelent, ám amennyiben a településen ez az egyetlen nyári felügyeletet biztosító intézmény, úgy a törvény szerint a fenntartó csak az étkeztetésért kérhet díjat, más szolgáltatásért nem. A napközbeni felügyelet biztosításának mikéntjéről az iskolafenntartóknak rendeletet kell alkotniuk. Az iskolafenntartók tehát jogot sértenek, ha a vakációra nem biztosítanak napközit az azt igénylőknek, a bölcsődék és az óvodák részéről azonban már a szünet elrendelése is törvénysértő – állítják a szülők.

Keszei Sándor szerint a bölcsődékben egyáltalán nem, az óvodákban pedig csak akkor lehetne rendkívüli nyári szünetet elrendelni, ha annak időpontját legkésőbb február 15-ig írásban közlik a szülőkkel. Téli, őszi és tavaszi szünetek tartására pedig a két intézménytípus közül egyikben sincs lehetőség. Ha az óvoda néhány napra nyáron megfelelő indokkal, például felújításra hivatkozva mégis bezár, igény esetén akkor is biztosítania kell a gyerekek ellátását. Keszei Sándor rámutatott: az óvodai nevelési év augusztus 31-ig tart, az intézmények minden egyes napra megkapják az államtól a gyerekek után járó állami normatívát, sokan mégis hetekre bezárnak – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Mno.hu

2 hozzászólás “Törvénytelen vakáció” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ez a hozzá nem értő Csepeli Önkormányzat!
    Mekkora bevétele lenne a kerületünknek, ha más kerületek gyerekeit is befogadnánk a nyári napközis táborba? A tábort fel kell újítani! Programokat kell kitalálni a gyerekeknek. (Medence is van, úszás oktatás!) filmvetítés, (rajzfilmek, természetfilmek, Lolka Bolka, Magyar népmesék. Nem ilyen hülye verekedős Kínai rajzfilmeket, mint az RTL klubon mennek! Vetélkedők! Ügyességi játékok! Ezzel tudnánk labdába rúgni. Persze, normális áron! A szomszédos kerületekből biztosan lenne érdeklődő.

    De én vagyok a hülye. 🙁
    Ők meg a hozzáértő emberek.

  2. miska72 szerint:

    NEM LAKÓPARK!
    Az csak egyszer hoz bevételt, amikor elkótyavetyélik a területet, és a gyermekeinknek se marad meg az elhelyezés lehetősége! Mennyi Csepeli családnak nyújtana segítséget a tábor működése?
    Hosszú távon, a TÁBOR a megtérülő befektetés!
    Én is voltam a Napközis táborban, de azóta is úgy van minden mint akkor, csak a hinták már tönkrementek, fű helyett gaz, az épületekről lehullott a vakolat. 🙁
    Azóta nem költöttek rá egy fillért se!
    Hagyták tönkremenni.
    Egyáltalán fel volt újítva valamikor az a tábor?

    Mondom ezt úgy, hogy nekem se kutyám, se macskám!

Itt lehet hozzászólni !