Csepeli kampány a vakvezető kutyákért

Csepel.hu

tbe_2423

Csepelen, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) vakvezetőkutya-kiképző iskolájában rendezte meg a Dorko cég idei kampányeseményét december elsején, amelynek célja, hogy anyagi forrásokat gyűjtsön a vakvezető kutyák kiképzésére. A Hollandi úton található kutyaiskola egy épületének egyik részét Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központtá nevezték át. A kampányhoz számos ismert személy csatlakozott, többek között a Csepelen élő Fenyvesi Zoltán is, aki a több díjjal kitüntetett Tiszta szívvel című film főszereplője. 

Dombai Laura, a Dorko marketing felelőse elmondta, hogy cégük tavaly indította el az első jelentősebb kampányát a vakvezető kutyák kiképzésének támogatására. Csepelen megismerték a MVGYOSZ tevékenységét, azóta pedig bizonyos termékeik eladásának nyereségét felajánlották a célra. Termékeik között egyebek mellett cipők, sapkák, pólók szerepelnek. Törekvésük az, hogy minden vak ember mellé kerülhessen egy profin kiképzett segítő négylábú.

Magyarországon jelenleg 10 ezer vak emberre csupán 120 vakvezető kutya jut a magas képzési költségek miatt. Tavaly 1,8 millió forintot gyűjtöttek, ami csak arra volt elegendő, hogy egy kutyát kiképezzenek. Most nagyobb terveik vannak, s bíznak benne, hogy a kampányhoz csatlakozók pénzfelajánlásaikkal is segítik a közös célt. Jövőre valószínűleg újra Csepelen rendezik meg a kampányukat.

Schiff Mónika, a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskola vezetője arról számolt be, hogy Magyarországon, konkrétan Csepelen 1978 óta működik az MVGYOSZ részeként az iskola. A vakvezető kutyák tenyésztése, nevelése, kiképzése, utógondozása 1,8 millió forintba kerül.

Évente eddig 10-12 kutyát képeztek ki, de jövőre ennél néhánnyal többet szeretnének. Egy-egy esztendőben 35 kutyával foglalkoznak, de belőlük általában csak tíz alkalmas vakvezetésre. Jelenleg hetven vak ember vár kiképzett kutyára. A labradorok a legjobb fajták ebből a szempontból, mert könnyen taníthatók, és külsejük is ideális. A kutyák másfél éves korukban kerülhetnek a gazdájukhoz, és általában 9-10 éves korukig képesek ellátni feladatukat.

 

Cs.A.

2 hozzászólás “Csepeli kampány a vakvezető kutyákért” bejegyzésre

  1. gabi szerint:

    OFF

    Fenyvesi Zoli e-mail címe érdekelne, tudja eseteleg valaki?
    Köszönöm 🙂

  2. szigetország szerint:

    Fenyvesi Zoltán hamarosan nyilatkozni fog a Hírmondónak. Csepel büszke lehet rá, nemzetközi hírnévre tett szert.

Itt lehet hozzászólni !