Durva áremelések napja

Mno.hu

Július elsejétől az áfa és a jövedéki adó emelése miatt rengeteg termékért és szolgáltatásért kell többet fizetnünk. Brutális mértékben nő az üzemanyagok ára, drágább lesz az alkohol és a cigaretta, magasabb összeget fizetünk a gáz- és villanyszámlánkért, nőnek a közösségi közlekedés díjai is. A távhő ára viszont egyelőre nem változik Budapesten.

A Mol Nyrt. a tőzsdei árak és a forint erősödése miatt e héten csökkentette volna ugyan a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát bruttó 6 forinttal, illetve 3 forinttal, ám az adóváltozások miatt növelnie kellett azokat. Az adóemelések a benzin árát 19 forinttal, gázolajét pedig 18 forinttal növelték volna, de a mértéket csökkentették a tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó hatások. A szerdai emeléssel a gázolaj átlagára 288 forintra, a benziné pedig 309 forintra nőtt. A kutaknál 10-25 forintos különbségek is lehetnek.

A Mol egy hete emelte bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benziné akkor nem változott. Akkor a a dízel kiskereskedelmi ára átlagosan 270 forintra nőtt, a benziné 290 forint maradt. Július 1-jén a gázolaj és a benzin áfakulcsa 5 százalékponttal nő, ezzel egyidejűleg a benzin literenkénti jövedéki adója 103,5 forintról 109 forintra nő, míg a gázolajé 85 forintról 90,5 forintra, azaz mindkét üzemanyag esetében 5,5 forinttal emelkedik a kiskereskedelmi ár a jövedéki adó emelkedés miatt.

Az áfa 20-ról 25 százalékra történő növelése esetében nehezebb kiszámolni a változást, mivel szinte benzinkutanként változik a kiskereskedelmi ár, s így az áfa abszolút összeghatása is más. Egy elvi kalkuláció szerint 282 forintos benzinárnál 47 forintról 60,1 forintra nő az áfa, míg 259 forintos gázolajárnál 43,2 forintról 55,4 forintra emelkedik.

Alkohol, cigaretta

Az alkoholtartalmú italok jövedéki adója átlagosan 6-7 százalékkal emelkedett, egy félliteres vodkáért 800 forint körül kértek eddig, ez áfával együtt 70-80 forinttal lett magasabb. Eddig 236 forint volt egy liter alkoholban a jövedéki adó, ami ezentúl 251 forint lesz. A sörkedvelők 54 forintot fizettek eddig, mától 57,50-et, a boré 8-ról 8,55 forintra nőtt. A pezsgőkedvelőknek 122 forint helyett 129,50-et kell fizetniük.

A cigaretta tételes adója ezer szálanként 140 forinttal nő, ami azt jelenti, hogy – az áfát is beszámítva – az adótartalma 15 175 forint helyett 16 000 forint lesz. Így egy közép­kategóriás cigaretta dobozának ára 600 forint körül alakul.

Megnyílik a gázpiac, nőnek az árak

Növekvő árakkal együtt nyílt ma meg a hazai gázpiac. Az életbe lépő új rendszer szerint azonban ezentúl nem mindenhol kerül majd ugyanannyiba a földgáz, hanem régiónként eltérő díjszabást alakított ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) – legalábbis ami az egyetemes szolgáltatást illeti. Ez az eddigi közüzemet váltotta fel, s erre jogosultak a lakossági fogyasztók mellett az óránként 100 köbméternél nem több fűtőanyagot használók, valamint a távhőtermelő erőművek – fogyasztástól függetlenül. A gáz ára egyébként valamennyi ellátási területen csökkenhet, az áfa ötszázalékos növekedése miatt azonban köbméterenként mintegy öt forinttal jelenik majd meg nagyobb összeg a számlán. Legtöbbet (köbméterenként 137,36 forintot) a Tigáz ügyfeleinek kell majd fizetniük, a legolcsóbb gázzal (köbméterenként 135,21 forint) pedig a Főgáz által ellátott fogyasztók találkozhatnak. Az országos átlag 136,38 forint lesz.

A gáz mellett a villamos energiáért is többet fizetünk mától, mégpedig ugyancsak ellátási területenként változó mértékben. Ez alól kivételt jelentenek az Elmű és az Émász fogyasztói, a két társaság ugyanis csak egy hónap múlva, vagyis augusztus 1-jén érvényesíti a MEH által jóváhagyott áremelést. Az E.ON-cégek egyetemes szolgáltatása az áfaemeléssel együtt 8,6 százalékkal drágult, míg a Démász által ellátott háztartások számára összességében 6,9 százalékkal kerül többe a villamos energia. Jövő hónaptól az Émász fogyasztói 10,9 százalékos drágulással néznek majd szembe, míg az Elműnél 5,1 százalékkal nő a tarifa.

Nem emelkedett viszont a távhő ára Budapesten, mivel az ötszázalékos áfaemeléssel járó költségnövekedést a Főtáv átvállalja. Erre azért volt szükség, mert a távfűtés számára kialakítandó kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsot csak augusztus 1-jén vezetik be, így egy hónapig 25 százalékos forgalmi adót kellett volna fizetni a távhő után is.

Drágul a BKV-jegy és a parkolás

Júliustól többet kell fizetni a budapesti közszolgáltatásokért az áfakulcs ötszázalékos emelkedése miatt. A BKV kezdeményezésére, az év eleji több mint tízszázalékos áremelés után, június elején a Fővárosi közgyűlés a szocialista–szabad demokrata képviselők szavazataival ismét tarifaemelésről döntött. Ennek értelmében a vonaljegy 300 forintba kerül az eddigi 290 forint helyett, ami 3,4 százalékos emelés. A dolgozói bérletért 4,4 százalékkal többet, 9400 forintot, a tanuló- és a nyugdíjas-bérletért 4,2 százalékkal többet, 3700 forintot kell fizetni. Az emelés mértéke a családi jegynél a legmagasabb, 4,8 százalék, amelyet júliustól 2200 forintért árulnak majd.

A BKV-jegyek áremelkedésével automatikusan emelkednek majd a parkolási díjak is. A közgyűlés rendelete ugyanis a jegyek tarifáihoz igazította a parkolási díjakat.

A Fővárosi Közgyűlés a múlt héten ugyancsak az MSZP– SZDSZ-képviselők szavazatával döntött a kéményseprési tarifák emeléséről is. Ennek megfelelően az egyedi gyűjtőkémény esetében 71 forinttal, a gyűjtőkéménynél 158 forinttal kell többet fizetni, s így 1773, illetve 3955 forint lesz a tarifa.

Az áfáéval egyező mértékben növekszik júliustól a vízdíj, a csatornahasználati díj, a szemétszállítási díj és a szennyvízszippantás tarifája is. E szolgáltatások esetében nem volt szükség újabb közgyűlési döntésre, mivel korábban a nettótarifák mértékét határozták meg. A szolgáltatócégek így az áfa változása miatt júliustól automatikusan növelik a számlák végöszszegét az áfaemelés mértékének megfelelően.

Forrás: Mno.hu

12 hozzászólás “Durva áremelések napja” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    „Dübörög a gazdaság, minket irigyel Európa”.
    Ötlet még van, pedig a libák tovább döglenek.
    A kormány már szinte az egész kölcsönt elköltötte, és hol az eredmény?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. én szerint:

    Pumálják meg! A dübörgő gazdaság már fülsértő.

  3. Lexon szerint:

    Nagyapó: “szinte az egész kölcsönt elköltötte” – ezt hogy érted? Szám szerint…

  4. miska72 szerint:

    Lexon úgy ahogy érthető.
    E L K Ö L T Ö T T E!
    Szám szerint a pénz ELTÜNT se NEM LÁTUNK SEMMIT!
    Szó szerint nem látunk semmit! 😉

  5. miska72 szerint:

    Illetve a pénz megvan , csak valakiknek a Kajmán szigeteki bankszánláján, alias of shore! 😉

  6. miska72 szerint:

    Amennyi pénzt itt ELQRTAK már a Szent István útnak is aranyból kellene lenni! Még itt Csepelen is! 😉 🙂 🙂 🙂

  7. Jeniszej szerint:

    Rohadt szemét banda!

  8. Jeniszej szerint:

    Mikor nevezhető magyarnak az árú?
    Példa: KALOCSAI ÉDESNEMES PAPRIKA ÖRLEMÉNY100gr.
    max. 70% import paprikát tartalmaz!
    Kalocsai fűszerpaprika Zrt.
    “Készült új korszerű hagyományos technológiával előalított nagy tisztaságú
    fűszerpaprika őrlemény”
    Mitől Magyar? – a 70%-ban meghamisított paprika őrlemény!
    Mitől hagyományos az új technológia?
    Talán már régóta hamisítvány a hagyományos Magyar paprika!
    Röhej!
    Ez a Magyar áruk megcsúfolása!
    Lehet elmélkedni!
    – mitől olcsó a „mégolcsobb”! – miközben a termelők a magyar gazdák, magyar élelmiszeripar tönkre megy. Emberek ezreinek munkahelye szűnik meg. A gordonka félék meg tömik tele zsebeiket!- a kitömött libákból.
    Igaz! Ezt is meg tudják magyarázni az íróasztal forradalmárok, bértollnokok, politikai prostituáltak, jó messzire állók a tűztől – bár néha még szítják is a tüzet.
    Miért élveznek előnyt a multik Magyarországon?
    Tud valaki valamilyen érvet felhozni? – mellettük.

  9. Prendick szerint:

    Jeniszej, azért élveznek előnyt a multik, mert egy gyarmaton a gyarmatosítóknak mindig előnyük van.
    Mivel az EU a lobbik kezében van, a lobbikat a multik tartják fent, elég egyszerű a végkövetkeztetés.

  10. Jeniszej szerint:

    Most akkor itt “gyarmati demokrácia” van és a Magyarok a rabszolgáká válnak?
    Ez lehet, hogy egy új fogalom?

  11. Prendick szerint:

    Jeniszej, ez egy régi fogalom. Ha ismered a gyarmati történelmet, akkor tudod, hogy a gyarmatosítók mindig azzal érkeztek a “szegény, rabságban és tudatlanságban élő” népekhez, hogy elhozzák nekik a civilizációt és a demokráciát. Aztán összeszedtek minden mozdíthatót és hazavitték, a gyarmatiak meg dolgozhattak nekik, pucolhatták a cipőt és élvezhették a hódítók demokratiKUSS rendszerét, amiből nekik általában a KUSS jutott.

    A gazdasági gyarmatosítás se különb, mint a katonai. Eljöttek ide a “kommunista járomban szenvedő” néphez, kinevezték a helytartókat, aztán nagy szavalások közepette elviszik ami érték és elhozzák helyette, amit otthon nem tudnak eladni.
    Ez van.

  12. Prendick szerint:

    De jó, kedden írtam róla, péntekre itt a hír:

    “a hazai bankok külföldi kézben vannak. Az anyabankok egész komolyan belekeveredtek az amerikai pénzügyi összeomlásba. Emiatt hiába nyereségesek az itteni leányvállalatok, döbbenetes mértékben vonják el a forrásokat, hogy a saját lyukaikat tömjék vele. Bankos körökben közismert, hogy régiós malus-szal adják a bankközi pénzt keletre. Ez annyira versenyellenes, hogy a rendszer létét kérdőjelezi meg.
    Konkrétan pl. a belga KBC óriási támogatást kapott otthon. Hazai bankja a K&H rekordnyereséggel zárt tavaly, de idén be kellett szüntetnie a devizahitelezést, mert a KBC minden fillért visz haza. Ez azzal jár, hogy kirúgnak itthon egy csomó embert, hogy Belgiumban ne kelljen. Azzal meg főleg, hogy megszűnik az olcsó hitel, forráshiányos lesz a lakosság és vállalkozások nagy része. Ez öngerjesztő folyamat. Ha nincs fogyasztás, nincs szolgáltatás sem. Ipar híján meg ebből áll a gazdaságunk.”

    Pénteki hír: http://www.penzcentrum.hu/cikk/1018706/1/kivonul_a_devizahitelezesbol_a_k&h_bank_mar_nem_vesznek_at_uj_kerelmet

    Ki kell pucolni a gyarmatot, ez nem vitás.
    /Lehet engem utálni, de elég pontosak az infóim, úgyhogy nem árt idefigyelni. 😉 /

Itt lehet hozzászólni !