Készüljön az ünnepekre biztonságban! – 2. rész: Tömegközlekedési eszközök és bevásárlóközpontok

Police.hu, Csepel.info

rendorseg-illusztracio

Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok az év végi ünnepekkel kapcsolatban: az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.

Bűnmegelőzési sorozatunk második részében a tömegközlekedési eszközökön való utazás, és a bevásárlóközpontokban való vásárlás veszélyeire hívjuk fel a figyelmet.

Tömegközlekedési eszközök

Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat! Semmiképpen ne tegyék könnyelműen a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék a tömeget! Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy a nagy értékű mobiltelefonjukat, tabletjüket látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják a pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!

Ha tömegközlekedési eszközön, vagy bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – például néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó figyelmetlenségét, a zűrzavart. Ha felmerül a gyanú, hogy a bevásárlóhelyen, vagy tömegközlekedési eszközön zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék ott lévő biztonsági szolgálat tagjainak, illetőleg a jármű vezetőjének, és kérdezzék meg, hogy nem utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges hívják a rendőrséget!

Távolabbi utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon előfordulhatnak csomaglopások. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Tömegközlekedési eszközökre való le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra, ne bízzák azokat idegen emberekre! Lopás esetén azonnal értesítsék a jegykezelőt vagy a buszvezetőt és a rendőrséget!

Bevásárlóközpontok

A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne tegyék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra és tabletjükre. Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

police.hu

Itt lehet hozzászólni !