Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes diabétesz oktatóprogramja pedagógusoknak

Egy Csepp Figyelem

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes diabétesz oktatóprogramja pedagógusoknak

2013-ban programot indítottunk óvódapedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen felkészítjük a nevelőket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra.

A “Belevalók” program támogatói a 77 Elektronika Kft, a KIA Motors Kft, a Neckermann. A program együttműködő partnere a MagnetBank. Szakmai partnerei pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Diabetes Társaság (MDT) és az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara (ELTE TÓK).

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

Az alapítványhoz érkezett visszajelzések azt mutatják: több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor, mert félnek a diabétesszel élő gyerek kezelésétől, a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem merik vállalni a felelősséget. 2015 szeptemberétől azonban életbe lépett az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek  felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs.

Az óvodapedagógusok a továbbképzés után pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenni, megszűnnek félelmeik a betegségtől, és tisztában lesznek azzal, hogy ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő.

Az oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll,  egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és  diabetológiai szakasszisztensek a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszintmérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).

Az oktatási anyag letölthető pdf.-ben itt!

További hasznos irodalom itt!

Forrás: Egy Csepp Figyelem

Itt lehet hozzászólni !