A forradalmárok házról házra járva keresték a zsidókat – állítja Havas Szófia az orosz köztévében

 Pesti Srácok

 A forradalmárok házról házra járva keresték a zsidókat

Hetente jelentkező politikai magazinműsorában emlékezett meg 1956-ról Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese és az állami hírügynökség igazgatója. Kiszeljov a forradalom kitörését egyrészt a hruscsovi „olvadásnak,” másrészt pedig a nyugati titkosszolgálatoknak tulajdonítja, de az adásban elhangzik az is, hogy a forradalmárok ezrével engedtek el nácikat a börtönökből. Erre erősít rá a műsorban Havas Szófia, az MSZP egészségpolitikusa, aki a CIA által feltüzelt fasiszta-ellenforradalmi puccsról beszél, s szerinte a “forradalmárok” házról házra járva keresték a zsidókat. Külön érdekesség, hogy a műsorban feltűnnek a Pesti Srácok Emlékparkba látogató diákok is, akik e narratíva szerint tehát szintén a nácik és nyilasok előtt tisztelegnek…

A Kettős Mérce fordítása szerint egészen más megvilágításban emlékeznek meg 1956-ról az orosz köztévében. Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese a forradalom kitörését egyrészt a hruscsovi „olvadásnak,” másrészt pedig a nyugati titkosszolgálatoknak tulajdonítja majd ezek után az első, „baráti országban” szított „színes forradalomnak” nevezi ki ’56-ot. 

Kiszeljov megrendülten azzal zárja a mondókáját, hogy a harcok során hétszáz szovjet katona halt meg – miközben a több ezer magyar áldozatról a blokk nyolcadik percében tesz csak említést. A Budapestről jelentkező riporter a szovjet beavatkozást a függetlenségre és demokráciára – azaz a Varsói Szerződés felmondására és a többpártrendszer bevezetésére – való törekvésnek tulajdonítja. Az egy ízben pogromként emlegetett fegyveres felkelés kapcsán emellett elhangzik, hogy nem elég, hogy a forradalmárok szétzavarták az állambiztonsági szerveket, de eközben ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

Ezt a vonalat viszi tovább a műsorban Havas Szófia MSZP-s egészségpolitikus, Horn Gyula unokatestvére, aki kijelenti, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat, illetve kifejezi abbéli meggyőződését, hogy a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül, akik a fasiszta-ellenforradalmi puccsot voltak hivatottak előmozdítani.

Az ’56 tanulságát levonó narrátor szerint a letört forradalmi hév lassacskán feloldódott a gulyáskommunizmusban, „annál is inkább, mert az ’56-os események megmutatták, milyen katasztrófába torkollhatnak a hirtelen elmozdulások.” Az utolsó snittben Szentgyörgyi Zsuzsa mondja ki a végszót: „Minden forradalom tragédiával végződik.”

Ugyanezt a narratívát vitte a csatorna Havasnak szintén jelentős teret nyújtó híradója is. Hozzáadott értékként említhető, hogy a riporter szerint valamiféle Budapestnek nem engedelmeskedő munkásosztagok alakultak a forradalom során, így „gyakorlatilag polgárháború tört ki.” (Talán a pár hónappal későbbi alapítású munkásőrségre gondolhatott a költő.) Itt végszóként Alekszdr Sztikalin, az Orosz Tudományos Akadémia magyar történelemmel foglalkozó kutatója jelenti ki, hogy az Egyesült Államok ’56 után megértette, hogy nem avatkozhatnak be a szovjet érdekszférában, és így Kelet-Európa felszabadításának „meglehetősen demagóg” terve helyébe a Szovjetunió felé történő hídverésé lépett.

Az orosz interneten az 2014-es ukrán válság kezdete óta egyre gyakrabban tűnik fel az a narratíva, miszerint 1956 volt minden színes forradalmak főpróbája – írja összegzésképpen az egyébként militánsan ellenzéki és az orosz politikát, továbbá az Orbán-kormány és a putyini adminisztráció gazdasági együttműködését rendszeresen bíráló Kettős Mérce.

A Pesti Srácok emlékparkban is náci gazemberekre emlékeznek?

Kiszeljov műsorának (fent) külön érdekessége, hogy a nyilas puccsistákról szóló legvadabb kádári propagandát felelevenítő összeállítást a szerkesztőségünk által szervezett Pesti Srácok Emlékparkban forgatott képsorokkal is illusztrálják. Kollégáink valóban találkoztak az orosz köztévé stábjával, akiket készségesen körbevezettek a tárlaton, ezért is különösen durva etikátlanság úgy beállítani a látottakat, mintha az emlékparkban felvett diákok és érdeklődök is náci ideológiának állítanának emléket. Hogy mi is kettős mércés hírmagyarázóvá lépjünk elő: az orosz állami média második számú vezetője által leadott propagandaműsor kiválóan rávilágít arra, hogy mekkorát tévednek azok a honfitársaink, akik a putyini autokráciát, mint az európai értékek őrzőjét és védelmezőjét tisztelik.

Forrás: Pesti Srácok

7 hozzászólás “A forradalmárok házról házra járva keresték a zsidókat – állítja Havas Szófia az orosz köztévében” bejegyzésre

  1. öregedöbandi szerint:

    Véleményem szerint ennek a nőnek elgurult a gyógyszere,és rémálmai mondta el.Sürgősen menjen az orvosához,nehogy nagyobb baja legyen.

  2. királyerdei szerint:

    A Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) kérették Oroszország budapesti nagykövetét. A találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről – közölte a minisztérium.
    Az LMP a nap folyamán szorgalmazta, hogy a külügyi tárca hívja be az orosz nagykövetet, mert az orosz állami televízióban pogromnak nevezték az 1956-os forradalmat. Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese pedig – idézték fel – az állami orosz televízió egy műsorában az első “színes forradalomnak” nevezte 1956-ot és azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az Egyesült Államok állt a forradalom mögött. A műsorban azt is állították – írta az LMP -, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

  3. bagoly szerint:

    Ez a hülye tyúk baromságokat beszél !

    Serdülő srác voltam 56-ban, Csepelen nőttem fel és laktam 50 évig, de ilyen idióta állitással még nem találkoztam! Semmilyen “zsidó” keresgélés nem volt.
    Az viszont tény, hogy a tököli börtönből és a gyüjtőből tervszerűen kiengedett, majd fegyverekhez jutó közrendes csőcselék, ÖSSZE-VISSZA LÖVÖLDÖZTEK kezdetben, mint a veszett hülyék, majd aki tehette villámgyorsa disszidált, félve a letöltendő büntetéstől és a számonkéréstől. Nem egy közeli ismerősünk hagyta magára családját, szeretteit és menekültek szervezetten – buszokkal stb – mint a mérgezett egerek !
    Na ezek nagy része soha nem jött vissza !

  4. TenkA szerint:

    Csak a korrektség kedvéért:

    Nickelsburg László, forradalmár, akit per “zsidó Lacinak” hívtak a Baross tériek, utolsók közt végezték ki,

    Stellner László, forradalmár, akit per “kis zsidónak” hívtak a társai, 1983-ban hunyt el, bebörtönözték,

    forrás: http://www.tte.hu/toertenelem/67-tortenelmihirek/7259-az-utolso-halalos-per

  5. Tóth kati szerint:

    Ez a hülye k.rva Horn unokahúga,neki köszönhető a János kórház teljes lepusztítása,is.Igazi bolsevik,ezekkel nem érdemes már foglalkozni.Sehol nem jegyzik ezt a nőnek mondott senkit.

  6. Tóth kati szerint:

    Ez a hülye k.rva Horn unokahúga,neki köszönhető a János kórház teljes lepusztítása,is.Igazi bolsevik,ezekkel nem érdemes már foglalkozni.Sehol nem jegyzik ezt a nőnek mondott senkit.Mitől szakpolitikus ez a vén banya?Kapott valami diplomát a pártközpontban?

  7. királyerdei szerint:

    Felfüggeszthetik Havas Szófia párttagságát

    Az MSZP sorok kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését, és a fegyelmi eljárás megindítását.
    Havas Szófia, aki a szocialista párt egészségügyi tagozatának elnöke, sajtóbeszámolók szerint az orosz állami televízió egyik műsorában gyalázta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, a forradalom kitörését a nyugati titkosszolgálatok művének, egy CIA-s akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak tartotta.

    Szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben az MSZP világossá tette, hogy

    Nagy Imre örökségét büszkén vállalják, a hősök és áldozatok emlékét pedig kegyelettel megőrzik. „Ez azt jelenti, hogy aki a párt tagjaként ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, az megsérti az MSZP alapszabályát.

    Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy Havas Szófia véleményét „alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban az édesapját elveszítette. Ezzel együtt Havas Szófia forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával.”

    A párt ezért úgy döntött, hogy az országos elnökség soron kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését, és a fegyelmi eljárás megindítását.

Itt lehet hozzászólni !