A Magyar Dráma Napja a Csepeli Szurkolói Arénában

Csepel.hu

A Magyar Dráma Napja alkalmából a kerületi diákok számára rendhagyó irodalomórát rendezett az önkormányzat a Szent Imre téri Csepeli Szurkolói Arénában szeptember 21-én.  A 11 és 13 órakor kezdődő előadásokon Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színjátékának részleteit mutatták be, illetve keletkezésének és különféle bemutatóinak történetéről esett szó.

A színházi előadásokat csaknem kilencszáz csepeli általános és középiskolás tekintette meg, de Borbély Lénárd polgármester is kíváncsi volt rá, aki munkatársaival érkezett a helyszínre.

Szeptember 21-e a magyar dráma napja, a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe. Ezen a napon mutatták be 1883-ban Madách Imre Az ember tragédiája című drámáját a Nemzeti Színházban. 1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, hogy ennek évfordulóján legyen a magyar dráma napja. Az emléknap célja a magyar színházművészet értékeinek jobb megismertetése, és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására.

Vörösmarty Mihály 1830-ban írta a Csongor és Tünde című színjátékát, de a cenzúra miatt nem mutatták be a költő életében. Először 1866-ban a Színi Tanoda társulata adott elő belőle részleteket. Az első teljes előadás Vörösmarty születésnapján, 1879. december 1-én volt a Nemzeti Színházban. Azóta számos rendező több feldolgozásában játszották a darabot a Nemzeti Színházban.

A Csepeli Szurkolói Arénában megrendezett előadáson a színészek arra keresték a választ Vörösmarty Mihályhoz hasonlóan, hogy hol van a boldogság. Így adták meg a választ: „A boldogság jelen van… Nem kell elvágyni Tündérországba, hiszen a boldogság itt van körülöttünk, csak észre kell venni.”

A színdarab egyik érdekessége, hogy a Tünde keresztnevet Vörösmarty Mihály alkotta meg a meg a tündér szóból.

cs. a.

Itt lehet hozzászólni !