Belgrád visszatoloncolja a migránsokat?

Hirado.hu

Belgrád visszatoloncolja a migránsokat?

A migránsok Szerbiában való feltorlódásának megelőzése érdekében Belgrád hamarosan abba az országba küldheti vissza a migránsokat, ahonnan Szerbia területére léptek, de akár származási országukba is kitoloncolhatja őket – számolt be legfrissebb értesüléseiről a Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán.

Mivel Belgrád már a migránsválság kezdetén is kijelentette, hogy az ország legfeljebb hatezer migránst tud hosszabb időre elszállásolni, amennyiben a befogadóközpontokban tartózkodók száma eléri a hatezret, komoly lépésekre lesz szükség. Ez a határszakaszok még szigorúbb őrzését, valamint mozgásérzékelő kamerák felszerelését is jelenthetné.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság adatai szerint jelenleg mintegy 4300-an vannak a befogadóközpontokban. “Amennyiben a menedékkérők száma akár csak eggyel is meghaladja a hatezret, fennáll a veszélye annak, hogy a rendszer lassan elkezd összeomlani” – fogalmazott a lapnak Vladimir Cucic menekültügyi biztos. Szerbia nem válhat gyűjtőközponttá – fogalmazott, majd hozzátette: Belgrád nem keltheti azt a hamis reményt senkiben, hogy Európában bárki is örülne az érkezők többségét jelentő gazdasági bevándorlóknak.

A szerb-bolgár és a szerb-macedón határszakaszon július óta közös rendőrségi és katonai járőrözést tartanak az illegális belépési kísérletek megakadályozása érdekében. A szerb hatóságokat több külföldi kontingens segíti, október elsejétől szlovák rendőrök is érkeznek.

A szerb kormány tagjainak többsége támogatná, hogy Szerbia kerítést építsen Macedóniával és Bulgáriával közös határán, ám Aleksandar Vucic miniszterelnök továbbra is ellenzi a lépést. A kormányfő hétfői tájékoztatása szerint a nyugat-balkáni országban jelenleg mintegy 6500 migráns tartózkodik, 81 százalékuk afganisztáni. Sokan azért nem akarnak a befogadóközpontokba menni, mert úgy gondolják, nagyobb esélyük van Nyugat-Európába vezető útjuk folytatására, ha a főbb csomópontokon, pályaudvarokon, utak mentén, illetve közvetlenül a szerb-magyar határon várakoznak.

Forrás: Hirado.hu

11 hozzászólás “Belgrád visszatoloncolja a migránsokat?” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Egy kicsit merengjünk el azon,mi lenne ma Magyarországon,ha a kormány tavaly nem épít kerítést!És ha elmerengtünk,utána köszönjük meg szépen a kormányunknak,hogy megvédtek minket ettől a sisere hadtól és menjünk el mindannyian szavazni október másodikán,ezzel mi is segíthetjük megvédeni a hazánkat ettől a veszedelemtől!

  2. Csaba Királyfi szerint:

    Kedves Tóth Kati

    Ki mondta önnek, hogy a népszavazás bármit is befolyásol és hogy ezzel megvédjük hazánakat?
    Függetlenül attól hogy kinek mi a véleménye a kérdésben, a népszavazás csak egy nagyon költséges statisztika, ami nem befolyásolja az unio döntéseit, hacsak nem “könnyeket csalunk” a szemükbe!
    Most belekezdhetnék a menekült státuszokba, hogy milyen formái vannak és hogy nem feltétlen letelepedési, de nem kezdek bele. Egyszerüen csak nem szeretném, mint többen idehaza (és nem érdekel azok szavazata sem akik nem itthon viselik “áldásos hatását döntésüknek), hogy bárki idegen köztünk éljen, de ettől még az okt. 2-ai szvazás nem dönt el semmit! Ez olyan mintha arról kellene szavaznunk, hogy a sz@r büdös-e…

  3. bagoly szerint:

    Csaba Királyfi !

    Erőltesd meg magad és próbálj úgy gondolkodni, mit “Csaba királyfi”! De elöbb nézz utánna a dolgoknak !

  4. Grün Izidor szerint:

    bagoly!
    “Orbán Viktor miniszterelnök szerint az október 2-i, a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás után komoly küzdelmet kell folytatni Brüsszelben az európai bevándorlási szabályok megváltoztatásáért.”
    .
    Tehát akkor mégsem esik seggre kötelezően az Unió egy magyar népszavazástól?! 😛 😀

  5. Qvick szerint:

    Mivel egy népszavazást idén már kötelezőjellegűen elfogadott az ÚNIÓ, nem teheti a következővel, hogy nem veszi érdembe.
    Vagy : KETTŐS MÉRCE ?

  6. Grün Izidor szerint:

    Qvick!
    Tehát egy népszavazással Vezírünk akár szétrúghatja az Uniót mint kakas a töreket?!
    Nem, mayimum kiléphet belőle mint a britek, de akkor mi itt halunk éhen! 😀 😛

  7. Csaba Királyfi szerint:

    bagoly

    Én körültekintő vagyok (pártfüggetlen vélekedem), több más beállítottságu híroldalt (médiát) követtem. Ismerőseim is különféle képpen vélekednek, ellenben igazság csak egy van amit csak akkor látsz ha a földön jársz és eléggé szkeptikus vagy! Nincs semmi ami kötelezné az uniot döntései megváltoztatására. így lenne akkor Lázár János (már nem emlékszem mely cikkben) sem nyilatkozta volna azt, hogy a népszavazás után harcolni fognak a (jelenleg nincs ilyen) a “kényszerbetelepítésről” stb. stb!

    Eddig is eldöntöttük kit telepítünk be ezután is (mármint ha a letelepedési kötvényekkel meg nem vásárolják az állampolgárságot) mi döntjük el kit fogadunk be és kit nem!
    Egyszóval ezzel a szavazással nem érünk el semmit, semmi konkrétumot! Személyes véleményem hogy az unio nem fog behódolni a magyaroknak, ezzel lavinát elinditva a tagállamok között.

  8. Jobban szerint:

    Ha csak a “tagadás tagadásában” járunk élen egész biztos úgy elbánnak velünk az EU-ban, ahogy csak akarnak. Tehát, ha jót akarunk magunknak, megteremtjük a feltételeket, hogy mint a “demokratikus nyugat” kinyilvánítjuk véleményünket erről a kérdésről, majd ezzel összhangban lehet érvelnünk. Az EU-t nem igazán érdekli más, mint amit a vezetőik hallani szeretnének, de nem tehetik meg, hogy nem veszik figyelembe egy megalapozott eredményt. Kár, hogy a “nagyon demokratikus” balliberális pártok eme, demokratikus vívmányt semmibe véve, az otthon maradásra buzdítják híveiket.

  9. bagoly szerint:

    Csaba Királyfi !

    Válaszod világos, köszönöm !

  10. Jeniszej szerint:

    Verbuválódik az európai arab hadsereg. ))) 😀 (((

  11. Csaba Királyfi szerint:

    Jobban
    Szerintem… Azzal hogy demokratikusan megválasztottuk az államfőt, azzal felruháztuk őt azzal a joggal (hatalommal), hogy az állampolgárok nevében, állampolgárokért, minket képviseljen a világban! Többi csak szemfényvesztés! Azaz az államfő értünk cselekszik, nem fordítva!
    Népszavazás belügy, Unioval való konzultáció külügy. Én is el akarom mondani a világnak a véleményem ,ellenben a demokráciában az a “jó” hogy bármit mondhatsz, csak nem biztos hogy másokat érdekel, főleg hogy érdekellentétek vannak az országok között, amit nem a népek fognak dülőre vinni, hanem a népek, kormányfői, politikusai!

    Kicsit olyannak tünik a dolog, hogy önálló döntést meghozta Orbán Viktor, talán már tudja is mit fog tenni következő lépésként, csak kell neki (itthon nem külföldön) egy fedezék, hogy NEM én akartam egyedül, hanem a pék, a kovács,tanár… akik viszont nem politikusok és nem érthetnek annyit a politikához, joghoz, hogy megoldásokkal álljanak elő a kialakult helyzetre! Politikusok tanult emberek, ehez értenek, nekik a dolguk rendezni a külügyi dolgokat, megegyezni az unioval és a tagállamokkal és reméljük, hogy legjobb tudásukat adják és tényleg a mi érdekeinket nézik majd!
    Sosem volt kérdés hogy akarjuk-e a migránsokat, ez túlmutat rajtunk hétköznapi embereken! Ezek a döntések, komolyan befolyásolják Magyarország jövőjét és ezért kell abban bizni, hogy mindent megtesznek majd (mert ez a szakmájuk) és megoldást találnak a kérdésre (ők és nem mi)!

Itt lehet hozzászólni !