800 millió vándorolt el Simor vagyonnyilatkozatából

Origo

Simor és Bajnai – mindketten Gyurcsány kiválasztottjai

Simor András vagyonnyilatkozataiból az derül ki, hogy a jegybank elnökének 2006-ban még 923 millió megtakarítása volt, a következő években viszont már 800 millióval kevesebb – írja a HVG. A hetilap szerint Simor a magyarországi cégébe nem fektett százmilliókat, ciprusi cégéről pedig maga a jegybankelnök állította azt, hogy annak Magyarországról nem származott jövedelme.

Simor a HVG-nek a hiányzó 800 millióra vonatkozó kérdéseire nem válaszolt.

Simor András jegybankelnök vagyonnyilatkozataiból az derül ki, hogy 2006-ban még tekintélyes, 923 millió forintos megtakarítása volt befektetési jegyekben, egy évvel később azonban csak 67 millió, tavaly pedig 80 millió forint – írja csütörtökön megjelenő számában a HVG. A hetilap arra volt kíváncsi hová lett több mint 800 millió forint.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke múlt héten az InfoRádiónak azt mondta: “torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől off-shore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket.”

A jegybank elnöke vasárnap a Fidesz elnökének írt levelében azt közölte: nincs a tulajdonában offshore cég, mindössze egyetlen külföldi bejegyzésű társaság, a Trevisol Management Services Ltd. nevű cég az övé. Ez viszont az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi adójogszabályok alapján adót fizető (on-shore) cég. Simor szerint a társaságnak Magyarországról semmilyen jövedelme, árbevétele nem származott, a társaság Magyarországról semmilyen átutalást nem kapott.

Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője szintén levélben válaszolt Simornak. Szijjártó azt írta, Ciprus ugyan EU-tag, de “nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye”. Kedden pedig Bokros Lajos közgazdász, az MDF EP-listájának vezetője mondta azt, hogy a politikai osztály tagjai közül jó néhánynak van offshore cége, és ezeken keresztül ügyesen elkerülik a közteherviselést. “Jó lenne, ha a politikai osztály tagjai nem vizet prédikálnának és bort innának” – fogalmazott Bokros.

A HVG szerint, ha a Trevisolnak Magyarországról nem származott jövedelme, akkor a hiányzó 800 millió forintot Simor másik érdekeltségében, a budapesti Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben kéne keresni. A céget idén áprilisban Simorék eladták – írja a HVG. A hetilap a cégbírósági mérlegbeszámolókra hivatkozva azt állítja, hogy semmi nyoma annak, hogy több százmillió forintot fektettek volna a cégbe, amely tavaly 20 millió forint veszteséggel gazdálkodott.

A ciprusi bejegyzésű Trevisolról azt írja a HVG, hogy 1999-ben igazi offshore cégként jött létre, kihasználva a kedvező, 4,25 százalékos akkori adókulcsot. Ciprus EU-csatlakozását megelőzően, 2003-tól a helyi szabályok is szigorodtak, az adó mértéke jelenleg 10 százalék. A hetilap kíváncsi volt arra, hogy a ciprusi cég pontosan mivel foglalkozik, erről azonban sem a cég felügyelőbizottsága, sem Simor, sem a cég egyik ügyvezetője nem kívánt válaszolni. A cégről annyit lehet tudni, hogy a Magyar Nemzeti Bank márciusi vizsgálata szerint nem nyújt üzletszerűen pénzügyi, befektetési szolgáltatást.

Mivel Simor azt állította, hogy a Trevisolnak Magyarországról nem származott jövedelme, a HVG szerint elképzelhető, hogy Simor a megtakarítását akár külföldön is tarthatta. Erre nézve azonban a vagyonnyilatkozat nem ad támpontot, ő maga pedig nem kívánt reagálni a HVG kérdéseire.

Az Országgyűlés honlapján Simornak csak a 2008-os vagyonnyilatkozata található meg. Ebben az szerepel, hogy jegybankelnöknek két budai ingatlana – egy 1274 és egy 2318 négyzetméteres -, valamint egy vitorlás hajója van. A HVG azt írja, hogy ezek a vagyontárgyak évek óta változatlanok. A 2008-as vagyon nyilatkozat szerint 80 milliós megtakarítása van befektetési alapokban. Jegybankelnökként a havi bruttó jövedelme 7,8 millió forint. Ezen kívül pedig a Zeneakadémia Gazdasági Tanácsának elnöke, amiért havi bruttó egymillió forintot kap. Simor vagyonnyilatkozatát itt tudja elolvasni.

Forrás: Origo

18 hozzászólás “800 millió vándorolt el Simor vagyonnyilatkozatából” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Hogy vinnék már el ezeket Szibériába havat lapátolni! 🙁

  2. Szila szerint:

    Vagy az Antarktiszra egy szál atlétatrikóban egy helikopterről leengedve, na ott mutassák meg, hogy a jég hátán is megélnek, ott vaj’h kin élősködnének!?

  3. balszélső szerint:

    Nem irigylem a következő kormányt. A csontvázak a szekrényekből tömegével dőlnek ki.

  4. Földhözragadva szerint:

    Vmi nem stimmol Admin. Hol a többi hír, stb. Persze lehet, hogy a hiba az én készülékemben van…:)

  5. Jeniszej szerint:

    Ez lett a dilettáns rendszerváltók működésének következménye.
    Széthordták az országot és annak javait ez a szélhámos banda és most rejtegeti elorozott vagyonát.

  6. Földhözragadva szerint:

    Megoldódott.

  7. admin szerint:

    A beépített BKV-s videó kódja okozta a galibát. Töröltük a videót, annyira nem volt fontos.

  8. Szila szerint:

    Ó, hogy ez a BKV mindenhol csak a galibát okozza!
    http://www.metropol.hu/cimlap/cikk/413342

  9. miska72 szerint:

    Hová vándorolt a 800 millió? ELQRTA. 😉

  10. miska72 szerint:

    Mióta mondom? Ez egy SZERVEZETT bűnszervezet!
    Gazemberek vezetik az országot!
    Gazemberek képviselik a kerületet!
    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  11. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    nem tudom, másnak is feltünk Simor mellékállása?
    Azt írja a cikk: “Jegybankelnökként a havi bruttó jövedelme 7,8 millió forint. Ezen kívül pedig a Zeneakadémia Gazdasági Tanácsának elnöke, amiért havi bruttó egymillió forintot kap.”
    Nekem már a havi 8 millás jövedelme is kiverte a biztosítékot, mert szerintem irreális egy átlagos jövedelem közel 50 szeresét keresnie egy bankelnöknek! A munkája miért ér annyit? Felelőssége az biztos nincsen, hiszen nálunk egy pozíció felett már senki sem hibás semmiért!
    Tételezzük fel, hogy a bankelnöki meló nagyon strapás: napi 8-10-12 órát is bent tölt (menedztserek ilyesmikre szoktak hivatkozni!)

    Árulja el nekem valaki: a Zeneakadémián HAVI 1 MILLIÓ forintért, mikor és mit dolgozik Simor???

    Ez legalább 4-5 zenetanár bére!

    Ez az ember logikusan LÁTHATATLAN munka nélkül (semmit nem csinálhat, hiszen az idejét a bankban tölti!), 10 átlagos melós bérét viszi el a KÖZPÉNZBŐL, akit azért rúgtak kil mert válság van!

    Csodálkoztok, hogy 900 milliót takarított meg egy éven belül?

    Medig lehet ezt csinálni?
    Üdv menyus

  12. Gordon szerint:

    Teljesen igazad van. Bár ugye én nem vagyok annak híve, hogy pl. a képviselők ingyen dolgozzanak, mert a munkát meg kell fizetni. De havi 9 milliót már ne keressen senki. Versenyszférában rendben van (a cég tulajdonosai/részvényesei döntik el kit hogyan fizetnek), de szerintem a Simort közpénzből fizetik.

    Pl. a BKV vezér is kereshetne kevesebbet stb., stb. Mérsékelni kell az átlagbérek, és a közpénzből fizetett “közszolgák” bére közti ordító különbséget. A költségvetés helyzetén ez összességében sokat nem fog lendíteni. Nem is amiatt van rá szükség. Szimbólikus jelentősége lenne. A Simorhoz hasonlók nyugodtan lemondhatnának a havi 9 milláról, mert a pofátlanságuk már az egeket verdesi.

    Vigyen haza 7-800 ezret, és esküszöm, hogy nem fogom tőle sajnálni, de azért mindennek van határa.

    Annak is éremes lenne utánanázni egyébként, hogy a közpénzből, valamint a diákok pénzéből fizetett felsőoktatási intézményekben mennyit keresnek az ottani fejesek. Aztán meg sorra buktatják meg az embereket, hogy beszedhessék az UV vizsgadíjakat. Állítom: undorító pénzéhes banda van egy-egy egyetem/főiskola élén is.

  13. hollósi szerint:

    Hosszú téli estéken arról adomázott az apám, hogy egykoron az ország és a települések vezetői támathatatlan hírnevű emberek voltak.
    Ha lejártták magukat a becsületes polgárok előtt, nem volt maradásuk.
    Ma a közélet szereplőit ( tisztelet a kivételnek) nem érdekli, mit gondolnak róluk.
    A jog határán lavíroznak. Aztán ha valami kiszivárog róluk, lapítanak, vagy vádaskodnak.
    Feljelentést alig tesz a ” sértett.” Nincs is miért.
    A gátlástalan harácsolóknak csak mi, választók parancsolhatunk “megállj”-t.
    A pénzéhes kapzsik erkölcsi tulajdonságait ne keressük!

  14. Nagyapó szerint:

    – Az USA elnökének évi fizetése 400.000 $. Ez kb. 80 millió Ft. Simor fizetése 90 millió. Kinek nagyobb a felelőssége?
    – Az angol képviselők sorra mondanak le, mert a közpénzzel nem jól gazdálkodtak (zsebrevágták).
    – A koreai miniszter öngyilkos lett, mert csúszópénzt fogadott el.
    Nálunk az egyik miniszterelnök pufajkás, a másik elhárító tiszt, a harmadik lopott, de már elévült, a negyedik adót csalt, együtt a pénzügyminiszterrel, meg a jegybank elnökével. És ez csak a jéghegy csúcsa.
    Csepelen hol az É-i terület eladásából hiányzó pénz (kb. 5-6 milliárd)?
    Kik kaptak a É-i terület, a fürdő melletti terület, a Csepel SC eladásából, valamint a drága (nem felesleges) útfelújításokból?
    Apropó valaki világosítsa fel az MSZP tagokat, hogy Rieka, ma horvát város, a Magyar Királyság része volt 1780 óta. Nevét magyarosan kell mondani, mint Pozsony, Bécs, Prága, Zágráb, stb.
    Vasárnap EL KELL MENNI, SZAVAZNI, hogy folytatódjanak az átalakulások (Újbuda, Ferencváros, Csepel, Pécs).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  15. Menyhért Péter szerint:

    Kedves nagyapó!
    Csepel SC eladása kapcsán eszembe jutott egy régi sérelmem, amire soha senki nem volt hajlandó válaszolni.
    1996 óta a Csepel SC fene tudja milyen álneveken, évekig 100 millió forint körüli összeget kapott a csepeli önkormányzattól.
    Soha, senki nem kérte rajtuk számon, hogy miért kaptak ennyi pénzt.
    Kb. 2000 – 2001 táján civil szervezetek nevében szóvá tettük, hogy hogyan kaphat KÖZPÉNZT olyan szervezet, akiknek milliárdos járuléktartozása van?
    A válasz helyett nagyon gyorsan átalakították a céget: a működő egyesületeket új, külön neveken jegyeztették be, míg az irdatlan adósság az eredeti szervezetben bahajthatatlan adósságként maradt.
    Vajon, lesz-e valaha felelőse annak, hogy az elmúlt évtizedben a csepeli polgárok legalább MILLIÁRD forintját a mi misink eltapsolta?
    Üdv menyus

  16. Jeniszej szerint:

    Bizonyos képviselők rombolnak.
    Igaz ez is munka csak hát ott hibázik, hogy ez nem értékteremtő és ebből eredően a társadalom részéről megbecsülés sem jár nekik, nem, hogy fizetség!

  17. Jeniszej szerint:

    Elcsaklizták a Velencei tavalue=”vID=daacaad936&autostart=false” />t is.

  18. miska72 szerint:

    Van egy aócsaló gazember miniszterelnökünk.

Itt lehet hozzászólni !